- Vi visste det skulle komme noen fra Oslo, men vi visste ikke at det var så mange, stråler Beate Olsen, idet godt over femti personer iført streikevaktvester og røde bånd tyter ut av bussen med faner og blomster.
Olsen sitter streikevakt sammen med kollegene Maryam Nejati og Berit Landa. De tre har vært på plass ved streikestanden siden morgenkvisten.
- Dette er kjempepositivt! Det blir lettere å stille som streikevakt nå, etter denne støtten, smiler Nejati.
Nejati jobber på et kommunalt sykehjem i Asker i tillegg til Risenga bo- og omsorgssenter, og lønnsforskjellen mellom de to arbeidsplassene ble tydelig hver gang hun sammenliknet sine to lønnsslipper.
- Vi trives veldig godt på Risenga bo- og omsorgssenter. Vi har hyggelige kolleger og et bra arbeidsmiljø, men det er jo ikke urimelig å ville ha lik lønn for likt arbeid, sier Nejati og Landa.
Olsen fnyser av uttalelsen fra Petter Furulund i NHO Service om at den som ikke er fornøyd med lønna kan vel få seg en annen jobb.
- Stillinger vokser ikke på trær, sier hun.
Disse damene jobber dessuten i et yrke hvor det er vanskelig å få fulle stillinger.
- Skal en sykepleier si opp en 90 prosents stilling og gå over i en 70 prosents stilling? Vi må bli i jobbene våre lenge for å bygge oss opp på stillingsprosenten, forklarer hun.
Streikevaktene har fått stor forståelsen for streiken fra brukere og pårørende på sykehjemmet, og blant publikum generelt.
- Tilbakemeldingene fra kollegene inne på huset, pårørende og forbipasserende har vært veldig positiv, bekrefter de tre streikevaktene.
Men de innrømmer at det kan bli lange streikevakter og ensomt i blant, så støtten og blomstene fra LO og Fagforbundet Asker hjelper på motivasjonen.
Gledesspredere
- Streikeviljen er på topp! Lønn og pensjon er ikke noe vi tar lett på. Men det er slitsomt å streike. Det krever sitt av de streikende, streikekomiteen og hele organisasjonen. Det er viktig å holde motivasjonen oppe med streikemøter og sosiale samlinger, sier Per Egil Johansen, streikeleder og nestleder i Sykehjemsetatens fagforening i Oslo.
Sammen med andre gledesspredere i streikekomiteen har de organisert bussen til Risenga sykehjem. Og stemningen er på topp allerede på vei ut av Oslo. Mens Beth Nordahl i streikekomiteen og tillitsvalgt i Unicare omsorg leder an sangøvelsen på en sang hun har laget selv, må Johansen fram til bussjåføren for å vise veien til Risenga.
Johansen har nemlig pendlet Oslo-Asker før.
- Karrieren min startet på Risenga bo- og omsorgssenter i 2003. Jeg ble tillitsvalgt for første gang i Fagforbundet i Asker, smiler han og forklarer at Risenga er Norges første private sykehjem.
- Selv om streiken har bred støtte, er det naturlig nok i Oslo at oppmerksomheten og aktiviteten er størst. Derfor er det viktig at de 13 streikende ved Risenga ikke føler seg glemt, sier han.
- Sammenliknet med oppgjørene tidligere i sommer er dette en mindre streik, men den er like viktig. Denne streiken er liten i omfang, men stor i viktighet, sier Johansen og legger til at det renner inn støtteerklæringer fra fagforeninger og politiske partier som SV, AP og Rødt.
Sympatistreik
Roy Pedersen, lederen i LO Oslo, var blant dem som kom til Risenga for å markere sin støtte. Stemningen steg ytterligere et par hakk da Pedersen oppfordret til sympatistreik.
- Det finnes alt for mange aggressive arbeidsgivere. Flere arbeidsgiverforeninger, som NHO og Virke, vil ha rett til å lønne folk under tariff, ser gjerne at det blir ulike lønns- og arbeidsvilkår og økte forskjeller. Fagbevegelsen må møte dette med krav om bedre lov- og avtaleverk, organisering og flere tariffavtaler. Slå tilbake arbeidsgivernes offensiv – om nødvendig med bruk av sympatistreik, oppfordret Pedersen i sitt innlegg.
Jan Davidsen var også på plass for igjen å minne de streikende på at de har hele Fagforbundet i ryggen.
- Hvis arbeidsgiverne tror de har 64 personer og hanskes med i denne streiker så tar de feil. De har lagt seg ut med 329.000 medlemmer av Fagforbundet, sa han til stor applaus.
Bemanningsproblematikk
- Tenk hvis dere tok direktør Petter Furulund i NHO Service på ordet når han flåser om at de streikende kan skifte jobb hvis de ikke er fornøyd, fortsatte Davidsen.
Han mener alle søknadene om dispensasjon fra arbeidsgiverne i denne streiken synliggjør grunnbemanningsproblematikken i bransjen.
- Det sier noe om arbeidsforholdene når det er så små marginer som skal til for at ting ikke går rundt at det må søkes dispensasjon for omtrent alle som tas ut i streik. Da blir det enda mer fantastisk at eierne kan ta ut overskudd i tillegg, heller enn at pengene går til å sikre kvaliteten på tjenestene, sa Davidsen.
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com