JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot sykehjemskonkurranse

Tirsdag vedtok byrådet i Oslo å konkurranseutsette Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet. Sykehjemsetatens fagforening advarer sterkt mot utviklingen.

2012080914044820131216194911

per.flakstad@fagforbundet.no

Oslo kommune er i gang med å avvikle store deler av sin kommunale drift, sa nestleder i fagforeningen, Per Egil Johansen, til fagbladet.no da planene ble kjent i juni.

For første gang på flere år skal kommunale sykehjem ut på anbud. Med dette har byrådet startet på planene om at til sammen ni sykehjem skal konkurransesutsettes de to neste årene. I tillegg til Manglerudhjemmet og Uranienborghjemmet, skal ytterligere to sykehjem ut på anbud i høst. I løpet av 2013 skal nye fire sykehjem konkurranseutsettes.

I tillegg har byrådet tidligere vedtatt at driften på Ammerudlunden nok en gang skal ut på anbud.

– I 2014 kan vi ha flere kommersielle enn kommunalt drevne sykehjem i Oslo, sa Johansen i juni.

I en pressemelding advarer sykehjemsetatens fagforening sterkt mot utviklingen: Kommunal drift bygges stadig ned, kommunen har ansvar for stadig færre oppgaver. Dette har ført til kutt i stadig flere støttefunksjoner redusert bemanning. Hvis byrådet mener at kvaliteten på sykehjemstilbudet ikke er god nok, og derfor vil ha inn private krefter, må det være en etterlengtet innrømmelse. Det er jo byrådets politikk som er gjennomført i Oslo, skriver fagforeningen i sin pressemelding.

Per Egil Johansen er sterkt kritisk til byrådets påstand om at det vil heve kvaliteten på pleie- og omsorgstjenester når private overtar driften av sykehjemmene.

– Oslo har holdt på med å konkurranseutsette sykehjem i over ti år. I løpet av disse årene er det ikke gjennomført en eneste evaluering og ikke laget en eneste rapport. Det er derfor vanskelig å skjønne hva de bygger påstanden på, sa han i juni.

Johansen trakk også fram en undersøkelse i Sverige som viste at privat drift verken ga bedre kvalitet eller billigere drift.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy