– Vi håper det blir noe av dette

De streikende pleierne ved Oppsalhjemmet i er bekymret for pensjonen sin, og håper streiken ved de private sykehjemmene gjør at Fagforbundet får gjennomslag for pensjonskravet sitt.

2012082315554320131216195542

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det er vanskelig å ha oversikt over en privat innskuddspensjon, men vi har hørt av vi ville fått omkring 30.000 mer i året hvis vi hadde hatt den samme ordningen som sykepleierne og pleierne på kommunale sykehjem.

Det forteller Anne Dihle, Bente Thorsen, Jeya Kandasamy, Eva Anne Jensen, Vikram Kapoor og Martha Nerayo til Fagbladet.

NHOs direktør, Petter Furulund, har til nå avvist alle pensjonskrav og henvist til at NHO har som et overordnet prinsipp å ikke ta inn kollektive pensjonsordninger i tariffavtalene sine.

Har ikke valgt det selv

Dessuten mener NHO-direktøren at de ansatte selv har valgt å jobbe ved de private sykehjemmene.

– Det har vi ikke! smeller det fra de ansatte på Opsalhjemmet. De hadde ikke noe valg, men måtte bli med over da Norlandia Omsorg vant anbudskonkurransen og overtok driften i mai 2009.

– Flere av de ansatte har forsvunnet og fått seg jobber ved de kommunale sykehjemmene eller andre steder i kommunen. Og et godt spørsmål er hva de private sykehjemsdriverne vil gjøre den dagen de står uten ansatte fordi arbeidsbetingelsene er for dårlige, mener de.

Trygghet

De vet ikke hva som vil skje med dem hvis de skulle bli uføre før ordinær pensjonsalder.

– Det er jo sånt en ikke går og tenker på til daglig, forteller de.

Men de synes det er bekymringsfullt at de innskuddsbaserte pensjonsordningene som private sykehjem bruker for sine omsorgsansatte i liten grad inneholder en uføredel.

Samtidig viser yrkesstatistikkene at rundt én av fem hjelpepleiere blir uføre før pensjonsalderen.

– En pensjonsordning og uføreordninger på like linje med de offentlig ansatte og de sykepleierne vi jobber sammen med, ville ha betydd en mye større trygghet for oss enn de ordningene vi har i dag, sier de streikende Fagforbundsmedlemmene fra Oppsalhjemmet. Torsdag tok de turen til Lambertseter alders- og sykehjem for å høre Jan Davidsen.

Like betingelser

Forbundslederen i Fagforbundet tok selv turen ut i Oslo for å høre hvordan streikevaktene hadde det, og for å holde en kort appell.

– Dette handler om like lønns- og pensjonsbetingelser for likt arbeid på samme arbeidsplass. Det viktige med denne streiken er at den viser hvor liten trygghet pleiepersonell i private sykehjem har fordi de ikke har de samme pensjonsordningene som i de offentlige institusjonene, sa Davidsen.

– Kollektive avtaler og pensjon er svært viktig for fagbevegelsen, og derfor er jeg veldig glad for å ha hele LO i ryggen. Støtten fra Sykepleierforbundet synes jeg også er gledelig.

Forbundslederen er opptatt av at streiken ikke skal sette liv og helse i fare, men sier også at folk kommer til å merke den. Ikke minst gjennom ulike sympatiaksjoner for å vise alvoret bak pensjonskravene.. Fredag vil for eksempel pleiepersonell over hele landet bære røde armbind for å støtte sine streikende kolleger. Når Davidsen blir konfrontert med uttalelsen til Petter Furulund om at ansatte i private sykehjem kan velge andre jobber hvis de ikke er fornøyd, svarer han:

– Det synes jeg er unødvendig og flåste sagt. De ansatte ved private sykehjem er selvsagt like motiverte og stole av jobben de gjør som ansatte i kommunene. Da kan også arbeidsgiverne belønne innsatsen deres med de samme lønns- og pensjonsordningene.

– Det burde slett ikke være noe urimelig krav, sier Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy