JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny lederrolle i barnehagene

Barnehagereformen har ført til tydeligere ledere for å møte nye kvalitetskrav og konkurranse.

2011051309590120131214161633

Det er konklusjonen i ei ny bok om styring og ledelse i barnehagene som ble lagt fram på styringskonferanse i Bergen i april i regi av Fagforbundet og Universitetet i Bergen.

Prosjektleder Ingrid Helgøy ved UNI Rokkansenteret og hennes medarbeidere har intervjuet 20 barnehagestyrere og 50 ansatte i barnehager og kommuneadministrasjon for å sammenlikne styring og ledelse før og etter barnehage­reformen. Undersøkelsen viser at nye rammebetingelser fører til at forventningene til lederne endres.

Forfatterne påpeker at det er en relativt liten andel førskoleutdannet personale. Utfordringer i å rekruttere personell, skjerpet krav til kvalitet og økt politisk oppmerksomhet stiller nye krav til lederrollen.

Opptatt av kompetanse

Svarene forskerne har fått i undersøkelsen, viser at styrerne nå er mer opptatt av lederkompetanse.

Lederidentitet er sterkere enn førskoleidentitet. Også motivasjonen er endret: Lønn er mindre viktig, mens ønsket om å bruke lederkompetansen er blitt mer viktig. Likevel overveier 50 prosent av styrerne i undersøkelsen å skifte jobb, mens 30 prosent sier det er uaktuelt.

Forfatterne ser en ny lederrolle: Forventning om en sterkere pedagogisk ledelse som svar på kravet om skjerpet kvalitet og læring, mer eksternt orientert ledelse som svar på konkurransesituasjonen, og mer personalledelse som svar på rekrutteringssituasjonen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy