En helt vanlig dag på et uvanlig sykehjem
Når sykehjemmet blir et hjem, blir dagen og livet mangfoldig. På Lilleborg skjer det mye. Hver eneste dag.
karin.svendsen@fagforbundet.no
Kveldskosen begynner på kjøkkenet tidlig på formiddagen. Da er damene samlet rundt bordet mens aktivitøren med tørkle rundt håret og forkle rundt livet setter fram egg, mandler, mel, sukker og appelsiner.
Tebrød er noe de kan. Alle er enige om at eggene må røres til sukkeret ikke lenger høres.
Det krever både tid og muskelkraft. Tid har de. Til sammen har de også krefter nok.
Aktivitøren Ingvild Risnes har blikk for hva hver enkelt kan bidra med. Når den ene armen ikke klarer å røre lenger, blir bollen sendt videre til sidedamen. Risnes dirigerer med et smil, hun oppmuntrer og roser. Når tebrødene er ferdig stekt, får alle sin velfortjente del av æren.
Aktiviteter for alle
I etasjen over damene rundt tebrødene spiller Roger Kristiansen til dans. Danseglade pleiere og beboere nyter kjente låter fra tidlig 60-tall framført på gitar og med en stemme som ligger tett opp til Jim Reeves’. Det rykker i dansefoten. Noen kommer seg opp av stolen for egen maskin, mens andre får låne en hånd og lar seg lede ut på golvet.
Gerd Jensen er institusjonssjef på Lilleborg sykehjem. Hun har mye å vise fram. Fra kjøkkenet via stua med dans, havner vi i en annen etasje og ei annen stue. Her sitter pleiere og beboere i ring med et silkeseil i midten. Det gjelder å være parat når ballen sendes fra den ene, og ingen vet til hvem. Hver og en må hjelpe til for at ballen ikke havner på golvet.
- Dette er en helt vanlig dag hos oss, er kommentaren fra institusjonssjefen når jeg ymter om at det var da voldsomt til aktiviteter her. Vi har sett en gruppe beboere som trener med pleiere og fysioterapeut i en korridor, og vi har listet oss inn på et velværesenter i enden av en annen korridor. Vi har også passert et fuglebur med papegøyer, symaskinen som benyttes av sygruppa, en krambod og en musikkterapeut som tilbyr individuell musikkterapi og sangstunder.
- Når vi har individuelt tilpassete tilbud, blir det jo mange forskjellige aktiviteter, forklarer Jensen.
Rommet er privat
Lilleborg er Oslos tredje Lotte-sykehjem. Flere sykehjem var med i konkurransen om utnevnelsen. Blant annet fordi det følger med en million kroner til nyinvesteringer. Men det å bli Lotte-sykehjem var for Lilleborg også en anerkjennelse av det endringsarbeidet de hadde holdt på med i flere år.
- Det var et løft for hele organisasjonen, sier Gerd Jensen.
Hun mener beboerne ble godt ivaretatt også tidligere.
- Men det var så veldig institusjon, sier hun. Og hun syns at et sykehjem framfor alt skal være et hjem. Stua med nyinnkjøpte møbler er et av rommene med sterkest hjemlig preg. Det kan de takke en sprek 100-åring for. Han organiserte nemlig underskriftskampanje med krav om lysekroner i taket
- Jeg måtte bare bøye meg da jeg fikk underskriftlista med 15 navn, sier den stolte og imponerte institusjonssjefen.
Et annet tiltak for å øke hjemligheten er postkasser og ringeklokker ved hver dør på en avdeling.
- Beboerne må jo ha postkasse til Lilleborgern som er internavisa vår som kommer ut ca. hver måned, sier Jensen.
- Værelsene her er små, men vi prøver å markere at de er private.
Populær arbeidsplass
Medarbeiderne på Lilleborg er ifølge institusjonssjefen motiverte, kreative og engasjerte. Og hun føler at sykehjemmet er blitt en attraktiv arbeidsplass. Ett eksempel er at sykehjemmet lyste ut en hjelpepleierstilling på 75 prosent og fikk 48 søkere.
Sykehjemmet har heller ikke problemer med å få nok elever og studenter til å arbeide i helgene. De har blant annet ni faste sykepleierstudenter og fire ergoterapistudenter. Vi har inngått et samarbeid med Norges musikkhøyskole om å ha musikkstudenter i praksis. Det er også planer om å få til et prosjekt hvor elever fra videregående kommer på sykehjemmet for å gi massasje, huspleie og fotpleie i velværesalongen.
Lilleborg sykehjem har ingen fast ansatte uten fagbrev eller eksamen.
- Jeg sier til vikarene at vi ikke har plass til assistenter her. Hvis de er motivert og egnet, går vi direkte på dem og oppfordrer dem til å ta utdanning, forteller Gerd Jensen.
Slik får hun det som hun vil. Tre er nylig ferdig helsefagarbeidere, mens tre andre er i gang med utdanningen.
Institusjonssjefen er også glad for samarbeidet med Nav som gjør at de på toppen av ordinær bemanning har mange praktikanter som trenger arbeids- og språktrening. Disse er vanligvis inne i tre måneder, og mange av dem som har vært på Lilleborg, har etterpå begynt på helse- og sosialutdanning.
Også mange frivillige kommer på toppen av bemanningen. En av aktivitørene med mastergrad i kulturformidling har rekruttert mange ungdommer fra sitt eget nettverk. I tillegg har hun hengt opp plakater i nærmiljøet. Lilleborg har nå ni frivillige.
God sirkel
- Når vi tar vare på beboerne, får vi så mye tilbake, sier Gerd Jensen. Men alle aktivitetene krever sin plass.
- Den gode sirkelen reduserer behovet for å trekke seg tilbake. Vi vil derfor erstatte personalrommene med små arbeidsstasjoner.
Hva mer de gjør for å holde koken?
- Vi passer på å feire oss selv når vi får til noe. Vi har god stemning og få konflikter, sier institusjonssjefen. Hun legger til at de også jobber med utfordringer, men at det ikke er det de går dypest inn i.
Gerd Jensen har fått oppfylt mange ønsker for Lilleborg, men har ikke gått tom for ideer.
- Jeg drømmer om østvendte terrasser så vi kan nyte morgensola. Og så vil jeg gjerne avvikle alle dobbeltrommene.
Lilleborg har vært et Lotte-sykehjem siden november 2009. Institusjonssjefen ble inspirert da hun første gang hørte Thyra Frank i 2005. Året etter besøkte hele lederteamet Lotte Plejehjem i København.
Da Lilleborg ble Lotte-sykehjem, ble alle beboere og pårørende informert og invitert til å komme med innspill for å utvikle det ideelle sykehjemmet.
Det kom fram ønske om forbedring på seks områder: mat og måltider, aktiviteter og turer, fysisk aktivitet, fysisk miljø, hage og velvære. Deretter ble det etablert like mange arbeidsgrupper som skulle finne fram til forbedringstiltak. En ansatt og en beboer satt i hver arbeidsgruppe. Lederteamet ved sykehjemmet er styringsgruppe for prosjektet.
Lotte-prosjektet ved Lilleborg skal evalueres i slutten av 2011.
– Alle avdelinger har nå daglige aktiviteter, som for eksempel bowling, sittedans, kino og lesestund.
– Felles for hele sykehjemmet er ukentlig kulturkveld, bingo, kino og musikkafé.
– Den månedlige gudstjenesten er videreført.
– Sykehjemmet har også gjennomført en rekke store arrangementer som konserter og allsang, båtturer og fester.
Lilleborg sykehjem i Oslo har 124 beboere fordelt på fem avdelinger. 28 av plassene er korttids.. Sykehjemmet har 11 dobbeltrom. 120 årsverk er fordelt på om lag 200 ansatte. 111 av disse har gjennomført et heldagskurs i service i regi av Uke (Utviklings- og kompetanseenheten i Oslo kommune) med opplæring i kommunikasjon og aktiviteter. Blant de ansatte er en musikkterapeut og to aktivitører. Ca. 60 av de ansatte er menn.