JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal slåss for lønn og pensjon

Pensjonsordning blir det prinsipielle stridstemaet når Fagforbundet braker sammen med NHO Service hos Riksmekleren i neste uke. Men også lønn blir et viktig tema.

2012081614502620131216195150

per.flakstad@fagforbundet.no

Tirsdag formiddag starter meklingen i oppgjøret for de ansatte i private sykehjem, etter at forhandlingene om en ny tariffavtale ble brutt 15. juni.

Kan bli streik på onsdag

Forhandlingsleder Kjellfrid Blakstad forklarer bruddet med at arbeidsgiversiden ikke var innstilt på å innfri de viktigste kravene som gjaldt pensjon og sykelønn. Ifølge Blakstad lå også det rene økonomiske tilbudet langt unna Fagforbundets krav.

Dersom heller ikke meklingen gir resultater, kan det bli streik i de private sykehjemmene fra onsdag morgen i neste uke.

Pensjonsavtale

Fagforbundet ønsker en pensjonsavtale for pleiepersonell i private sykehjem på linje med ansatte i kommunale sykehjem og sykepleiere som har en lovpålagt pensjonsordning.

– Med dagens ordning er det helt opp til arbeidsgiver hva slags pensjonsordning pleiepersonell i de private sykehjemmene skal ha. De aller fleste steder har de innskuddsordninger med liten oppsparing, noe som gir lave pensjonsutbetalinger, sier spesialrådgiver i Fagforbundet, Steinar Fuglevaag.

– I tillegg har bare 37 prosent av disse ordningene en uføredel, noe som er svært alvorlig for en yrkesgruppe der en av fem blir helt eller delvis ufør før de når pensjonsalderen, fortsetter han.

– Sykepleiere generelt og pleiere på offentlige sykehjem har også en særaldersgrense på 65 år, mens privatansatte pleiere ikke har noen slike ordninger, sier Fuglevaag.

Det er også svært usikkert i hvilken grad de innskuddsbaserte pensjonsordningene gir mulighet for å gå av med AFP for dem som ønsker det.

Lønnsforskjeller

– Alt i alt gir dette et stort pensjonsgap mellom folk som gjør den samme jobben, og vi ønsker å bruke dette oppgjøret på å gjøre noe med disse urettferdige forskjellene, sier Kjellfrid Blakstad.

I tillegg er lønnsøkning og høyere ulempetillegg viktig for Fagforbundet.

– Vi har en dokumentert utvikling der forskjellene på de som jobber på kommunale sykehjem i Oslo og de som jobber på kommersielt drevne sykehjem blir større for hvert oppgjør, sier nestleder i Fagforbundet Sykehjemsetatens fagforening, Per Egil Johansen.

– Lønn, pensjonsordning, og at sykepenger forskutteres av arbeidsgiver slik at den ansatte slipper å vente på Nav, er viktige rettigheter for våre medlemmer. Når vi møter ansatte ved de kommersielle sykehjemmene, forteller de stadig at de er på jakt etter ledige stillinger ved kommunens sykehjem fordi arbeidsbetingelsene der er bedre.

– Dette burde være et tankekors for eierne av private sykehjem og NHO Service. Jeg går ut fra at de vil ha motiverte og dyktige medarbeidere, og ikke ønsker å sitte igjen bare med ansatte som ikke fikk jobb andre steder, sier Johansen.

Mariann Hagen har tidligere vært tillitsvalgt i både et privatdrevet og et kommunalt sykehjem i Oslo. Hun bekrefter at lønnsforskjellene er store.

– Etter ett år med privat eier, kom jeg tilbake til et kommunalt sykehjem. Hvis jeg hadde beholdt samme lønnstrinn, ville jeg ha gått opp 15.000 i lønn, forteller hun.

Gjelder 824 medlemmer

Meklingen tirsdag gjelder 824 av Fagforbundets medlemmer i 16 private sykehjem, hovedsaklig i Oslo og Akershus og i Bergens-området.

Parallelt skal Sykepleierforbundet mekle for sine knapt 200 medlemmer i det samme tariffområdet.

Hvem som blir tatt ut i en eventuell streik fra onsdag morgen, vil bli offentliggjort i løpet av fredag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy