JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil sikre flere førskolelærere i barnehagene

Mange barnehager har tolket regelverket feil og har dermed hatt for få førskolelærere. Nå vil kunnskapsministeren rydde opp i praksisen med en veileder til kommunene.

2011081613083420131216164036

tips@fagforbundet.no

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sender i dag ut en veileder som skal gjøre kravene til pedagogisk bemanning i barnehagen tydelige. Veilederen til regelverket for pedagogisk bemanning skal bidra til å sikre at hver enkelt barnehage ansetter det minimum antall pedagoger loven krever.

- Vi endrer ikke regelverket. Vi gjør det tydeligere. Dette er et viktig tiltak som vil sikre flere pedagoger i barnehagene, sier hun. Veilederen skal sikre alle barn den samme pedagogiske standarden.

- Nøkkelen til et godt barnehagetilbud er tilstrekkelig mange ansatte med god kompetanse. Nettopp derfor er det helt avgjørende at alle barnehageeiere følger det regelverket vi har. Selv om vi mangler førskolelærere, kan vi ikke begynne å fire på kravene. Vi må sørge for at loven etterleves. Barnehageeiere kan søke om dispensasjon dersom man ikke får tak i nok folk med riktig utdanning.

Kunnskapsdepartementet anslår at man ved en korrekt praktisering av regelverket vil mangle om lag 6 000 førskolelærere. Det er rundt 2000 flere enn tidligere beregninger har vist. Barnehager som sliter med å fylle pedagogstillingene med førskolelærere, kan søke om dispensasjon.

- Dette vil på kort sikt kunne gi en økning i antall dispensasjoner. På lengre sikt vil vi få flere pedagoger, sier Halvorsen.

Alle barnehageeiere har ansvar for at det er tilstrekkelig bemanning med pedagogisk kompetanse i barnehagen. Kunnskapsdepartementet forventer at alle som mangler førskolelærere jobber aktivt med å rekruttere, slik at perioden med dispensasjon ikke blir for lang.

- Vi skal bidra til å opprette enda flere studieplasser, støtte arbeidsplassbasert videreutdanning og motivere flere til å søke seg til førskolelæreryrket, sier kunnskapsministeren.

Kunnskapsdepartementet vil sette i gang en større fireårig rekrutteringskampanje for å få flere til å velge førskolelæreryrket våren 2012.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy