– Oslobydelene må få etablere egne tilbud

– I stedet for å bli tvunget til å kjøpe tjeneste fra private, må bydelene i Oslo få mulighet til å etablere egne tilbud når de mener det er best for pasientene, sier Libe Rieber-Mohn i Oslo Ap.

2012083115023220131216200036

per.flakstad@fagforbundet.no

Hun er sjokkert over at behandlingstrengende mennesker ble kastet på dør etter at Parat Omsorg AS begjærte seg selv konkurs torsdag i forrige uke.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, sier hun.

Politisk ansvar

– Én side av saken er at omsorgsinstitusjonen framstår som svært useriøs, en annen side er at det sittende byrådet i Oslo nekter bydelene å etablere egne tilbud. Dermed er bydelene tvunget ut på det private markedet, og anbudspolitikken fører til at det kjøpes tjenester der de er billigst.

– Det borgerlige byrådet må derfor ta sin del av ansvaret når det viser seg at politikken deres får slike konsekvenser for enkeltmennesker, sier Libe Rieber-Mohn.

– Bør bydelene etablere egne tilbud?

– De bør i alle fall få muligheten til å gjøre det i de tilfellene der de mener det er best for pasient eller bruker. Den fleksibiliteten har de etter min mening ikke i dag.

- Høyres Erna Solberg snakker så varmt om at de offentlige tjenestene må handle om mennesker og ikke millioner. Denne saken er et resultat av en ideologisk blind konkurranse- og anbudspolitikk som klart demonstrerer at millionene ser ut til å være viktigere enn menneskene, sier Libe Rieber-Mohn.

Vil følge opp saken

Hun støtter Fagforbundets Mette Nord i at omsorgsbransjen må få reguleringer som luker ut de useriøse aktørene.

– Det finnes også gode og seriøse private omsorgsinstitusjoner, men Parat Omsorg AS virker definitivt ikke som en av dem. I denne saken kan det se ut som både kontroll og oppfølging av bydelenes brukere ikke har fungert godt nok, sier hun.

– Hvordan vil opposisjonen i Oslo følge opp denne saken?

– I en så alvorlig sak er det naturlig å stille spørsmål til byrådet og be om en redegjørelse.

– Kan dette bli en sak for Kommunerevisjonen?

– Det vil jeg slett ikke utelukke. Men det kommer litt an redegjørelsen fra byrådet og hvilke svar vi får, sier Libe Rieber-Mohn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy