JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vurderer å politianmelde Narvik kommune

Arbeidstilsynet vurderer å politianmelde Narvik kommune, som ignorerte lekkasjer og fuktig inneklima for de ansatte i årevis. Det kommer fram av en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet.

2012091114262620131216200627

vegard.velle@fagforbundet.no

– Det burde være liten tvil om at forholdene i kjellerlokalene har vært meget dårlige og med stor sannsynlighet har ført til helseplager som er alvorlige for dem som er berørt. Disse kan ikke bagatelliseres og beskrives kun som plager, fastslår rapporten.

Fikk astma og kols

Bakgrunnen er de alvorlige lungeskadene Stig W. Johansen (56) pådro seg etter å ha jobbet en årrekke i de fuktskadde lokalene og som Fagbladet.no har avdekket. Johansen sliter med både astma og kols. Også minst fire andre ansatte sitter igjen med lungeproblemer etter å ha jobbet i idrettshallen. Arbeidstilsynet ser derfor alvorlig på saken.

Ignorerte problemene

Lekkasjene pågikk i årevis, det hang dryppstalakitter ned fra taket og dørene ble misfarget av sopp. De ansatte tok opp problemene med driftslederen, men Narvik kommune lot forholdene bli verre og verre over flere år, ifølge tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet.

– Tilstrekkelige utbedrende tiltak ble ikke gjennomført av Narvik kommune før i 2008, til tross for påviste dårlige inneklimaforhold over mange år tidligere. Inneklimaproblemene blant de ansatte ble ikke tatt på alvor, sier rapporten.

Gjorde det de kunne

Arbeidstilsynet har fulgt opp med tre pålegg, men venter på svaret fra kommunen.

– Vi besvarer rapporten med objektiv informasjon over våre tekniske funn og loggen over alle utbedringene som er gjort. Denne saken er svært alvorlig for den det gjelder, men jeg synes det virker som om vi har tatt forholdene ved Idrettens hus på alvor, sier Wiggo Lauritzen, rådmann i Narvik kommune til Fagbladet.no. Han utdyper.

– Med det mener jeg at kommunen har forsøkt å utbedre problemene i Idrettens hus fortløpende ut fra kunnskapene vi har hatt om tilstanden der.

– Det må de dokumentere

Arbeidstilsynet avventer svaret fra kommunen, men tar sikte på å fatte et vedtak i saken i løpet av cirka tre uker.

– Det er ikke så ofte vi gjør så alvorlige funn, sier Tone Hegghammer, senioringeniør ved Arbeidstilsynet.

Tidligere har kultursjefen i Narvik, Randi Melgaard, kommentert at kommunen ikke ser på arbeidsstedet som årsaken til Johansens sykdom. Til det kommenterer Hegghammer:

– I så fall sitter hun på mer kunnskap enn både helsemiljøene og vi gjør. Dette er noe kommunen må dokumentere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy