JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi er klare for å kjempe lenge

De som streiker ved private sykehjem får massiv støtte fra hele fagbevegelsen. Mandagens streikemøte måtte flyttes til Oslo Kongresssenter på grunn av stor påmelding.

2012082814203320131216195757

per.flakstad@fagforbundet.no

– Vi er stolte av dere, Kampen dere kjemper gjelder oss alle, sa både forbundsleder Jan Davidsen og lederen for Fagforbundet Oslo, Mari Sanden til de streikende.

Begge understreket også at NHOs prinsipielle motvilje mot å ta inn pensjonsordninger i kollektive tariffavtaler gjør at denne streiken kan vare lenge. Derfor advarte de mot å brenne alt kruttet med en gang, men å holde motivasjonen oppe og være klare til en lang konflikt.

Likebehandling

– Vi har menneskene, kunnskapen og de økonomiske musklene. Dere skal få all den hjelpen dere ber om. Hvis NHO tror de skal vinne denne kampen ved å vente oss ut, så skal vi vise dem at vi klarer å stå løpet ut, sa Jan Davidsen og høstet applaus.

Han minnet om at det denne konflikten egentlig dreier seg om er et historisk tema for arbeiderbevegelsen, nemlig likebehandling.

– Ansatte i de private, kommersielle sykehjemmene ligger lavest i lønn, og har dårligere pensjonsavtaler enn sine kolleger som er offentlig ansatt. De har heller ingen uføreforsikring, til tross for at de er en yrkesgruppe der mange blir utslitt og uføre får de når pensjonsalder, sa Davidsen.

– Det vi ønsker å oppnå med denne streiken er likebehandling, der ansatte som gjør det samme arbeidet også skal ha lik lønn og de samme pensjonsordningene, sa forbundslederen.

Politisk ansvar

Fylkesleder i Oslo, Mari Sanden, hadde fra før fyrt opp stemningen:

– Det er forferdelig at vi i 2012 ikke har likebehandling av ansatte i omsorgssektoren som noe selvsagt, men i stedet må kjempe for det gjennom en konflikt.

Hun karakteriserte direktøren i NHO Service, Petter Furulund, som en gammeldags arbeidsgiver:

– Hvis dere ikke er fornøyd, kan dere finne dere en jobb et annet sted, mener han. Furulund har tydeligvis ikke hørt om tjenesteutvikling og investering i egne ansatte som en viktig ressurs. Jeg synes det er hårreisende at dere, som er en viktig del av grunnmuren i vårt velferdssamfunn, skal måtte høre på noe slikt, sa Sanden.

Hun benyttet også anledningen til å understreke ansvaret til bystyreflertallet i Oslo som i høst vedtok å konkurranseutsette åtte nye sykehjem i hovedstaden.

– Den situasjonen dere nå er i, er en villet politikk fra byrådets side, sa Mari Sanden.

NHO skal ikke få slippe unna

Også Jan Davidsen var innom Petter Furulund i sin tale:

– Vi har nå skrevet et brev til Riksmekleren der vi viser til Furulunds uttalelser om at de private bedriftene har bedre eller like gode pensjonsordninger som i det offentlige. Hvis det var tilfelle, at vi nå streiker for en ordning som er dårligere enn den vi er tilbudt, så burde det da ikke være noe problem for NHO å innfri kravet vårt. Da kunne hele denne streiken vært unngått.

– Så gjenstår det å se om Furulund har noe å fare med i det han påstår, eller om han kommer til å framstå som klovn eller løgner. Vi skal i alle fall ikke la NHO slippe unna med de uverdige karakteristikkene vi er blitt stemplet med i denne konflikten, sa en tydelig engasjert Davidsen.

Ikke noe valg

– Dere hadde ikke noe valg, da sykehjemmene dere jobber på ble konkurranseutsatt og dere fikk nye og dårligere lønns- og pensjonsbetingelser, sa han til de streikende. – Likevel lå det en klar forventning fra både politikere og nye arbeidsgivere om at dere skulle gjøre en like god jobb og gi de gamle på sykehjemmene den samme gode pleien som før.

– Og det har dere gjort!

– Derfor er det også rimelig og rettferdig at dere forventer den samme likebehandlingen tilbake når det gjelder lønns- og arbeidsvilkår, sa Davidsen.

På møtet holdt representanter for Arbeiderpartiet, SV og Rødt i Oslo appeller, og alle ga de streikende uforbeholden støtte.

NHO: Svertekampanje

– Det er synd at Fagforbundet holder fast ved kravet om å tariffeste pensjon. NHOs pensjonsprinsipp er begrunnet i at pensjon skal være en individuell sak for hver bedrift som en del av deres personalpolitikk.

– Det er kun én løsning på sykehjemsstreiken, og det er at Fagforbundet legger kravet om tariffestet pensjon til side, slik at vi kan forhandle om lønn og komme til enighet.

– Det er jo ikke ukjent at vår motpart ønsker private sykehjemsaktører bort, og denne streiken er en svertekampanje. LO og Fagforbundet har stilt krav som de vet NHO Service ikke kan gå med på for å stikke kjepper i hjulene for ytterligere konkurranseutsetting innen helse og omsorg, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til organisasjonens egen nettside.

Utvider streiken

Onsdag morgen utvides streiken. Da tas 15 ansatte ut fra tre sykehjem i Hordaland.

– En del ting som klesvask og oppvask vil nok ta lengre tid, men vi er opptatt av at streiken ikke skal gå ut over pleie, stell og det medisinske, sier Hege Bjørnsen som er leder i Fagforbundet Os-Hordaland til nettstedet Midtsiden.no.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy