JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny rapport: Fem ganger så mange må jobbe søndag

FLERE PÅ JOBB: Fafo anslår at 245.000 varehandelsansatte vil måtte belage seg på å jobbe dersom det blir tillatt med søndagsåpne butikker.

FLERE PÅ JOBB: Fafo anslår at 245.000 varehandelsansatte vil måtte belage seg på å jobbe dersom det blir tillatt med søndagsåpne butikker.

Sissel M. Rasmussen

Søndagsåpne butikker vil bety en femdobling av handelsansatte som får ukas siste dag som arbeidsdag. – Dramatisk, sier HK-leder.

2015022712000020150227110439

I dag jobber 46.000 ansatte innen handelen på søndager. Det er ansatte på bensinstasjoner, gartnerier, brustadbuer og butikker i turistområder. Dersom regjeringen fjerner alle restriksjoner på søndagsåpne butikker, slik de foreslår, vil ytterligere 200.000 måtte belage seg på å jobbe søndager.

Dette kommer fram i den ferske Fafo-rapporten «Arbeidskraftbehov ved søndagsåpne butikker», som presenteres fredag.

Mange i kjølvannet

Fafo har på oppdrag fra LO og fire LO-forbund sett på hvilke følger søndagsåpne butikker får for arbeidslivet. Ifølge rapporten vil ikke bare 245.000 av varehandelens 370.000 ansatte måtte belage seg på en ny arbeidsdag. Fafo har kartlagt det samlede arbeidskraftbehovet, og det er mange andre yrkesgrupper som også vil berøres av den lovendringen som regjeringen ønsker. Fafo-forskerne Bård Jordfald og Magnus Mülbrandt trekker fram 47.000 ansatte til som kommer med i kjølvannet.

Det er blant annet sjåfører, frisører, kafémedarbeidere, renholdere, vektere og ansatte i næringsmiddelindustrien.

– Ta ansvar

Leder av Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, kaller tallene dramatiske. Hun er oppgitt over at regjeringen har avvist å utrede konsekvensene av søndagsåpne butikker. Sundnes mener det som kommer fram i Fafo-rapporten nå bør utløse en prinsipiell debatt om hvorvidt dette er ønskelig.

– Her foreligger tallene, regjeringen plikter nå å ta stilling til dem, sier hun i en kommentar.

Sundnes mener også det er på høy tid at regjeringen lytter til aktørene i handelsnæringen.

– En næring på flere hundre tusen ansatte krever mer enn det venstrehåndsarbeidet som regjeringa her legger opp til. Regjeringa må nå svare på om de tar næringa på alvor. Vi har sammen med arbeidsgiverne i møte etter møte med regjeringa bedt om et partsutvalg før så omfattende rammebetingelser skal endres. Når resultatet av regjeringas forslag er så dramatisk som vi her er vitne til, forventer vi at de nå følger opp vårt krav om et partsarbeid, understreker hun.

Les også: Regjeringens forslag: Åpent hele året (09.01.15)

Bislett-effekten

Regjeringen, med den ansvarlige statsråden, kulturminister Thorhild Widvey i spissen, har hele tiden understreket at det ikke er noen tvang å holde åpent på søndager dersom det blir lovlig. Dette har aktørene i bransjen fnyst av, vel vitende om at konkurransen vil tvinge mange til å åpne dørene. De som er intervjuet av Fafo-forskerne Jordfald og Mülbrandt bekrefter dette. Forskerne har spurt aktørene i handelen om den så såkalte Bislett-effekten; altså at man tvinges til å reise seg dersom den foran står.

Ifølge rapporten fikk forskerne et enstemmig ja på spørsmålet om de trodde noen ville reise seg dersom det ble «tillatt å stå på Bislett».

De spurte er overbevist om at kjøpesentrene vil kaste seg på. På sentrene er det senterledelsen som bestemmer åpningstider, leietakerne plikter å følge disse. I tillegg tror de spurte i undersøkelsen at alle lavpriskjedene vil komme til å holde søndagsåpent, i frykt for å miste markedsandel.

Ingen tro på «Venstre-brems»

De spurte i Fafo-undersøkelsen tror det først og fremst vil bli åpent i byene, men at også kommunene vil presse hverandre. Å la det være opp til kommunene å bestemme åpningstider, er Venstre sitt forslag i denne saken. Men heller ikke lokalt selvstyre vil gå fri for Bislett-effekten, ifølge Fafo-rapporten; Dersom matbutikken ett sted holder åpent, vil nok konkurrenten i nabokommunen gjøre det samme. De spurte mener at også deler av faghandelen, som store møbelkjeder, vil kaste seg på dersom det blir tillatt å holde åpent.

Les også: Tromsø sier nei til søndagsåpne butikker (04.02.15)

En dobling totalt

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse jobber allerede rundt 250.000 ansatte regelmessig på søndager. Dette er stort sett ansatte inne helsesektoren og transportsektoren. Blir det frislipp for søndagsåpne butikker, vil dette bety mer enn en dobling av antall ansatte i Norge som må anse søndag som en vanlig arbeidsdag.

Fafo-rapporten presenteres på et møte fredag morgen. HK-Nytt kommer tilbake med mer.

Om rapporten

Fafo har på oppdrag fra LO, Handel og Kontor, Transportarbeiderforbundet, Arbeidsmandsforbundet og Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbundet sett på hvilke følger søndagsåpne butikker får for arbeidslivet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy