– Jeg er veldig opptatt av brukerne som har behov for andre turnusordninger for å få et bedre liv. Dette gjelder blant annet en del barnevernsbarn og brukere ved ulike institusjoner. Men det opplever jeg at vi får til gjennom de dispensasjonsordningene vi har, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Kamp om vetorett
Høyresiden vil frata fagforeningene vetoretten de har mot forsøksordninger med alternative turnuser, som i dag er i strid med arbeidsmiljøloven. Godt over 90 prosent av alle søknader godkjennes.
– Fordi det av og til kommer et nei, så hevdes det at systemet ikke fungerer, men det er vel heller et bevis på at det fungerer. Man må jo luke ut tilfellene som ville undergravd denne typen ordninger, sier Bjurstrøm.
Arbeidsministeren forsvarer dagens ordning, men hun lover også å følge med på hvordan dispensasjonspraksisen håndteres.
– Jeg er uansett mot at man på generell basis skal overføre disse unntaksordningene til resten av arbeidslivet. At vi har en deltidsproblematikk her i landet, som noen bruker som argument, må løses på andre måter enn å la kvinner jobbe seg i hjel, slår hun fast.
Bremsekloss?
– Er fagbevegelsen blitt en bremsekloss mot et mer moderne og fleksibelt arbeidsliv, som høyresiden hevder?
– Nei, det er ikke slik jeg ser det. Men fagbevegelsen må også tenke kontinuerlig på helheten rundt arbeidstakere og brukere og hvordan man får et godt og dynamisk arbeidsliv. Men det gjør jo fagbevegelsen i det store og hele i dag, mener Bjurstrøm.
Hun mener hele turnusdebatten har fått et rent ideologisk preg.
– Høyresiden skyver saker foran seg, mens realiteten er at de ikke liker fagforeninger i seg selv, sier arbeidsministeren.
– Og med blåblått flertall i 2013, hva blir resultatet for arbeidstakerne?
– Man vil se veldig store endringer på hvordan norsk arbeidsliv organiseres. Men kanskje de vil se at en del av den fleksibiliteten de etterspør, faktisk er der i dag, og at den forvaltes på en god måte, spår Bjurstrøm.
Duell
Arbeidsministeren møtte onsdag nestleder i Fagforbundet, Mette Nord, leder for Stortingets arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp) og politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, til duell hos LO i Folkets Hus i Oslo om blant annet turnuser.
Eriksson vil frata de sentrale fagforeningene både makt og vetorett, og overlate mer til lokale forhandlinger og Arbeidstilsynet.
Forskningsleder i Fafo, Torgeir Aarvaag Stokke, som innledet i debatten, tror imidlertid ikke at Arbeidstilsynet uten videre passer best til å styre turnusordningene.
– Arbeidstilsynet vil nok helst ikke vite om rotasjonsordninger. De ville kanskje også satt foten ned, tror Stokke.
Fagforbundets Mette Nord vil på sin side ha seg frabedt at hun er en stivbeint bremsekloss, og at hun, ifølge VGs Skartveit, er mest opptatt av sine medlemmer.
– Arbeidsmiljøloven er en folkehelselov, selv om enkelte ser ut til å ha glemt det, konstaterer hun. (ANB)
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Colourbox.com
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet.
Bjørn A. Grimstad