JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Urettferdig pensjon på private sykehjem

Streikevakter utenfor Lambertseter alders- og sykehjem er vantro når fagforbundets Steinar Fuglevaag forteller om forskjellene på pensjon i privatdrevne og kommunale sykehjem. - Utrettferdig, er deres spontane kommentar.

2012090614584820131216200343

monica.schanche@fagforbundet.no

Fagforbundet har rigget til et pensjonskontor utenfor Lambertseter alders- og sykehjem som drives av Aleris Omsorg. Streikevakter og medlemmer i Fagforbundet har med seg lønnsslipp og pensjonsbevis for å få hjelp til å regne ut pensjonen sin.

Spesialrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet kan med bare ett blikk på lønnsslippen fortelle at de går glipp av mye pensjon.

Pleieassistent Haregueni Ghebregiorgis får bare pensjon for det hun får i fastlønn. Det faste turnustillegget på 3245 kroner i måneden får hun ingen pensjon for. Det utgjør 38.930 kroner i året som hun har tjent, men som ikke gir pensjon fra den private arbeidsgiveren.

Taper 27.000 i året

– Det betyr at du taper om lag 27.000 kroner i pensjon i året, fordi tilleggene ikke er tatt med i pensjonsregnestykket, forteller Fuglevaag, og fortsetter:

– Hadde du vært ansatt på et kommunalt sykehjem, ville faste tillegg vært pensjonsgivende. Og sykepleierne har lovbestemt at faste tillegg skal med som pensjonsgivende inntekt, enten de arbeider i offentlig eller privat sektor, sier han.

Haregueni har ikke hatt en anelse om en slik forskjellsbehandling.

– Vi har jo de samme arbeidsoppgavene. Jeg har arbeidet her i over 15 år, men jeg kaster bare et blikk på lønnsslippen uten å undersøke så mye, sier hun.

– Det er nettopp slik det er, dere ansatte ønsker å gjøre en best mulig jobb for pasientene og ikke bruke tid på å regne pensjon. Men jeg oppfordrer alle til å sette seg mer inn i dette, sier Fuglevaag.

Pleieassistent Haregueni er født i 1965 og blir 67 år i 2032. I Aleris har hun en innskuddsordning med fem prosent pensjonsinnskudd i Storebrand, der ansatte og arbeidsgiver betaler om lag halvparten hver. I de to årene Aleris har drevet Lambertseter alders- og sykehjem har beløpet vært om lag fem tusen kroner i året i snitt.

Bare pensjon i ti år

Fram til du er 67 år vil saldoen være om lag 106.000 kroner. Den må deles på ti år, det vil si at du vil få utbetalt 10.600 i året fram til du er 77 år. Deretter får du bare pensjon fra Folketrygden.

Fuglevaag framholder at de aller fleste som blir 67 år, lever i 20 år til.

– De siste ti leveårene blir det svært lav pensjon hvis du bare skal greie deg på utbetaling fra Folketrygden. Dersom du var kommunalt ansatt, ville du fått 50.000 kroner i tjenestepensjon i året livet ut, regnet fra den lønna du har i dag. Samlet ville du fått 225.000 kroner i pensjon, 175.000 fra Folketrygden og 50.000 fra Oslo kommune, forklarer Fuglevaag til Haregueni.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy