JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun pris skal gjelde

Alle Oslos parker legges ut til private. Første anbudskonkurranse er i gang, og kun laveste pris skal gjelde.

2011051209580120131216160734

ola.tommeras@fagforbundet.no

Bydelene Bjerke, Alna, Grorud og Stovner er først ut i Oslo kommunes privatisering av parkdriften. Neste runde kommer i slutten av juli måned. I løpet av høsten skal alt av grøntområder i alle hovedstadens bydeler være drevet av forskjellige private aktører. I kommunen blir 89 parkansatte overtallige.

Første anbudskonkurransen er akkurat satt i gang. I konkurransegrunnlaget beskrives kriteriene for tildeling av oppdraget på følgende måte: "Tildelingen skjer utelukkende basert på hvilket tilbud som har den laveste totalpris."

Byrådssekretær Tommy Skjervold (Frp) viser til at kravene i anbudet er høye.

– Vanvittig

Leder i friområdenes fagforening, Jan-Edvard Monsrud, er forbannet. Tidligere har han gått hardt ut mot å sløse med opparbeidet kompetanse på denne måten. Det absolutte pengefokuset i kriteriene provoserer enda mer.

– Jeg skjønner ikke at Oslo kommune tør dette. Det er uforståelig at de kun vil legge pris til grunn og ikke vektlegge kvalitet, sier Monsrud.

– Private selskaper er naturlig nok opptatt av profitt. Eierne skal tjene penger, og det er lite penger å hente om man ikke velger dårlige løsninger og dårlige arbeidsvilkår, kommenterer han.

Monsrud er heller ikke spesielt fornøyd med minstekravene kommunen setter til tilbyderne. I anbudsvilkårene kreves kun fagbrev som anleggsgartner eller tilsvarende for arbeidsledere. Det kreves minst to arbeidsledere.

– I realiteten stiller man ikke krav til de som skal utføre selve jobben, sier Monsrud.

Viktige områder

Det private firmaet som vinner pågående anbudskonkurranse, vil få ansvar for følgende områder:

– Alt ansvar for Groruddalens grønne lunger og korridorer, korridorer i de enkelte bydelene og mellom de ulike bydelene.

– Turveier, større og mindre friområder, grøntdrag og badeplasser.

– Ansvar for bevaring og utvikling av biologisk mangfold, tilstandsvurdering og skjøtselstiltak på gamle, døende og døde trær der Friluftsetaten har forvaltningsansvaret.

– Rapportering av og tiltak mot fremmede arter.

– Badevannsprøver i Årvolldammen og Svarttjern.

– Ettersyn og vedlikehold av lekeapparater.

Det understrekes i konkurransegrunnlaget at grøntområdene er svært viktige for bomiljøet. Fristen for tilbud er satt til 8. juni.

89 skal vekk

Oslo kommune skal omskolere de som i dag drifter og vedlikeholder byens parker og friluftsområder. Totalt 89 blir overtallige, når private firmaer overtar jobbene deres.

– Så langt har om lag halvparten blitt tildelt nye jobber, opplyser Jan-Edvard Monsrud.

De fleste er tildelt jobber i renovasjonsetaten, som trenger folk til nye miljøstasjoner når hele byen skal over til utvidet kildesortering. Andre er tilbudt jobb som trafikkbetjenter og noen får jobber innenfor lager og logistikk.

Monsrud beskriver omstillingen som en utrolig sløsing med kompetanse.

– De fleste må begynne helt på nytt, med helt andre ting enn hva de er utdannet til, påpeker han.

– Dette er stygt

Fra og med 1. mai opphørte Friluftsetaten i Oslo. Virksomheten er nå en divisjon i den nyopprettede Bymiljøetaten.

– Dette er blant de styggeste omorganiseringer jeg har vært vitne til, sier leder for Fagforbundet Oslo, Mari Sanden.

– Her dreier det seg ikke om en økonomisk nødvendig omorganisering, men om en arbeidsgiver som sier de tror andre kan gjøre jobben bedre og billigere enn sine egne ansatte, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy