JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever regulering av omsorgsbransjen

– En pølsefabrikk kan stenges med få timers varsel. Men det er uhørt å behandle pasienter som pølser. Den private institusjonen Parat Omsorg skulle ivareta pasienter på vegne av samfunnet.

2012082915053620131216195839

titti.brun@fagforbundet.no

Mette Nord, nestleder i Fagforbundet, er opprørt over nyheten om at pasientene ble kastet på dør med få timers varsel.

– Denne sjokkerende saken er en konsekvens av at pasienter settes på anbud som om de var en vare. Ingen mennesker skal oppleve å kastes ut av sine hjem uten varsel. Spesielt ikke alvorlig syke mennesker som virkelig trenger forutsigbarhet.

– Nå må politikerne gripe inn øyeblikkelig og stoppe uansvarlige aktører.

Garantiordning

Nord har aldri tidligere hørt om at en døgninstitusjon er begjært konkurs av eier og stengt med så kort varsel.

– Det er totalt uforsvarlig. Dette er en konsekvens av privatiseringen av offentlige institusjoner. Omsorg blir butikk, drevet av profittjakt, uten hensyn til pasientene.

Nord mener at Stortinget må gripe inn ved at helse- og omsorgsoppgavene tas tilbake i egen regi, så man får kontroll og forutsigbarhet. Uansett må det rettslige reguleringer til så ikke alle og enhver kan starte slike institusjoner.

– Det må stilles garantier for at pasienter og beboere ikke kan bli skadelidende, fastslår hun.

Farlig frislipp

I fjor åpnet regjeringen for at private kan få investeringstilskudd for både å bygge og drive institusjoner for det offentlige.

– Denne saken viser hvilken farlig vei politikerne har begitt seg ut på. Vi har etter mange stygge saker fått lover som regulerer drift av barnevernet. Nå må det raskt komme lover som sørger for at ikke flere pasienter sviktes på denne måten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy