JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi har løsningen

Tre dager på jobb og tre dager fri. Det er essensen i Harstad-modellen. Ellen Johnsen og Eva Granås mener modellen kan løse vårt største likestillingsproblem – deltidsarbeid i helsesektoren.

2011082308451420131214163854

karin.svendsen@fagforbundet.no

Halvparten av enhetene innenfor pleie og omsorg i Harstad kommune er snart over på en modell med tre dager på jobb og tre dager fri. Flere har fått full stilling, og sykefraværet er blitt stabilt lavt.

– Nå venter vi på at resten av landet skal få øynene opp for hva vi har fått til, sier hovedtillitsvalgt Eva Granås.

Tre + tre

Fagforbundet i Sandefjord og Sandefjord kommune inviterte nylig til seminar om arbeidstidsordninger. Eva Granås var invitert sammen med avdelingsleder Ellen Johnsen ved Olavsgården sykehjem i Harstad og orga­nisasjonspsykolog Nina Amble fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) for å presentere Harstad-modellen.

Hovedtrekket i modellen er at de ansatte arbeider tre dager om gangen med tre dagers fri mellom hver periode. Modellen er omstridd fordi den medfører arbeid annenhver helg.

Familieliv hele uka

Eva Granås innrømmer at arbeid annenhver helg er en ulempe. Men hun mener at de mange fordelene ved modellen veier opp for mer helgearbeid.

– Ingen har til nå funnet en løsning uten ulemper, minner hun om.

– Og vi lever jo ikke hele livet i helgene, legger hun til.

Hennes erfaring er at ansatte setter pris på at frihelgene nå er tre dager i stedet for to. Det er også lettere å få familielivet til å gå rundt med barn som er aktive og som trenger å bli kjørt eller fulgt til ulike aktiviteter.

Mange forsøk

Eva Granås forteller om mange forsøk både i Harstad og andre steder for å få bukt med deltidsproblemet og høyt sykefravær.

– Ingen andre modeller har til nå gitt omfattende og varige løsninger, hevder hun.

For hovedtillitsvalgt i Fagforbundet har det også vært viktig å finne en løsning som ikke bryter med arbeidsmiljøloven. Harstad-modellen krever ingen dispensasjoner fra loven.

Kommunen startet et prøveprosjekt ved en avdeling på Olavsgården i januar 2006. Den gang hadde kommunen 648 stillinger innenfor helse og pleie. Av disse var 172 heltid, hvorav 90 var sykepleierstillinger. Sykefraværet var på om lag 15 prosent.

I dag har Olavsgården 55 ansatte i tre–tre turnus, hvorav 11 har heltid. Ingen har mindre enn 65 prosent fast stilling. Flertallet har stillinger mellom 75 og 90 prosent.

Sykefraværet ligger jevnt over på mellom to og fire prosent, og de aller fleste ønsker seg ikke tilbake til tradisjonelt turnusarbeid.

Når modellen nå innføres på stadig nye enheter i Harstad, er det alltid først når et flertall av de ansatte ønsker det. Hvis noen ikke ønsker å arbeide etter den nye modellen, får de tilbud om jobb et annet sted.

Må oppleves

Ellen Johnsen er avdelingsleder med personalansvar for 65 ansatte.

– For meg som leder og for kommunen er det viktig å sikre kvaliteten på tjenestene, og at vi ivaretar hensynet til helse, miljø og sikkerhet for de ansatte, sier hun.

Johnsen føler seg trygg på at beboerne får kvalitet hele uka. Arbeidsplassen er blitt så attraktiv at hun heller ikke ser noen grunn til å tvile på arbeidsmiljøet.

– Vi bruker ikke mye tid på å finne vikarer. Vi har liten gjennomtrekk, så vi behøver ikke å bruke mye ressurser på rekruttering. Dess­uten har vi bare faglærte, sier hun.

Avdelingslederen syns også det er en stor fordel at hun møter alle ansatte i løpet av uka.

– Systemet må oppleves for å se effektene. Men jeg kan garantere at de er enorme, sier hun.

Kanskje Sandefjord følger

I Sandefjord var reaksjonene blandet. Mens enkelte ivret for å innføre en liknende modell nærmest på stående fot, var det andre som var uvillige til å innføre mer helge­jobbing. Bestillingen fra politikerne er klar. Bruk av deltid skal ned. Da må virksom­hetene finne løsninger.

Eva Granås og Ellen Johnsen fra Harstad sier de ikke hadde sett andre like effektive løsninger på deltidsproblemet.

– Men vi vil også advare mot å innføre en slik ordning uten grundig forarbeid. Vi har holdt på i ti år. Andre har forsøkt å innføre den, men har mislykkes på grunn av manglende forarbeid og lokal tilpasning eller forankring, sier de.

Ansatte i Harstad som følger Harstad-modellen, har en arbeidsdag på 8,5 timer for full stilling. Deltidsansatte har ned mot 6,5 timers vakter. Samlet ukentlig arbeidsuke er 32,5 timer i full stilling. Turnusarbeidere arbeider normalt 1846 timer årlig. De som følger Harstad-modellen, arbeider 1690 timer. Ikke alle de 32,5 timene står i turnus. For full stilling er den gjennomsnittlige ukentlige arbeidstida på 29,75 timer.

Differansen mellom 29,75 og 32,5 timer samles i en timebank. Tida i timebanken er betalt, men blir ikke satt opp i turnus. Denne tida kan brukes til blant annet kurs, trening og ekstravakter, og skal varsles etter arbeidsmiljølovens regler.

De ansatte har også en ekstra friuke med lønn i året. De har til sammen 60 flere fridager enn normalt.

I løpet av en seks ukers turnus er de ansatte 23 dager på jobb, mot 30 dager for de som følger vanlig turnus; 21 vakter i turnusen pluss cirka to vakter i snitt fra timebanken.

I Harstad har de prioritert overlappingstid slik at dag, og ettermiddagsvakter er sammen på jobb i to timer. Dette er tid som blant annet brukes til refleksjon og koordinering av arbeidet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy