JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Barnas beste må telle mest

Ti år gamle Yaldas vitneforklaring i saken mot UNE ble en sterk opplevelse for tilhørerne i Oslo tingrett.

2012080608330220131216194732

Tidligere i år fikk tromsøfamilien Gazul-Bahadori det endelige avslaget på sin asylsøknad. De saksøkte staten – ved Utlendingsnemnda (UNE) – for brudd på FNs barnekonvensjon, og rettsaken ble gjennomført torsdag og fredag før helga.

Som Fagbladet tidligere har skrevet, risikerer den lille familien på tre å bli splittet dersom avslaget på asylsøknaden blir stående. Faren Abdul Jabar Bahadori må reise tilbake til Afghanistan, mens hans kone Maria og deres ti år gamle datter Yalda, sendes til Moldova.

Fortalte bare sannheten

– Jeg klarer meg ikke et minutt uten faren min, og han klarer seg ikke et minutt uten meg, fortalte Yalda da hun ble intervjuet av dommeren på rettsakens første dag. Hun fikk snakke med dommeren alene på et eget rom, og samtalen ble overført på skjerm til rettssalen.

– Da var det mange i salen som fikk en tåre i øyekroken, sier fylkesleder i Fagforbundet Troms, Britt Ås.

Hun har fulgt med familien til Oslo, og er glad for at Yalda slapp å bruke lang tid inne i rettssalen.

– Alle har jobbet for at hun skal være i salen minst mulig, og det gikk veldig bra. Før Yalda skulle vitne, spurte jeg hva hun tenkte om det å snakke med dommeren. Da svarte hun: "Jeg har ingenting å være redd for, jeg skal jo bare si sannheten."

Er positive

Saken er den første i sitt slag etter stortingsmeldingen Barn på flukt ble lagt fram 8. juni. Ås er spent på om meldingen setter Yaldas sak i et nytt lys.

– Det ligger noen forsterkende føringer her. Går det an å få satt barns beste i fokus? Det er det vi skal måle nå, sier Ås.

Selv er hun optimist angående sakens utfall.

– Jeg har en følelse av at dette går vår vei. Både på grunn av det jeg vet om familiens helsetilstand, og ikke minst fordi Yalda er så forankret i Tromsø.

Anker hvis de må

Dersom familien skulle tape saken, tror Ås at de vil anke til lagmannsretten.

– Problemet er at UNE pleier å anke dersom asylsøkere får medhold. Det er faktisk mer regelen enn unntaket. Men hvis det går bra, håper jeg at UNE denne gangen kan innse at nok er nok, sier Ås.

Dommen vil foreligge innen tre uker. Ås krysser fingrene for at svaret kommer litt tidligere.

– Hvis de får svaret om tre uker, får de det to dager etter at Yalda har begynt på skolen igjen. Mitt største ønske er at hun kan begynne på skolen og vite at hun og familien får fred, sier Britt Ås.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy