JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leder langer ut mot politisk ledelse

JOBBER PÅ ANBUD: Noen av de ansatte i Fagrent med hovedtillitsvalgt Fred Magne Johansen (t.v.).

JOBBER PÅ ANBUD: Noen av de ansatte i Fagrent med hovedtillitsvalgt Fred Magne Johansen (t.v.).

Ola Tømmerås

– Det fins ikke en eneste saklig grunn til å sette renhold i Tromsø ut på anbud. Det sier Johan Revold som har vært enhetsleder i Fagrent i Tromsø de ti siste åra. Han er opprørt over byrådets vedtak.

2015022712000020150302104541

ola.tommeras.fagforbundet.no

Tidligere denne måneden vedtok byrådet i Tromsø å sette renholdet i en firedel av den kommunale eiendomsmassen ut på anbud – i første omgang. Renholdstjenestene i alle kommunale bygg på fastlandssida skal konkurranseutsettes. Vedtaket berører 58 av de kommunale renholderne i den kommunale virksomheten Fagrent.

– Katastrofalt dumt

Vedtaket får enhetsleder Johan Revold til å reagere. Han er sykmeldt og har dermed fulgt vinterens debatt fra sidelinja. Han ønsker å være lojal som leder i kommunen, men klarer ikke lenger å holde seg i ro. Nå langer han ut mot kommunens politiske ledelse.

– Vedtaket er katastrofalt dumt og bare destruktivt. Jeg kan ikke se noen annen grunn for å konkurranseutsette enn at byrådspartiene har det travelt med å oppfylle valgløftene sine. Det fins rett og slett ingen saklige argumenter for å sette renholdstjenesten ut på anbud, sier Revold.

– Mangler i debatten

Revold skrev brev til byråden noen dager før vedtaket ble gjort. Der belyser han blant annet hva Fagrent er i dag etter tre år med effektivisering og omorganisering. Brevet ble forbigått i stillhet.

– Jeg tror ikke politikerne egentlig skjønner hva de har og hva de mister. Hvordan Fagrent fungerer og kan omstilles, har vært helt fraværende i den politiske debatten, sier Revold, og forklarer:

– Sammen med de ansatte har vi omorganisert, innført kvalitetssikringssystemet Insta 800 i alle ledd med gradert renhold, og bygd opp kompetanse i planlegging og kvalitetssikring. Fagrent er i dag en strømlinjeformet enhet som har spart kommunen for ti millioner kroner hvert av de siste tre årene sammenliknet med budsjettene før omorganiseringen, forteller han.

– Kan justere alle ledd

Fagrents budsjett er i dag på 76 millioner kroner.

– Dersom det er ønskelig å bruke mindre penger på renhold, så har vi en organisasjon som til enhver tid kan justere drift etter de rammene som blir tildelt. Vi har både verktøy, kompetanse og vilje i hele staben til å ta slike utfordringer, sier Revold.

Revold kom selv fra privat næringsliv før han begynte som enhetsleder i kommunen. Han er ikke enig i at konkurranseutsetting nødvendigvis gir høyere effektivitet, spesielt ikke når den kommunale virksomheten allerede er omorganisert og effektivisert.

– For enkelt mantra

– Mantraet som har gått gjennom Tromsø i det siste, er at all konkurranseutsetting gir mer effektivitet. Det er for enkelt, mener Revold.

– Kommunen mister mye av kompetansen. Noe kan overføres til private anbudsvinnere, men vi vet at de har en stor turnover av ansatte. Det blir dessuten behov for omfattende kontrollarbeid. Det kjenner vi allerede til gjennom eksisterende rammeavtaler med private selskaper, påpeker han.

Vedtaket ble gjort i Tromsø byråd 12. februar, der et hundretalls fagorganiserte møtte opp til en stille demonstrasjon. Debatten var kort, og argumentet som ble brukt, var at konkurranseutsettingen gir kommunen mulighet til å sammenligne konkurransedyktighet.

– Vi kan nå gjøre interessante erfaringer, og vil se om det er mulig for Fagrent å være konkurransedyktige sammenlignet med andre aktører, sa finansbyråd Jonas Stein (V), ifølge avisa Nordlys.

Dette er katastrofalt dumt og bare destruktivt.

Enhetsleder Johan Revold

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy