JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Streiken viser urettferdigheten

Engasjementet er tydelig: Privatansatte på Askøy vil ikke lengre finne seg i å bli forskjellsbehandlet i forhold til sine offentlig ansatte kolleger. I går ble de tatt ut i streik.

2012083011525220131216195914

Nettopp på Ravnanger sykehjem i Askøy kommer forskjellene mellom de offentlige ansatte og privatansatte tydelig fram. Selskapet Aleris Omsorg AS har siden 2008 levert sykehjemstjenester til kommunen, men i samme bygningskompleks har kommunen i tillegg en rekke omsorgsboliger. De streikende privatansatte deler dermed bygg med kommunalt ansatte som jobber på langt bedre betingelser.

– Dette gjelder ikke bare pensjonsordningene. Selv ikke med 100 prosent økning i kveldstilleggene ville vi kommet opp på samme lønnsnivå som de kommunalt ansatte, sier leder for Fagforbundet Askøy, Elsa Heradstveit. Hun slår fast at NHO-tilbudet rett og slett ikke godt nok på noen områder, og i dette synspunktet får hun full støtte fra alle Fagforbund-medlemmene som samlet seg utenfor hovedinngangen på Ravnanger Sykehjem onsdag.

Innvilger dispensasjoner

Totalt 15 ansatte er tatt ut i streik ved tre sykehjem i Hordaland. Fire ansatte er tatt ut ved Luranetunet omsorgssenter i Os kommune, seks er tatt ut ved Ravnanger sykehjem i Askøy kommune og fem er tatt ut ved Søreide sykehjem i Bergen kommune.

Alle disse tre sykehjemmene er eid av den private storaktøren Aleris Omorg AS, og i timene før streiken startet hadde Fagforbundet mottatt mange søknader om dispensasjoner fra alle sykehjemmene. Etter nøye vurderinger har dispensasjonene for en stor del blitt innvilget.

Tirsdag kveld meldte dermed leder Anne Karin Nielsen i Fagforbundet Fana at de steikende på Søreide sykehjem likevel ville møte på jobb som vanlig onsdag morgen.

– Ja, vi valgte å innvilge søknadene, i første omgang for tre dager. Dette skjer rett og slett på grunn av hensynet til liv og helse, sier Anne Karin Nielsen. Hun innrømmer også at de tillitsvalgte og ansatte ved institusjonen er opptatt av streikegjennomføringen ikke skal kunne utløse krav om tvungen lønnsnemnd.

Men dispensasjonen varer bare i tre dager, og fredag kaller Anne Karin Nielsen inn til et møte der klubben skal vurdere hvordan den vil forholde seg til en eventuell streik også neste uke.

Stort engasjement

Også ved Luranetunet i Os er det innvilget flere dispensasjoner, men med visse forbehold:

– Etter dialog med arbeidsgiver ble jeg frikjøpt som streikeleder noen dager. To av de tre andre som ble tatt ut i streik gikk på jobb som vanlig i går, mens én var i streik sier Hege Bjørnør som er leder i Fagforbundet Os-Hordaland.

Hun jobber selv på Luranetunet og forteller at den lokale samforståelsen mellom Luranetunet og Fagforbundet møtte en viss motstand fra NHO.

– Uansett er situasjonen de neste dagene at bemanningen forblir nesten som vanlig. Hensyn til liv og helse og frykten for lønnsnemnd styrer dette, men vi kan i alle fall glede oss over at mange frivillige streikevakter nå er på plass utenfor sykehjemmet. Selv om vi innvilder dispensasjoner er engasjementet stort!

Sympati-streikevakter

Streikeledelsen på Askøy ventet til onsdag formiddag med å sluttvurdere dispensasjonssøknadene:

– Vi har nå besluttet å innvilge deler av dispensasjonssøknadene, og tar ut én ansatt i «rullerende streik» hver dag, sier Elsa Heradstveit i Fagforbundet Askøy.

Også på Askøy samlet det seg i løpet av onsdag formiddag en solid gjeng fagforbundsmedlemmer til solidaritetsmarkering med dagens streikende, assistent Kari Stien. Med seg i streikevaktgjengen hadde Stien flere ansatte på frivakt; assistentene Åshild Skogen og Irene Gustafsson, samt hjelpepleier Trude Gullaksen. I tillegg møtte leder for utvalget av tillitsvalgte, Ann-Britt Olsen Klaussen og leder for seksjon helse og sosial, Britt Johansen opp på sykehjemmet.

Blant sympatisørene var også tidligere Ravnanger-tillitsvalgt, Hildegunn Bøkevoll, som stakk innom med sjokoladestøtte til streikevaktene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy