– Vi trenger et kraftfullt alternativ til venstre for Ap

Partileder Audun Lysbakken mener en allianse mellom SV og LO vil være et kraftfullt bidrag til å dra Arbeiderpartiet mot venstre i en ny rødgrønn regjering.

2013090816291220131216234546

per.flakstad@fagforbundet.no

Men først må valget vinnes, og Audun Lysbakken må lede et parti som kommer over sperregrensen på fire prosent.

– Er dette valget et være eller ikke være for SV som politisk parti?

– Vi har hele tida vært veldig ærlige på hvor vi står. Jeg tror ikke det så dramatisk som et være eller ikke være for oss, og dessuten handler dette om mer enn SV. Norge risikerer å få et storting uten et ordentlig alternativ til venstre for Arbeiderpartiet. Jeg tror dette vil dra Ap mot høyre, og samtidig får vi en mørkeblå regjering som vil styre Norge i en helt annen politisk retning enn vi har hatt de siste åtte årene.

– Etter min mening vil dette kaste Norge ut i en alvorlig situasjon der velferden svekkes for folk flest og spesielt for dem som trenger den mest, sier Lysbakken.

Retningsvalg

– Folk begynner kanskje å bli lei av oss når vi hele tiden snakker om at dette er et retningvalg. Men det handler om å velge hva slags Norge vi skal ha de neste fire årene. Ønsker vi at skattepengene våre skal gå til å bygge videre på fellesskapsløsningene vi har i dag, eller ønsker vi at en del av dem går i lommene på eierne av multinasjonale selskaper med adresse i forskjellige skatteparadiser.

– Det er nemlig slik det blir hvis høyresiden får lov til å slippe markedskreftene fri på skoler, eldreomsorg og sykehus, mener Lysbakken.

Frykter for lokalsykehusene

Før helga var han på turné med SV-bussen i Hedmark, og besøkte blant annet Smiso, Senter Mot Incest og Seksuelle overgrep i Elverum, Hedmark Trafikk i Hamar og lokalsykehuset i Kongsvinger.

– Alle partier sier de vil kjempe for lokalsykehusene, men hvis det åpnes for private klinikker, vil dette etter min mening undergrave den offentlige sykehusøkonomien. De private klinikkene vil bli etablert i folkerike og sentrale strøk, og gjøre de sykehusoppgavene som lønner seg. Dette skal finansieres av det offentlige i tråd med høyresidens opplegg med fritt behandlingsvalg, som etter min mening ikke er noe annet enn en kamuflert privatisering.

– I tillegg er jeg redd for at fagmiljøene på de små sykehusene kan bli tappet for folk, og da er det ikke lenger grunnlag for å opprettholde lokalsykehus som for eksempel på Tynset og i Kongsvinger i Hedmark, sier Lysbakken.

– Dette handler ikke bare om vilje, men om å føre en politikk som gjør det mulig å opprettholde lokalsykehusene, og det mener jeg at høyresiden ikke legger opp til, legger han til.

Vil sikre pensjonsrettighetene

I sommer la SV fram et program som de mener skal styrke kvaliteten i norske velferdstjenester.

Partiet vil ikke bare ha utbyttestopp, men også et prinsipp om nullprofitt på velferdstjenester og skoledrift. I tillegg ønsker partiet full anbudsstans på offentlige tjenester, og erstatte dagens anbud med langsiktige avtaler med ideelle omsorgsaktører.

SV vil også innføre en pensjonsgaranti der kommuneansattes rett til å beholde sine pensjonsbetingelser ved konkurranseutsetting blir en lovfestet ordning slik den er for sykepleierne.

– Samtidig som dette vil bidra til tryggere lønns- og ansettelsesvilkår for de ansatte, vil det også gjøre det mindre attraktivt for store multinasjonale selskaper å tjene penger på norsk velferd, sier Audun Lysbakken.

– Mange av Fagforbundets medlemmer har fått merke konsekvensene av konkurranseutsetting av kommunale tjenester. De ender opp med dårligere pensjonsordninger og ofte lavere lønn, siden det er særlig på dette området at private selskaper kan spare penger. Hvis vi lukker muligheten for å kutte utgifter ved å dumpe de ansattes betingelser, vil det ikke lenger være like spennende å etablere seg i det norske velferdsmarkedet, mener han.

– Vil dere få gjennomslag for alt dette i en eventuell ny rødgrønn regjering?

– Før valget i 2005 hadde Arbeiderpartiet lagt sin politikk mye mer mot sentrum enn i dag. Ikke minst SV har gjort sitt til å dra det rødgrønne samarbeidet lenger mot venstre de åtte siste årene. Det vil vi også fortsette med hvis de rødgrønne partiene vinner valget. Vi må være tøffe og konsekvente, og det blir viktig for SV å få støtte fra fagbevegelsen. Det vil gi oss større tyngde og påvirkningskraft i diskusjonen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Jeg er derfor veldig glad for den støtten vi har fått fra Jan Davidsen på disse tre forslagene våre. Jeg er overbevist om at en god allianse mellom SV og LO vil gi oss den tyngden vi trenger for å dra Ap mot venstre.

– I det SV-styrte Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har vi fått avskaffet anbudene i det statlige barnevernet, og det kommende statsbudsjettet har vi fått gjennomslag for øremerkede midler til ytterligere 150 stillinger i barneverket som et ledd i barnevernløftet som allerede har gitt 850 nye stillinger, sier Lysbakken.

Vi er et miljøparti

SV må slåss med Miljøpartiet De Grønne, som har hatt stor framgang, om de miljøbevisstes stemmer.

– Har dere godtatt for mye og gitt etter i for mange miljøsaker for å kunne sitte i regjering?

– Alle partier som sitter i posisjoner med makt og ansvar opplever slitasje. Dette er ikke noe spesielt for SV, mener Lysbakken.

Samtidig er han opptatt av at partiet har oppnådd mye nettopp ved å sitte i regjeringen. Jernbaneinvesteringene er tredoblet, det er satt i gang en storstilt kollektivsatsing i de store byene, foreløpig er leteboring utenfor Lofoten satt på vent i påvente av en konsekvensutredning, og Norge er et av verdens beste elbil-land.

– Vi er på rett vei, men mye gjenstår, det innrømmer jeg gjerne. Vi skal fortsatt kjempe hardt for å ta nye steg i miljøpolitikken. Vi er det samme miljøpartiet som vi alltid har vært, og som vi alltid skal være, sier Lysbakken.

Han legger imidlertid ikke skjul på at det nettopp er i miljøsaker at forskjellen på SV og Ap er størst.

– Det er en stor utfordring, men samtidig er det viktig å få fram at det er dårlig miljøpolitikk å slippe markedskreftene fritt. Vi klarer ikke å løse mange av de viktige miljøproblemene uten å gjøre det som et fellesskap, med styring på økonomien og en god fordelingspolitikk, mener han.

Viktig å bruke stemmeretten

SV-lederen er opptatt av at folk må bruke stemmeretten sin.

– Det å sitte hjemme er også en måte å ta stilling på. Vi vet at valgdeltakelsen tradisjonelt er høyere blant høyresidens velgere, og derfor kan den stemmen du ikke gir bidra til å gi landet en ny borgerlig regjering.

– Derfor er det viktig at fagbevegelsen mobiliserer, sier SV-leder Audun Lysbakken.

MEST LEST:

Bjørn A. Grimstad

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

Haukeland universitetssjukehus

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

NOK ER NOK:  Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

NOK ER NOK: Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

Ambulansetjenesten Steigen

Fikk nok av hjemmevakt: Seks av ti ansatte i ambulansetjenesten sa opp jobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy