JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mindre jobbvold i Grimstad

De er blitt lugget, sparket og slått på jobben. Nå lærer de hva de kan gjøre for å redusere volden.

2011052411451820131214161952

monica.schanche@fagforbundet.no

Sykepleier Najla Hassan har en kronisk skade i skulderen etter slag fra en dement pasient. Nå er hun på kurs for å lære å håndtere utfordrende atferd.

Grimstad kommune har registrert 200 voldsepisoder siste året. 39 av dem betegnes som alvorlige. Nå tar kommunen grep.

Kommunestyresalen i Grimstad er gjort om til treningsarena denne dagen. Et tjuetalls ansatte som arbeider med urolige brukere, har fått en halv dag fri fra vanlige arbeidsoppgaver.

De skal lære å forebygge og håndtere en voldssituasjon.

Deltakerne entrer kommunestyresalen i ledig treningstøy. En etter en kommer de fra boveiledertjenesten, fra demensavdeling, fra spesialskoler, psykiatri og kommunens resepsjon. De får alle prøve seg i øvelser som skal avverge vold.

– Blir du trygg på situasjonen, vil det i seg selv begrense voldsbruk, sier Arne Rugstad. Han er hovedverneombud i Grimstad kommune, og har tatt initiativ til opplegget «Håndtering av utfordrende atferd» (HUA). Han arbeider selv i boveiledertjenesten med hovedsakelig personer med psykisk utviklingshemning, og han har fått mange slag og spark selv.

– Vi har brukere som ofte kan føle avmakt, og derfor ty til vold. Det er viktig å forstå hvorfor det skjer, og å behandle alle med respekt, sier Rugstad.

Han ber deltakerne stille seg på to rekker. Den ene står i ro, den andre nærmer seg sakte. Hva er nært nok for god kommunikasjon? Hver og en får kjenne på sin egen nærgrense og respektere den andres. For en bruker av kommunale tjenester, er det viktig å møte en trygg person med trygge grenser.

Ikke ovenfra og ned

Deltakerne arbeider to og to sammen. En sitter i en stol, den andre står rett overfor.

– Prøv dere fram til en posisjon som gir en mer likeverdig kontakt, oppfordrer Rugstad. Med som kursleder denne dagen er Geir Arne Oland, som også er miljøarbeider i boveiledertjenesten.

Kursdeltakerne lærer å gi bistand med sokker og sko ved å plassere den andres strake fot på sitt eget kne, noe som gir nok avstand til å avverge slag. Og de lærer grep for å ta kontroll over en person når det er påkrevd, uten at noen blir skadet. Grepene skal være lette å lære og lette å huske. Verneombudet oppfordrer til etisk refleksjon.

Bruk aldri smerte som straff! Opptre skånsomt og på en minst mulig inngripende måte. Vi legger ikke ned en person hvis vi kan avverge vold med et ledsagergrep og lede personen bort. Og vi legger selvsagt ikke en 80-åring med demens i bakken, sier Arne Rugstad.

Pass på egen sikkerhet

Han oppfordrer de ansatte til å tilkalle en kollega dersom en situasjon blir for van­skelig å håndtere alene. Når det blir nødvendig å sette eller legge noen ned, tar den ene kontroll, mens den andre holder bak til personen har roet seg. Deltakerne bytter roller, og får kjenne på de følelsene som melder seg når de selv blir tatt – kontroll over.

– Dersom du blir lugget og dratt av sted, må du passe på å støtte nakken din slik at den ikke blir vridd fram og tilbake. Det kan føre til nakkeskade, advarer Rugstad, som lærer bort teknikker for å komme fri fra en som holder fast i håret, biter seg fast i armen eller tar kvelertak.

Ikke bare rå muskelkraft

– Med opplæring og trening kan også små kvinner gjøre samme jobb som større menn. Dette er ikke bare muskelbuntenes arena. Riktig teknikk er viktigere enn muskelkraft, sier Rugstad.

Tidligere på dagen har deltakerne fått innføring i hvilket lovverk som gjelder: straffeloven, sosialtjenesteloven, grunnskoleloven. Og ikke minst arbeidsmiljøloven, som skal verne de ansatte og sikre et forsvarlig arbeidsmiljø.

Deltakerne er fornøyd med utbyttet av denne treningsdagen.

– Å lære øvelser som ikke gjør vondt, å komme seg ut av en situasjon, og få vite hva som er lov og ikke, sier Inger Lise Melbye, som er miljøarbeider for elever som har vanskelig for å uttrykke seg og derfor kan bli utagerende.

God miks

– Oppskriften på hvorfor opplegget fungerer bra, er et unikt samarbeid mellom kommunen, personalansvarlig og verne­tjenesten her i Grimstad. Og med Fagforbundet, som har stått for et av kursene om dette temaet, understreker verneombudet.

– Selv om kommunen har lite penger i kassa, satser de forebyggende. Det setter vi stor pris på, sier Arne Rugstad. Han ­berømmer Navs arbeidslivssenter i Aust-Agder som bidrar med tilretteleggingstilskudd.

Helhjertet støtte fra Nav

– Dette er til og med bedre enn jeg hadde forestilt meg, utbryter rådgiver Synnøve Lassen ved Nav Arbeidslivssenter i Aust-Agder når hun ser deltakerne i aksjon.

Nav har bevilget tilretteleggingstilskudd, og Lassen har tatt turen fra Arendal for å se med egne øyne hvordan opplegget virker.

– Grimstad kommune er en IA-bedrift. Vi syns dette er et strålende eksempel på et samarbeid med kommunen, og et verneombud i front for å få ned sykefravær og en tryggere hverdag på jobben, sier Synnøve Lassen.

Grimstad kommune har satt i gang et prosjekt med sikte på å forebygge og redusere sykefravær, og begrense skader og utrygghet i personalgrupper som er utsatt for utfordrende atferd, vold og trakassering.

Det er etablert ei egen ressursgruppe på fem personer som får intensiv opplæring med fokus på ansattes og brukeres sikkerhet og integritet. Opplæringen skjer i samarbeid med Verge Opplæring AS i Oslo, som er spesialister på området.

Ressursgruppa arrangerer praktiske treninger, og de veileder andre yrkesgrupper på forskjellige arbeidssteder.

I boveiledertjenesten har personalet fått lagt jevnlig trening inn i turnusen for å vedlikeholde kompetansen, og de har dermed ikke lenger behov for ekstra personell til rene vaktoppgaver.

Be personalavdelingen ta initiativ til opplæring for å avverge vold.

Søk tilretteleggingstilskudd fra Nav Arbeidslivssenter.

Sett av tid til jevnlige øvelser.

Tilpass virkemidlene til situasjon, person og alder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy