JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beskyldes for talltriksing

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener 600.000 mennesker trenger et springbrett inn i arbeidslivet. Tull, mener både Ap og LO.

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mener 600.000 mennesker trenger et springbrett inn i arbeidslivet. Tull, mener både Ap og LO.

Kristian Brustad

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen mener arbeidsministeren bedriver talltriksing og tull i debatten om midlertidige ansettelser.

2015022512000020230821171436

torgny@lomedia.no

I debatten rundt Arbeidsmiljøloven har Høyre og Fremskrittspartipolitikere til stadighet gjentatt at det er 600.000 mennesker som står utenfor arbeidslivet og at økt bruk av midlertidige ansettelser vil gjøre det lettere for dem å komme i arbeid.

Både arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) og saksordfører Arve Kambe (Høyre) har vist til dette tallet når de skal forklare hvordan arbeidslivet i Norge fungerer.

Men det er ikke enighet om dette tallet gir et rett inntrykk av situasjonen. Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) har rettet et skriftlig spørsmål til arbeidsministeren for å få oppklart dette.

Spørsmål

«Hvilke grupper mennesker er disse 600.000 statsråden og representanter for regjeringspartiene viser til, hva slags stønader går de på i dag», spurte hun.

Eriksson svar kom før helga. Han viser til tall fra nav om at det i 2013 var 641.000 stønadsmottakere. Av disse gikk vel 53.000 på dagpenger 115.000, på sykepenger, 166.000 på arbeidsavklaringspenger og 306.000 var uføretrygde.

– Dette er talltriksing og tull. Jeg kan ikke se at noen av disse vil lettere komme i jobb ved hjelp av de tiltakene som regjeringen foreslår, sier Trettebergstuen til LO-Aktuelt.

53 000 på dagpenger

LO-økonom Liv Sandnes har også sett nærmere på disse tallene. I et samfunnsnotat skriver hun at for eksempel vil så å si alle som mottar sykepenger være i et arbeidsforhold og om kort tid være tilbake i produktivt virksomhet.

Hun viser også til at 40 prosent av de 53.000 som går på dagpenger er arbeidsløse i sju uker eller mindre.

Det blir også feil å summere slik statsråden gjør i svaret til Trettebergstuen fordi en person kan motta flere ytelser samtidig.

«Fot innenfor»

Dessuten har en god del av de som mottar arbeidsavklaringspenger og uføretrygd en «fot innenfor» arbeidslivet.

Sandnes mener at et mer realistisk tall på de som er utenfor arbeidslivet er 400.000.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy