JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kan bli streik i år

Det kan godt bli streik i Staten hvis Jan Tore Sanner tukler for mye med forholdet mellom lokal og sentral pott i lønnsoppgjøret.

Det kan godt bli streik i Staten hvis Jan Tore Sanner tukler for mye med forholdet mellom lokal og sentral pott i lønnsoppgjøret.

Sissel M. Rasmussen

Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen, advarte statsråd Jan Tore Sanner om at det kan bli streik hvis den lokale potten blir for stor på bekostning av den sentrale.

2015021712000020230821171436

torgny@lomedia.no

Debatten på representantskapet kom til å dreie seg mye om temaet for dagen, årets lønnsoppgjør, og det var stor oppslutning om forslaget slik det lå på bordet. Dette var i og for seg ikke så overraskende siden flertallet som tok ordet var medlemmer i LOs sekretariat og derfor vært med på å diskutere forslaget dagen før.

Først ut var nestleder i Transportarbeiderforbundet Lars Morten Johnsen. Han sa hjertelig velkommen til Norsk Cockpit Forbund, og sa at det var mye likt med de to forbundene som driver innenfor internasjonal transport.

Johnsen tok så for seg havnekonflikten. Det var flere i salen som la merke til at LO-lederen ikke hadde nevnt den over ett år lange konflikten i sin innledning. Men Johnsen forklarte situasjonen og konkluderte med at det ikke var mulig å skaffe fornuftige lønns- og arbeidsforhold så lenge EUs fire friheter var avgjørende.

Streik i 2015

Leder i LO Stat, Tone Rønholdtangen var opptatt av fordelingen av sentral og lokal pott for statsansatte. Allerede nå var større deler av lederne flyttet ut til det enkelte fagdepartement og ikke lenger en del av de statlige forhandlingene. Hun uroet seg over lederlønnsutviklingen, men enda mer urolig ville hun bli hvis store deler av årets lille pott ville bli ført ut til lokale forhandlinger. Hvis dette kom til å skje hadde LO Stat-lederen en klar beskjed til Sanner: Vi har streikerett i 2015 også selv om det er et mellomoppgjør.

Også Mimmi Kvisvik leder i FO, var opptatt av likelønn. Hun pekte på at kvinner med fire års utdanning i gjennomsnitt tjente 79 prosent av sine mannlige kolleger. Hun var også opptatt av mindrelønnsutviklingen.

Vaskeriansatte er organisert i Industri Energi, og forbundsleder Leif Sande tok opp lønnsutviklingen for dem. De får ofte lavlønnstillegg ved oppgjørene, men mister det ved utgangen av året. Sande etterlyste en garantibestemmelse slik at de vaskeriansatte får beholde sin lavlønnstillegg.

Unge skyves ut

Mette Nord var også helhjertet i sin støtte til forslaget, og sa klart at det ikke ble noen lønnsfest i år, men at alle bør få en reallønnsvekst.

– Økt bruk av bemanningsbyråer og import av arbeidskraft presser norske lønninger. Mange tar ikke inn lærlinger, på den måten undergraves vår mulighet til å sikre ungdom et yrkesfaglig valg og mulighet til å få lærekontrakt og seinere jobb. Flere unge skyves utenfor, sa Mette Nord. Hun pekte også på hvordan fenomenet med tariff- og pensjonshopping sprer seg og sa rettet til Arbeiderpartiets leder som satt i salen:

– Dette må vi få gjort noe med i 2017.

Leder i NTL, John Leirvaag var opptatt av at regjeringa prøver å forrykke maktforholdet i arbeidslivet. Han kom med flere eksempler på at regjeringen setter i gang reformer uten dialog.

– De kommer med et flatt kutt i driftsmidlene og kaller det en reform. Trepartssamarbeidet består av at vi i ettertid får komme på en Workshop under ledelse av konsulentselskapet Deloitte og lage en oppsummering på flipover, sa Leirvaag.

Fra gølvet

Første mann fra gølvet var Tore Leif Gundersen fra LO i Østfold. Han var svært stolt av den streiken som ble gjennomført 28. januar.

– Den var bra, og den skal vi være stolte og vi bør lære at vi kan stole på medlemmene, sa Gundersen. Han viste også til uttallelser som LO-lederen kom med på Trondheimskonferansen om at vi har mer verktøy i verktøykassa. Gundersen etterlyste mer politikk på representantskapets møter.

– Det bør alltid være et fagligpolitisk punkt på disse møtene, sa han.

Etter Gundersen kom leder i LO i Oslo, Roy Pedersen.

– Den norske modellen er på vei til å forvitre i bånn. EØS-avtalen gjør at arbeidslivskriminaliteten øker. Men den angripes også fra toppen. NHO sier ikke bare at de ikke støtter forslagene, men også regjeringas framgangsmåte. Nå må vi ta krigen med NHO hvis den norske modellen skal være bærekraftig, mente Pedersen.

Bonustap

Knut Bekkevold fra HK forklarte det voldsomme fallet i inntekter for de ansatte i finanssektoren. Det er bonusene som har falt bort. Dette kommer også til å være tilfellet i 2014. De på toppen har sikret seg. På den måten kommer lønnsgapet mellom topp og bunn til å øke.

1. nestleder i HK, Bjørn Miettinnen var opptatt av at utjevningen gikk for sakte. Han varslet at pensjonen må være viktig ved hovedoppgjøret i 2016. Det er nødvendig å få økt medløemstallet for å kunne legge mer makt bak kravet.

HK hadde nå erobret talerstolen og neste mann var Christopher Beckham forbundets 2.nestleder. Han var også opptatt av rekruttering.

– I fjor sa jeg at vi skal bli større enn Fellesforbundet. Og det mener jeg fortsatt. Det vil bare ta litt lenger tid enn jeg trodde, sa han.

Ellen Galaasen fra FO var opptatt av hva som skjer med de tjenestene FOs medlemmer yter når tjenestene blir privatisert.

– I FO er det fokus på kvalitet i tjenestene, slik at de bidrar til å utjevne forskjellene. Kvalitet i tjenesten skapes i fellesskapet ikke ved hjelp av markedet. Kvalitet krever nok ressurser og tillit, faglighet, økonomiske rammer og politisk vilje. De faglige må legge premissene ikke markedet, sa hun.

TISA og TTIP

Mona Bjørn fra HK tok opp spørsmålet om tjenestepensjon og tariffoppgjøret i 2016. Spørsmålet om lavlønn er ikke bare et spørsmål om lønn her og nå. Lav lønn kommer til å gjøre mange kvinner til fattige pensjonister.

Roger Heimli fra Fagforbundet var opptatt av de internasjonale forhandlingene om TISA og TTIP. Han mente at dette ikke var forhandlinger om handelsavtaler, men om reguleringsavtaler. Avtaler som kommer til å gjøre det verre for Norge i konkurransen med USA og EU.

Siste taler var Ingun R. Jacobsen fra Fagforbundet. Hun gjorde forsamlingen oppmerksom på at det er mange som ikke nyter godt av resultatene fra tariffoppgjøret, de som jobber i bedrifter uten tariffavtale. Hvis alle LOs 66 000 tillitsvalgte bare benyttet seg av bedrifter som har tariffavtale, ville det hjelpe de uten tariffavtale til å få de samme lønnstilleggene.

Som avslutning på debatten fik LO-leder Gerd Kristiansen ordet. Hun gjorde det klart at selv om LO ikke har uttalt seg så mye om de internasjonale forhandlingene, følger organisasjonen med.

Ikke noe å gi

Til Gundersen oppfordret hun ham til å sende inn forslag i den pågående organisasjonsgjennomgangen.

Men hun var ikke på gli når det gjelder EØS-avtalen,og viste til kongressen i 2013 som slo fast at LO mener at EØS-avtalen skal ligge til grunn for Norges Europa-politikk.

Nestleder Tor-Arne Solbakken var ordstyrer under møtet og han kunne oppsummere at det ikke var kommet inn et eneste forslag til å endre uttalelsen. Han sa han hadde møtt på alle representantskapsmøter siden 1991 og dette var først gang han hadde opplevd at det ikke var noen endringer å behandle.

– I fjor sa jeg at vi skal bli større enn Fellesforbundet. Og det mener jeg fortsatt. Det vil bare ta litt lenger tid enn jeg trodde.

Christoffer Beckham, 2.nestleder i HK

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy