JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Avviser beskyldningene fra NHO om pensjonsbløff

– I den grad vi har bommet på vårt pensjonsregnestykke, er det fordi vi har tatt i for lite. Det er store forskjeller på pensjonen for pleiere i offentlige og private sykehjem, sier spesialrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet.

2012082414063420131216195620

per.flakstad@fagforbundet.no

Fuglevaag sikter til utspillet fra direktør Petter Furulund i NHO Service der han beskylder Fagforbundet for å bløffe med sitt pensjonsregnestykke i forbindelse med streiken ved private sykehjem.

Ifølge Furulund får de offentlige ansatte og ansatte i private sykehjem omtrent samme pensjonsutbetaling hvis de utnytter muligheten til å ta ut AFP, det vil si at de tar ut pensjon fra de er 62 år.

– Problemet for svært mange av våre medlemmer i den private pleiesektoren er at de ikke oppfyller kravene til å ta ut AFP. De har for liten opptjening når det gjelder tjenestetid eller lønn, eller begge deler. Dermed er dette en problemstilling som er lite aktuell, sier Fuglevaag.

Like vilkår

Han understreker at Fagforbundet først og fremst er opptatt av de overordnede prisnippene i denne konflikten.

– Vi vil ha like pensjonsbestemmelser for likt arbeid i samme sektor og bedrift, sier han, og henviser til pensjonsavtalene for offentlige sykehjem og sykepleiernes lovfestede ordning enten de jobber offentlig eller privat.

– Det er denne likebehandlingen som gir våre medlemmer den tryggheten og den forutsigbarheten vi mener de skal ha enten de jobber privat eller offentlig, sier han.

Ulik pensjonsoppsparing

– Det vil alltid være en utfordring å lage generelle pensjonsberegninger fordi lønn, stillingsstørrelse og tjenestetid varierer fra person til person. Men pensjon dreier seg, enkelt sagt, om sparing. Og det som er udiskutabelt er at det spares mye mindre i de private innskuddsordningene enn i de offentlige ytelsesbaserte ordningene.

– I innskuddsbaserte ordninger spares det mellom 2 og 5 prosent av det du tjener over grunnbeløpet i folketrygden (82.000 kroner), mens det i de offentlige ordningene spares mellom 15 og 20 prosent av lønnen.

– Det burde ikke være vanskelig å skjønne hvilke av disse ordningene som gir grunnlag for den mest forutsigbare og høyeste pensjonen, sier Fuglevaag.

Viktig uføredel

Han er også opptatt av at pleiepersonell i private sykehjem i mange tilfeller ikke har en uføredel i sine pensjonsavtaler.

– Dette er alvorlig fordi pleie- og omsorgssektoren har mange som blir utslitt og uføre før de når ordinær pensjonsalder. Med dagens private innskuddsbaserte ordninger vil mange av dem ende med en pensjon som er bare litt over minstepensjon.

NHO har pensjonsavtale

Petter Furulund har hevdet at NHO ikke tar inn pensjonsspørsmål i noen av sine avtaler. Men bussbransjeavtalen mellom NHO Transport og alle de fire fagforbundene som organiserer sjåfører har en pensjonsdel.

Konfrontert med dette, sa Furulund at dette måtte være noen «minimale greier».

– Bussbransjeavtalen inneholder en bestemmelse om innskuddsordning som gjelder for alle som ikke hadde andre typer tjenestepensjon da avtalen ble inngått. Avtalen har i tillegg en uføredel, og det er mulig å forhandle på innholdet for sjåførenes organisasjoner, sier Fuglevaag.

Han legger til at bussbransjeavtalen gjelder sjåfører som er organisert i Fagforbundet, Transportarbeiderforbundet, Jernbaneforbundet og Yrkestrafikkforbundet, sannsynligvis flere enn pleiepersonell som arbeider i medlemsbedriftene til NHO Service.

– Jeg tror nok ikke vi snakker om noen «minimale greier» på dette området, sier Steinar Fuglevaag.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy