Yalda og familien vant over UNE
Yalda Bahadori (10) og hennes foreldre får bli i Norge. De har vunnet saken mot staten ved UNE.
ola.tommeras@fagforbundet.no
Dommen ble kjent fredag ettermiddag. Retten slår fast at UNE ikke har gjort en tilfredsstillende vurdering av barnets beste i saken. Yaldas sak er den første som er ført for rettsapparatet etter at stortingsmeldingen om barn på flukt ble lagt fram i sommer.
Skulle splittes
Familien Gazul-Bahadori skulle splittes av norske myndigheter. Yalda, som har vokst opp i Norge, og hennes mor skulle tvangssendes til Moldova. Far skulle sendes tilbake til Afghanistan, som han flyktet fra for 17 år siden.
Familien hadde brukt alle ankemuligheter. UNE vedtok 27. januar i år at innvandringspolitiske hensyn måtte veie tyngre enn hensynet til Yaldas tilknytning til riket og at den lille familien ville bli splittet.
Foreldrene valgte å bryte utreiseplikten, bli i landet og gå til sak. De ble støttet av en stor gruppe frivillige i Tromsø, som samlet inn penger til rettssaken. Etter trekvart år med frykt for å tvangsutsendes har de nå vunnet i retten.
Spesielle forhold
Advokat Arild Humlen har ført saken for familien. Han tror dommen i Yaldas sak vil bli stående.
- Det kan hende UNE anker, men jeg tror ikke det. Denne saken har så mange spesielle forhold at den ikke danner noen bred presedens for barn på flukt, kommenterer han.
I oktober fører han saken til Nathan (6) fra Bergen, som er født og oppvokst i Norge og som skal utvises med familien til Etiopia.
- Det er en klarere sak med et større potensial for å danne presedens for andre barn, mener Humlen.
Rundt 450 barn i familier med avslag på asylsøknad her bodd mer enn tre år i Norge.
Mangler kompetanse
Humlen og Advokatforeningen har nå ført syv saker basert på barns beste for familier med avslag på asylsøknad. De har vunnet fem. Én skal prøves for Høyesterett.
- I flere av sakene har retten kommet fram til at det ikke er gjort tilfredsstillende vurderinger. Domstolene etablerer seg med en praksis der barns beste blir vektlagt tyngre, sier han.
Han etterlyser at UNE beveger seg i samme retning.
- De skulle vært de første til å fange opp signaler om at barns beste må tillegges større vekt. Det er tydelig en grunn til at stortingsmeldingen om barn på flukt etterlyser mer barnefaglig kompetanse i nemnda, sier han.