JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norgesmesterskap i ambulansefag

To lag fra Oslo stilte opp til landets første mesterskap i ambulansefag for ungdom rett før sommeren. Neste år kan det bli mesterfag i flere fylker og norgesmesterskap.

2011082414380320131214163949

karin.svendsen@fagforbundet.no

– De fire ungdommene som stilte opp, har allerede vist at de gjør som ambulansepersonell skal gjøre – nemlig å ta en utfordring på strak arm, sier Erik Hox, sjefdommer i Oslo-mesterskapet for elever og lærlinger i ambulansefaget.

Vurdere situasjonen

Hox og hans to meddommere, Steinar Brekkan og Ole Johnny Martinsen, er enige om at det viktigste i en slik konkurranse er at elevene viser at de har evne til å vurdere en situasjon.

– Kunsten er å være åpen for mange muligheter for så å snevre seg inn mot en forståelse av hva som har skjedd, mener dommerne. Den praktiske utførelsen av oppgaven veier ikke like tungt, for elevene har to år foran seg i lære hvor de får terpet på praksisen.

Skummelt nok

– Mesterskap skal bare være gøy og lærerikt, sier dommerne. De bestemte seg før konkurransen for ikke å være veldig strenge, men heller prøve å trygge deltakerne.

Det var ingen enkel oppgave de to lagene ble stilt overfor. En bilfører begynte å oppføre seg merkelig før han kjørte ut av veien. Han var bevisstløs da ambulansepersonell kom til åstedet. Passasjeren var klar, men hadde smerter i brystet.

– Det kan se ut som om situasjonen er mest alvorlig for sjåføren siden han er bevisstløs, men oppførselen forut for ulykken tyder på at han har diabetes og bare trenger sukker. Passasjeren med smerter i brystet, må derimot på sykehus snarest, forteller Erik Nox etter konkurransen.

Robert Samuelsen og Maria Håkonsen fra Holtet videregående skole vant konkurransen. Norgesmesterskap arrangeres bare hvert annet år, så årets vinnere går ikke videre. Men de kan stille opp til neste år, og har dermed muligheten til å gå videre til både NM, EM og VM.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy