JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Rådmenn er nøkkelen til åpenhet

– Rådmannen kan gå i bresjen for en åpenhetskultur i kommunen, sier Thomas Spence, nestleder i Norsk Journalistlag (NJ).

2011061712540120131214162652

monica.schanche@fagforbundet.no

Kommunenes mediepolitikk i et åpent samfunn var tema på årets rådmannskonferanse i Bergen nylig.

– Dere må våge å fronte større åpenhet om hva kommunen driver med på vegne av innbyggerne, oppfordrer Spence.

Han understreker at både presse og kommuner har viktige samfunnsoppdrag.

– Kommuner er og bør være på radaren til enhver nærradio, avis, nett, fagblad eller tv-stasjon. Kommunen er den viktigste ­organisasjonen mediene dekker. Dere er velferdsstatens førstelinjetjeneste. Hvordan barnehage, skoler, sykehjem, veier, vann og brannvesen fungerer, har stor betydning for våre liv, sier NJ-nestlederen.

Profesjonelt samspill

Thomas Spence, som er tidligere Aftenposten-journalist, framholdt at det heldigvis er sjelden mellom vannverks- og terraskandalene.

– Det meste av det daglige samspillet fungerer profesjonelt, mener Spence.

– De fleste kommuner strekker seg for å imøtekomme krav om innsyn fra innbyggere og journalister. Men bildet er også preget av konflikter mellom kommunens representanter og mediene. En ordførerkandidat boikotter sin lokalavis. Møter holdes bak lukkete dører. Hemmelige søkerlister. Manglende journalføring og ­arkivering av e-post. Hele dokumenter unntas offentlighet når enkeltopplysninger kunne tas ut.

– Kommuneansatte dekker seg bak taushetsplikt. Skjermer de seg mot ubehag, eller er de redd for å få kjeft av dere som rådmenn? spør Spence.

Viktig rolle

– Rådmannen blir et symbol og en rollefigur som de andre medarbeiderne måler seg med. Eventuelle sanksjoner mot medarbeidere som uttaler seg til mediene, er uheldig. Ytringsfrihet er evne til å tåle også det en ikke liker, poengterer Spence.

Han understreker at pressens oppgave er å informere om vesentlige saker slik at borgerne har det nødvendige grunnlaget for å treffe beslutninger om sine egne liv, og delta i den demokratiske prosessen.

– Offentlighetsloven er nylig revidert. Kommunale aksjeselskap, energiverk og kinoer må nå følge offentlighetsprinsippet. Målet med den nye loven er å øke retten til innsyn. Men skjer det? Offentlighetsloven gjelder også når det forsinker arbeidet eller er ubehagelig, fastslår Spence.

Avledningsmanøver

Spence gikk til felts mot det han betegner som det motsatte av åpenhet i Oslo-skolen i fjor, da det i et rundskriv fra en skole lød: «Si at du er opptatt – prøv å avlede journalisten.»

– En form for aktiv avledningsmanøver som offentlig ansatte ikke kan være bekjent av, understreker Spence.

NJ-nestlederen innrømmer at journalister også gjør feil.

– Eventuelle overtramp kan klages inn til Pressens faglige utvalg. Alle medier har plikt til å bekjentgjøre kjennelsen på godt synlig plass, sier han.

Plan: Lag en informasjonspolitikk. Dere skal ikke bare drive barnehager og sykehjem, vei, vann og kloakk. Dere skal også informere – og særlig når mediene spør.

Forankring: Lær opp alle ansatte i offentlighetsloven. Skap en åpenhetskultur. Frigjør byråkrater som er redde for mediene, eller bruker «taushetsplikt» som en mur å gjemme seg bak for å slippe innsyn.

Gi mediene tilgang til dem som kan sakene best: fag-folkene og primærkildene.

Vis respekt for journalister: Stort arbeidspress, lite tid, snarlig deadline.

Vær informasjonsberedt: Vit hva du skal si, og hvordan du skal si det.

Respekter at journalisten er fagmann på sitt område, men sjelden på ditt.

Du skal ikke lyve eller holde unna vesentlig informasjon.

Du skal ikke favorisere en enkelt redaksjon.

Mediekontakt er en ressurs, ikke en plikt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy