JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærer å leve med brannskade

– Jeg hadde aldri tidligere tatt av meg genseren på sommeren.

2011051615074920131214161723

ola.tommeras@fagforbundet.no

Karly Bastesen (22) sitter i styret for Burn Camp, en sommerleir for barn og ungdom med brannskader. Selv ble hun brent da hun var ni måneder gammel, kom på Burn Camp sommeren hun var 13, og er i dag en av fem i styret for Burn Camp Norge.

– Jeg viste aldri fram arrene. Ikke til noen. Jeg gikk med genser sommeren gjennom, forteller hun. Det endret seg gradvis i møte med andre tenåringer i samme situasjon.

Ti-årsjubileum

Styret i Burn Camp Norge er i innspurten i planleggingen av sin tiende sommerleir. I år holdes den i Bergen siste uka i juni. Da flytter 25 unge fra ni til atten år inn på Fana folkehøgskole. Uka etter er det opphold for voksne.

Styret består av tre som selv har vært deltakere som barn med brannskader; Karly Bastesen, Peter Eggli og Marita Antonsen, brannkonstabel Glenn Lauvik fra Bergen brann- og redningsvesen og styrets leder, sykepleier Ragnhild Findal fra brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus.

– Brannfolk er fantastiske til å stille opp og bidra til å gjennomføre leiren, forteller leder Ragnhild Findal. Sommerleiren er på et nytt sted hvert år, og hver gang bistår de lokale brannmannskapene.

I tillegg til praktisk gjennomføring, bidrar de med foredrag om branner, hvordan branner oppstår og hva som skjer.

– For brannskadde er det i aller høyeste grad terapeutisk. Mange har brent seg i forsøk på å slukke branner, forklarer hun.

Lettere i flokk

De planlegger besøk til alle Bergens severdigheter, til badestrender og grilling på kvelden. Ofte har deltakerne knapt besøkt en badestrand etter at de ble brent. De orker ikke folks stirring på arrene. I familier med et brent barn fjernes ofte grillen. På Burn Camp grilles det.

– Det blir mye tryggere når man kommer på stranda i flokk. Da er det lettere å takle at folk glor, sier Peter Eggli (39). Han havnet i en gasseksplosjon i en sløyd­time på ungdomsskolen. Han kom til spesialistene på brannskadeavdelingen på Haukeland sykehus med tredjegrads forbrenning på 40 prosent av kroppen. Det preget ungdomstida.

Blir overbeskyttet

– Brente barn blir overbeskyttet. For meg ble alt gjort supertrygt. På skolen var sveiseutstyr, gassflasker, alt som kunne være det minste farlig, til og med stormkjøkkenet, fjernet. Gymtimene ble flyttet til siste time, så jeg kunne dra hjem for å dusje. Det var snilt og velment, men før eller siden må man lære å leve med skadene, sier Eggli.

– På sommerleiren får barna trening i å leve som normalt, som for eksempel å kose seg ved grillen ? uten at det oppfattes som farlig.

Konseptet ble startet av brannfolk i USA.

Brannskadeavdelingen ved Haukeland sykehus og frivillige fra brannvesenet arrangerer Burn Camp Norge.

Fagforbundet er sponsor.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy