Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener 600.000 mennesker trenger et springbrett inn i arbeidslivet. Tull, mener både Ap og LO.
Kristian Brustad
torgny@lomedia.no
I debatten rundt Arbeidsmiljøloven har Høyre og Fremskrittspartipolitikere til stadighet gjentatt at det er 600.000 mennesker som står utenfor arbeidslivet og at økt bruk av midlertidige ansettelser vil gjøre det lettere for dem å komme i arbeid.
Både arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og saksordfører Arve Kambe (Høyre) har vist til dette tallet når de skal forklare hvordan arbeidslivet i Norge fungerer.
Men det er ikke enighet om dette tallet gir et rett inntrykk av situasjonen. Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) har rettet et skriftlig spørsmål til arbeidsministeren for å få oppklart dette.
Spørsmål
«Hvilke grupper mennesker er disse 600.000 statsråden og representanter for regjeringspartiene viser til, hva slags stønader går de på i dag», spurte hun.
Eriksson svar kom før helga. Han viser til tall fra nav om at det i 2013 var 641.000 stønadsmottakere. Av disse gikk vel 53.000 på dagpenger 115.000, på sykepenger, 166.000 på arbeidsavklaringspenger og 306.000 var uføretrygde.
– Dette er talltriksing og tull. Jeg kan ikke se at noen av disse vil lettere komme i jobb ved hjelp av de tiltakene som regjeringen foreslår, sier Trettebergstuen til LO-Aktuelt.
53 000 på dagpenger
LO-økonom Liv Sandnes har også sett nærmere på disse tallene. I et samfunnsnotat skriver hun at for eksempel vil så å si alle som mottar sykepenger være i et arbeidsforhold og om kort tid være tilbake i produktivt virksomhet.
Hun viser også til at 40 prosent av de 53.000 som går på dagpenger er arbeidsløse i sju uker eller mindre.
Det blir også feil å summere slik statsråden gjør i svaret til Trettebergstuen fordi en person kan motta flere ytelser samtidig.
«Fot innenfor»
Dessuten har en god del av de som mottar arbeidsavklaringspenger og uføretrygd en «fot innenfor» arbeidslivet.
Sandnes mener at et mer realistisk tall på de som er utenfor arbeidslivet er 400.000.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold