JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Når lysene slukkes – snakk!

Når lysene slukkes, går innbyggerne i Gaza på leting etter generatorer de kan slå på. Og de finner mennesker å snakke med. Med så mange strømbrudd over så lang tid, finner folk i det minste en viss trøst i at menneskelige relasjoner kanskje har bedret seg som følge av disse strømbruddene.

2012081014150520131216194954

GAZA: I likhet med mange andre Gaza-beboere oppdager Mohammed Aljamal at bedre kommunikasjon med venner og familie er den lysere siden av livet i mørket. Han besøker familiemedlemmer langt oftere nå enn han ellers ville ha gjort. Og det er ikke bare på grunn av Ramadan, den muslimske fastemåneden. Han trenger å komme bort fra «24-timersbadstua», som han sier.

Heldigvis er strømutkoblingene i det minste samordnet, slik at det hjemme hos en slektning muligens kan være lys å finne – i tillegg til slektningen selv.

– Uansett, sier Mohammed, – når strømmen er borte, hva annet kan du gjøre?

Brannfare

Umm Mohammed, som selger grønnsaker på markedet i Rafah helt sør på Gazastripen, sier at hun og ektemannen tar strømbruddene med i betraktningen når de planlegger sin sosiale omgang.

– Vi foretrekker å arrangere familiebesøk når vi har elektrisitet. Det er ikke morsomt å sitte med gjester i mørket og den uutholdelige varmen, ute av stand til å høre hverandre i bråket fra strømgeneratorene.

Støy er ikke det eneste problemet med disse generatorene. Ifølge brannvesenet i Gaza har de forårsaket branner som har drept 17 palestinere og ødelagt 85 hus i løpet av de to siste årene. Mange beboere er ikke opplært til å håndtere generatorene på en trygg måte. Enda vanskeligere er det å håndtere brensel som smugles inn gjennom tunneler fra Egypt eller over de israelskkontrollerte grenseovergangene.

– Å sette seg ut for å trekke frisk luft er heller ikke noe fristende alternativ, så lenge trommehinnene bombarderes av støyen fra naboenes generatorer, forteller Umm Mohammed.

– Vi får også hodepine av de usunne dunstene fra brenselet.

Livliner

Til tross for alt dette oppleves generatoren likevel som en livline.

– Tidligere ville en palestinsk brud ønske seg en ektemann med fast jobb, stabil inntekt og egen leilighet, sier Umm Mohammed. – Men nå er det også noen jenter som krever at det skal være strømgenerator i leiligheten.

– Strømbruddene er ekstra vanskelig for barna, sier hun. – Barnebarna mine er redde for mørket, og begynner å gråte når strømmen blir borte.

En drosjesjåfør har hengt opp en liten lapp under bakspeilet sitt der det står: «Vennligst ikke snakk om elektrisitet eller brenselskrisa.» Det har han for mye av hjemme, mener han.

Dekker ikke etterspørselen

Etterspørselen etter elektrisitet i Gaza kan komme opp i 360 megawatt (mw) per dag, tilsvarende 1 mw per kvadratkilometer. Kraftverket i Gaza kan med dagens kapasitet bare produsere 80 mw. Dette suppleres med 120 mw fra Israel og 22 mw fra Egypt. Den tilgjengelige mengden dekker bare rundt to tredjedeler av etterspørselen.

Ifølge FNs kontor for samordning av humanitær hjelp (UNOCHA) har Gaza-kraftverket siden februar 2012 i beste fall bare utnyttet en tredjedel av produksjonskapasiteten, eller det har vært helt stengt på grunn av alvorlig knapphet på brensel. Dette har ført til planlagte strømutkoblinger 6–18 timer i døgnet, i tillegg til de tilfeldige, ikke-planlagte strømbruddene.

UNOCHA sier at det er flere årsaker til at produksjonskapasiteten er svekket. Seks transformatorer ble ødelagt i et israelsk luftangrep i 2006, og det er restriksjoner på import av deler og utstyr til å reparere transformatorene. Det er mangel på brensel som følge av Israels blokade, og i tillegg foregår det en tvist mellom den palestinske selvstyremyndigheten (PA) og myndighetene i Gaza vedrørende finansiering av anleggets drift.

Vilkårlige restriksjoner

Strømbruddene er en pris som om lag 1,7 millioner Gaza-beboere betaler for den israelske blokaden som ble innført da Hamas kom til makten gjennom et demokratisk valg i Gaza i 2006. Gazastripen (360 km2) er ifølge FN-statistikkene et av de tettest befolkede områdene i verden, med over 4500 mennesker per km2.

Ahmed Abuel Amareen fra de palestinske energimyndighetene sier at hovedårsaken til at Gaza ikke kan få mer brensel, er «vilkårlige restriksjoner fra Israel og Egypt, og at de ikke tillater innførsel av brensel fra Qatar.»

Qatar har donert brensel for å avhjelpe elektrisitetskrisen i Gaza, men ifølge Abuel Amareen har 90 prosent av dette brenselet befunnet seg i tankskip i Suezkanalen i de siste to månedene, i påvente av godkjenning fra det egyptiske militæret.

Rammer sykehusene

Den utilstrekkelige og uregelmessige strømforsyningen påvirker også sykehusene i Gaza, der driftsstansene ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er tredoblet siden begynnelsen av 2012. FN-statistikkene viser at den gjennomsnittlige ventetiden for ortopedisk kirurgi ved Shifa-sykehuset økte fra tre til seks måneder i løpet av første halvår 2012.

– Vi står fast og kommer ikke videre, sier Mohammed Aljamal. – Vi har appellert til verden mange ganger, men de som har makt til å forandre ting, lytter ikke. De har vært for opptatt av den arabiske våren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy