JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet krever handling fra sykehusledelsen

Sykehuset Telemark sa opp en renholder og ga advarsler til ytterligere tre, fordi de hadde pratet polsk i lunsjpausen. Nå ber Fagforbundet øverste ledelse om å ta ansvar.

2012090611065620131216200319

ola.tommeras@fagforbundet.no

Etter et møte med det lokale Fagforbundet ble advarslene til de tre renholdere trukket tilbake. Det var berammet møte i forbindelse med den oppsagte renholderen i går, men dette ble avlyst da oppsigelsessaken er overtatt av advokatfullmektig Sebastian Garstecki.

- Trenger gjennomgang

Leder av Fagforbundet i Helseforetaket Nedre Telemark, Lise Larsen, er opprørt. Hun ber nå både sykehusets øverste ledelse og styrerepresentanter om å sikre en ny og lovlig personalpolitikk ved stedet.

- Vi mener lederen som har gjennomført oppsigelse og advarsler, selv må få en advarsel. Det må gis opplæring i arbeidsmiljøloven og i personalbehandling. Vi kommer til å be om å få en gjennomgang av hvordan sykehuset tenker å gå videre med dette, sier Larsen.

Ble oppsagt

En enhetsleder på sykehuset gikk til aksjon da polske renholdere snakket polsk med hverandre i spisepausen. Joanna Renclawowicz ble oppsagt mens tre andre fikk advarsler.

- Renclawowicz tok kontakt med oss og med Arbeidstilsynet om polskforbudet. Da ble hun møtt med oppsigelse, sier Larsen.

Renclawowicz forteller til Dagbladet at hun hadde snakket polsk med sin venninne fra Warszawa i ubetalt spisepause. Hun ville ikke uten videre akseptere at de ikke fikk prate sammen på morsmålet når dette skjedde i ubetalt arbeidstid.

Leder uten opplæring

- Det er slikt som kan oppstå når personalhåndtering delegeres ut i organisasjonen. Her kan umulig lederen ha fått tilstrekkelig opplæring, mener Larsen. Hun opplever veldig store forskjeller på personalbehandling på de forskjellige arbeidsplassene i foretaket.

- I denne saken har en leder gått langt utover både fullmakter og arbeidsmiljølov, påpeker hun.

Advokatfullmektig Sebastian Garstecki har tatt saken for den oppsagte renholderen, Joanna Renclawowicz.

- Når en leder bryter loven så grovt som i denne saken, så er det absolutt en grunn til advarsel – faktisk en legal oppsigelsesgrunn, sier Garstecki. Mandag skal han møte sykehusets HR-direktør og advokat på vegne av Renclawowicz.

- Tror det er korrekt

Fagbladet har foreløpig ikke lyktes med å få kommentar fra sykehusdirektør Bess Margrethe Frøyshov. Seksjonsleder Elin Skei uttalte til Dagbladet tidligere i uka at de mener det meste er gjort korrekt.

- Jeg tror det meste er gjort korrekt, slik at vi lander på en god løsning for alle parter. Men vi har gjort én feil. Siden hun har vært ansatt i over ett år, skal hun ha en måneds oppsigelse, sa Skei til Dagbladet.

Til lokalavisa Varden beklager klinikksjef ved serviceavdelingen, Alida Kjellsen, ordlyden i oppsigelsesbrevet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy