– Vi håper det blir noe av dette

De streikende pleierne ved Oppsalhjemmet i er bekymret for pensjonen sin, og håper streiken ved de private sykehjemmene gjør at Fagforbundet får gjennomslag for pensjonskravet sitt.

2012082315554320131216195542

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det er vanskelig å ha oversikt over en privat innskuddspensjon, men vi har hørt av vi ville fått omkring 30.000 mer i året hvis vi hadde hatt den samme ordningen som sykepleierne og pleierne på kommunale sykehjem.

Det forteller Anne Dihle, Bente Thorsen, Jeya Kandasamy, Eva Anne Jensen, Vikram Kapoor og Martha Nerayo til Fagbladet.

NHOs direktør, Petter Furulund, har til nå avvist alle pensjonskrav og henvist til at NHO har som et overordnet prinsipp å ikke ta inn kollektive pensjonsordninger i tariffavtalene sine.

Har ikke valgt det selv

Dessuten mener NHO-direktøren at de ansatte selv har valgt å jobbe ved de private sykehjemmene.

– Det har vi ikke! smeller det fra de ansatte på Opsalhjemmet. De hadde ikke noe valg, men måtte bli med over da Norlandia Omsorg vant anbudskonkurransen og overtok driften i mai 2009.

– Flere av de ansatte har forsvunnet og fått seg jobber ved de kommunale sykehjemmene eller andre steder i kommunen. Og et godt spørsmål er hva de private sykehjemsdriverne vil gjøre den dagen de står uten ansatte fordi arbeidsbetingelsene er for dårlige, mener de.

Trygghet

De vet ikke hva som vil skje med dem hvis de skulle bli uføre før ordinær pensjonsalder.

– Det er jo sånt en ikke går og tenker på til daglig, forteller de.

Men de synes det er bekymringsfullt at de innskuddsbaserte pensjonsordningene som private sykehjem bruker for sine omsorgsansatte i liten grad inneholder en uføredel.

Samtidig viser yrkesstatistikkene at rundt én av fem hjelpepleiere blir uføre før pensjonsalderen.

– En pensjonsordning og uføreordninger på like linje med de offentlig ansatte og de sykepleierne vi jobber sammen med, ville ha betydd en mye større trygghet for oss enn de ordningene vi har i dag, sier de streikende Fagforbundsmedlemmene fra Oppsalhjemmet. Torsdag tok de turen til Lambertseter alders- og sykehjem for å høre Jan Davidsen.

Like betingelser

Forbundslederen i Fagforbundet tok selv turen ut i Oslo for å høre hvordan streikevaktene hadde det, og for å holde en kort appell.

– Dette handler om like lønns- og pensjonsbetingelser for likt arbeid på samme arbeidsplass. Det viktige med denne streiken er at den viser hvor liten trygghet pleiepersonell i private sykehjem har fordi de ikke har de samme pensjonsordningene som i de offentlige institusjonene, sa Davidsen.

– Kollektive avtaler og pensjon er svært viktig for fagbevegelsen, og derfor er jeg veldig glad for å ha hele LO i ryggen. Støtten fra Sykepleierforbundet synes jeg også er gledelig.

Forbundslederen er opptatt av at streiken ikke skal sette liv og helse i fare, men sier også at folk kommer til å merke den. Ikke minst gjennom ulike sympatiaksjoner for å vise alvoret bak pensjonskravene.. Fredag vil for eksempel pleiepersonell over hele landet bære røde armbind for å støtte sine streikende kolleger. Når Davidsen blir konfrontert med uttalelsen til Petter Furulund om at ansatte i private sykehjem kan velge andre jobber hvis de ikke er fornøyd, svarer han:

– Det synes jeg er unødvendig og flåste sagt. De ansatte ved private sykehjem er selvsagt like motiverte og stole av jobben de gjør som ansatte i kommunene. Da kan også arbeidsgiverne belønne innsatsen deres med de samme lønns- og pensjonsordningene.

– Det burde slett ikke være noe urimelig krav, sier Jan Davidsen.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy