JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Oslobydelene må få etablere egne tilbud

– I stedet for å bli tvunget til å kjøpe tjeneste fra private, må bydelene i Oslo få mulighet til å etablere egne tilbud når de mener det er best for pasientene, sier Libe Rieber-Mohn i Oslo Ap.

2012083115023220131216200036

per.flakstad@fagforbundet.no

Hun er sjokkert over at behandlingstrengende mennesker ble kastet på dør etter at Parat Omsorg AS begjærte seg selv konkurs torsdag i forrige uke.

– Dette er fullstendig uakseptabelt, sier hun.

Politisk ansvar

– Én side av saken er at omsorgsinstitusjonen framstår som svært useriøs, en annen side er at det sittende byrådet i Oslo nekter bydelene å etablere egne tilbud. Dermed er bydelene tvunget ut på det private markedet, og anbudspolitikken fører til at det kjøpes tjenester der de er billigst.

– Det borgerlige byrådet må derfor ta sin del av ansvaret når det viser seg at politikken deres får slike konsekvenser for enkeltmennesker, sier Libe Rieber-Mohn.

– Bør bydelene etablere egne tilbud?

– De bør i alle fall få muligheten til å gjøre det i de tilfellene der de mener det er best for pasient eller bruker. Den fleksibiliteten har de etter min mening ikke i dag.

- Høyres Erna Solberg snakker så varmt om at de offentlige tjenestene må handle om mennesker og ikke millioner. Denne saken er et resultat av en ideologisk blind konkurranse- og anbudspolitikk som klart demonstrerer at millionene ser ut til å være viktigere enn menneskene, sier Libe Rieber-Mohn.

Vil følge opp saken

Hun støtter Fagforbundets Mette Nord i at omsorgsbransjen må få reguleringer som luker ut de useriøse aktørene.

– Det finnes også gode og seriøse private omsorgsinstitusjoner, men Parat Omsorg AS virker definitivt ikke som en av dem. I denne saken kan det se ut som både kontroll og oppfølging av bydelenes brukere ikke har fungert godt nok, sier hun.

– Hvordan vil opposisjonen i Oslo følge opp denne saken?

– I en så alvorlig sak er det naturlig å stille spørsmål til byrådet og be om en redegjørelse.

– Kan dette bli en sak for Kommunerevisjonen?

– Det vil jeg slett ikke utelukke. Men det kommer litt an redegjørelsen fra byrådet og hvilke svar vi får, sier Libe Rieber-Mohn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy