karin.svendsen@fagforbundet.no
– De fire ungdommene som stilte opp, har allerede vist at de gjør som ambulansepersonell skal gjøre – nemlig å ta en utfordring på strak arm, sier Erik Hox, sjefdommer i Oslo-mesterskapet for elever og lærlinger i ambulansefaget.
Vurdere situasjonen
Hox og hans to meddommere, Steinar Brekkan og Ole Johnny Martinsen, er enige om at det viktigste i en slik konkurranse er at elevene viser at de har evne til å vurdere en situasjon.
– Kunsten er å være åpen for mange muligheter for så å snevre seg inn mot en forståelse av hva som har skjedd, mener dommerne. Den praktiske utførelsen av oppgaven veier ikke like tungt, for elevene har to år foran seg i lære hvor de får terpet på praksisen.
Skummelt nok
– Mesterskap skal bare være gøy og lærerikt, sier dommerne. De bestemte seg før konkurransen for ikke å være veldig strenge, men heller prøve å trygge deltakerne.
Det var ingen enkel oppgave de to lagene ble stilt overfor. En bilfører begynte å oppføre seg merkelig før han kjørte ut av veien. Han var bevisstløs da ambulansepersonell kom til åstedet. Passasjeren var klar, men hadde smerter i brystet.
– Det kan se ut som om situasjonen er mest alvorlig for sjåføren siden han er bevisstløs, men oppførselen forut for ulykken tyder på at han har diabetes og bare trenger sukker. Passasjeren med smerter i brystet, må derimot på sykehus snarest, forteller Erik Nox etter konkurransen.
Robert Samuelsen og Maria Håkonsen fra Holtet videregående skole vant konkurransen. Norgesmesterskap arrangeres bare hvert annet år, så årets vinnere går ikke videre. Men de kan stille opp til neste år, og har dermed muligheten til å gå videre til både NM, EM og VM.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs
SJEFEN: Sarah Williams leder matbanken i den britiske byen Banbury.
Anita Arntzen
– Jeg trodde at matbudsjettet da ville gå ned, men nei, sier Hege Hansen.
Ole Martin Wold
Løsningen ligger ikke i å øke rekrutteringen. Selv om det blir økt behov i enkelte tjenester, skal ikke sektoren bli betydelig større i dag, mener kommisjonen. (Illustrasjonsfoto)
Anita Arntzen
EN VARSLET KRISE: – Ansvaret må legges på dem som bevilger penger, ikke på de ansatte, sier Anniken Lien van Marion.
Privat