JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar LO-støtte til sykehjemsarbeidere i Bergen

– Aleris-konsernet sparer millioner på dagens pensjonsavtale med sykehjemsarbeiderne. Jeg er fascinert over streikeviljen i denne streiken, sier Roger Heimli, fylkesleder for Fagforbundet i Hordaland.

2012090611153020131216200321

vegard.velle@fagforbundet.no

LO i Bergen og omland arrangerte en fanemarkering til støtte for de streikende helsearbeiderne i private og kommersielle sykehjem. På denne måten viste fagbevegelsen i Bergen at de støtter de streikende.

Flora av faner

I et klassisk bergensvær, med regn og vind stilte fagforeninger fra hele LO-familien opp nær kontorene til arbeidsgiverorganisasjonen NHO for å vise sin støtte til de streikende helsearbeiderne.

De streikende selv ble ønsket velkommen av leder i LO i Bergen og omland, Ørjan Myrmel. Han viste til floraen av faner som viste at de streikende ikke kjempet denne kampen alene, men at hele LO-familien står sammen med dem.

Handler om rettferdighet

Fylkesleder i Fagforbundet Hordaland, Roger Heimli, tok i sin appell opp at dette er en kamp om rettferdighet.

– Fagforbundet krever at alle på sykehjemmene skal ha like pensjonsvilkår for likt arbeid.

Distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Torbjørn Reigstad, påpekte at kampen de streikende fører er en viktig kamp for hele fagbevegelsen, og uttrykte sin fulle støtte.

Ansatte ved tre sykehjem er tatt ut i streik i Hordaland. Hege Bjørnør, som er fagforeningsleder i Fagforbundet Os og tillitsvalgt hos Aleris i Os, takket for støtten fra alle de fremmøtte og poengterte at de streikende ikke hadde noen andre krav enn det som kolleger ved andre sykehjem allerede hadde.

Får ikke pensjonere seg

– Medlemmene på sykehjemmene har satt seg godt inn i streikegrunnlaget. Lønnen til sykehjemsarbeiderne i de kommersielle sykehjemmene er i dag så lav at de ikke kan pensjonere seg med AFP (avtalefestet pensjon) når de blir 62. De kommer under minstenivået for opptjening til folketrygden og får ikke pensjonere seg før de blir 64, forklarer Roger Heimli.

På kommunale sykehjem er de ansatte garantert å komme over minstenivået til AFP, slik at de kan pensjonere seg når de blir 62. Mange av dem som jobber på streikeuttatte sykehjemmene, har tidligere jobbet ved kommunale sykehjem og merker godt forskjellen.

– Sykehjemsarbeiderne er også forbannet over uførepensjonsordningen. Hvis en sykepleier og en hjelpepleier går tur med en pasient og begge blir skadet, får de ulikt oppgjør etterpå.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy