Anbuds-thriller Vesterålen
Sortland beholder sine renholdere
GLEDE: Etter formannskapsmøte på torsdag var det bare glede blant renholderne. Karina Danielsen, Berit Helstrøm, Ayaan Abdi Dini, Dariia Zhavoronok, Joafar Yassin, Benjamin Hlawncell, Inger S. Nygård, G. Hasin, Lucileia Sousa Viana, Pranee Hansen, Jorid Kristoffersen, Lone Eliassen med hovedtillitsvalgt Hanne Næss i midten. (Foto: Lillian Grøsnes)
Ola Tømmerås
Sortland beholder renholdet i egenregi. Etter halvannet års innsats fra tillitsvalgte og ansatte, ønsket ikke en eneste politiker lenger å utrede anbud.
ola.tommeras@fagforbundet.no
- En tung bør er løfta fra skuldrene våre, meldte renholderne i Sortland, som torsdag ettermiddag var samlet til feiring i Fagforbundets lokaler i Sortland.
- Man kunne høre et lettelsens sukk fra forsamlingen med renholdere da innstillingen fra rådmannen ble vedtatt, forteller hovedtillitsvalgt i Sortland, Hanne Næss.
Rådmannen innstilte på å skrinlegge planene om anbudsutredning, og heller satse på egne ansatte og utrede innføring av Insta 800. Da innstilingen ble vedtatt torsdag, var det gått halvannet år siden den blåblå ledelsen hadde vedtatt å utrede hvordan de kunne få konkurranseutsatt renholdet.
Uvisst til det siste
Helt til det siste har det vært uvisst hva som ville bli utfallet. Først noen dager før torsdagens formannskap ble det klart at det var flertall for rådmannens innstilling. Da meldte nemlig Høyre-ordfører Grete Ellingsen at hun og hennes parti ville støtte rådmannen og velge renhold i egenregi.
Selv om et flertall var sikret før møtet, kom det som en overraskelse at innstillingen ble vedtatt enstemmig, uten at eneste politiker tok til orde for å utrede konkurranseutsetting – slik det blåblå flertallet vedtok for halvannet år siden.
- Vi møtte mannsterke opp for å høre hva tilhengerne av konkurranseutsetting sa, men det ble ingen debatt, sier Hanne Næss.
Sortland har 30 renholdere fordelt på 22,9 stillinger. De har hatt en tung tid siden forrige vedtak i juni 2013.
- Folk har blitt sjuke av å leve i det uvisse av hvordan det skulle gå med jobbene deres, forteller leder av Fagforbundet Sortland, Lillian Grøsnes.
Holdt trøkket oppe
Oppskriften i Sortland var den samme som ansatte og tillitsvalgte lyktes med på Steigen et år tidligere: Forklare politikerne hvilken tjeneste de faktisk har og vise fleksibiliteten ved å ha dette i egenregi. Deretter å holde trøkket oppe.
- Jeg vet ikke hvor mange ganger vi har snakket med politikere og administrasjon. Det gjelder å holde trøkket oppe til de har forstått hva de har, sier Hanne Næss.
Både hun og leder Lillian Grøsnes har skrevet en lang rekke leserinnlegg, arrangert underskriftskampanje, markert renholderne i 1. mai tog, holdt to markeringer foran kommunestyremøter, stand på torget og på renholdernes dag inviterte de politikerne til møte med renholderne. Da fikk de høre om belastningen de opplevde ved at jobbene deres var vurdert konkurranseutsatt.