JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langt mellom liv og lære

Rådmann Stein Tønnessen i Gamvik kommune i Finnmark innrømmer at kommunen tidvis unntar hele dokumenter fra innsyn. Og i realiteten bryter offentlighetsloven.

2011061713093920131214162658

monica.schanche@fagforbundet.no

Tønnesen legger ikke skjul på at det er en utfordring å overholde offentlighetsloven i den vesle kystkommunen med 990 innbyggere.

På spørsmål om kommunen unntar hele dokument fra innsyn eller bare sladder enkeltopplysninger, svarer han:

– Vi har gjort begge deler. Det er ofte vi unntar hele dokumentet. Å sladde et dokument på et visst antall sider, er en omfattende jobb.

Rådmannen opplever at krav om innsyn har eksplodert. Ikke bare fra mediene, men også fra enkeltpersoner. Gamvik kommune har 125 årsverk, 14–15 av dem er tilknyttet administrasjonen i rådhuset.

– Å etterleve offentlighetsloven er et spørsmål om ressurser. Vi er en liten kommune og har ikke egne arkivarer. Hos oss er det formannskapssekretæren som har arkivoppgaver. Vi er heller ikke gode nok på journalføring og hva som skal arkiveres, medgir Tønnessen

Vokter personvern

Gamvik-rådmannen er enig med Journalistlagets Thomas Spence som oppfordrer til større åpenhet også om «dårlige» saker for kommunen. Men han setter grense ved personforhold.

– Selv om mediene fokuserer på en sak, kan etikken tilsi at vi ikke går ut offentlig. Vi bryter ikke taushetsplikten av når det kan gå ut over folk. Ellers kan det få store følger for mennesker som berøres. Dette gjelder særlig innenfor barnevern, Nav, skole og barnehage, sier Tønnessen.

Han forteller om en episode da en nabokommune la ut en postliste med navn over personer med betalingsproblemer.

– Vi må kontrollere at slike ting ikke skjer, og rette opp hvis det er gjort feil i registreringen, understreker Gamvik-rådmannen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy