Urettferdig pensjon på private sykehjem

Streikevakter utenfor Lambertseter alders- og sykehjem er vantro når fagforbundets Steinar Fuglevaag forteller om forskjellene på pensjon i privatdrevne og kommunale sykehjem. - Utrettferdig, er deres spontane kommentar.

2012090614584820131216200343

monica.schanche@fagforbundet.no

Fagforbundet har rigget til et pensjonskontor utenfor Lambertseter alders- og sykehjem som drives av Aleris Omsorg. Streikevakter og medlemmer i Fagforbundet har med seg lønnsslipp og pensjonsbevis for å få hjelp til å regne ut pensjonen sin.

Spesialrådgiver Steinar Fuglevaag i Fagforbundet kan med bare ett blikk på lønnsslippen fortelle at de går glipp av mye pensjon.

Pleieassistent Haregueni Ghebregiorgis får bare pensjon for det hun får i fastlønn. Det faste turnustillegget på 3245 kroner i måneden får hun ingen pensjon for. Det utgjør 38.930 kroner i året som hun har tjent, men som ikke gir pensjon fra den private arbeidsgiveren.

Taper 27.000 i året

– Det betyr at du taper om lag 27.000 kroner i pensjon i året, fordi tilleggene ikke er tatt med i pensjonsregnestykket, forteller Fuglevaag, og fortsetter:

– Hadde du vært ansatt på et kommunalt sykehjem, ville faste tillegg vært pensjonsgivende. Og sykepleierne har lovbestemt at faste tillegg skal med som pensjonsgivende inntekt, enten de arbeider i offentlig eller privat sektor, sier han.

Haregueni har ikke hatt en anelse om en slik forskjellsbehandling.

– Vi har jo de samme arbeidsoppgavene. Jeg har arbeidet her i over 15 år, men jeg kaster bare et blikk på lønnsslippen uten å undersøke så mye, sier hun.

– Det er nettopp slik det er, dere ansatte ønsker å gjøre en best mulig jobb for pasientene og ikke bruke tid på å regne pensjon. Men jeg oppfordrer alle til å sette seg mer inn i dette, sier Fuglevaag.

Pleieassistent Haregueni er født i 1965 og blir 67 år i 2032. I Aleris har hun en innskuddsordning med fem prosent pensjonsinnskudd i Storebrand, der ansatte og arbeidsgiver betaler om lag halvparten hver. I de to årene Aleris har drevet Lambertseter alders- og sykehjem har beløpet vært om lag fem tusen kroner i året i snitt.

Bare pensjon i ti år

Fram til du er 67 år vil saldoen være om lag 106.000 kroner. Den må deles på ti år, det vil si at du vil få utbetalt 10.600 i året fram til du er 77 år. Deretter får du bare pensjon fra Folketrygden.

Fuglevaag framholder at de aller fleste som blir 67 år, lever i 20 år til.

– De siste ti leveårene blir det svært lav pensjon hvis du bare skal greie deg på utbetaling fra Folketrygden. Dersom du var kommunalt ansatt, ville du fått 50.000 kroner i tjenestepensjon i året livet ut, regnet fra den lønna du har i dag. Samlet ville du fått 225.000 kroner i pensjon, 175.000 fra Folketrygden og 50.000 fra Oslo kommune, forklarer Fuglevaag til Haregueni.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy