JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Gode intensjoner om heltid

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm varsler flere tiltak mot ufrivillig deltid i stortingsmeldingen om arbeidsliv som legges fram i dag. - En god begynnelse, men det er viktig at dette følges opp, sier lederen for LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby.

2011082613440320131216164651

per.flakstad@fagforbundet.no

eva.ler.nilsen@lomedia.no

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) vil regjeringen foreslå flere tiltak mot ufrivillig deltidsarbeid.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm trekker særlig fram tre tiltak som skal få bukt med dette:

– Styrking av fortrinnsretten,

– drøftingsplikt med tillitsvalgte og

– oppgradering av stillingsbrøk til reell arbeidstid.

Positivt

- Det er positivt at regjeringen tar tak i denne problemstillingen og foreslår konkrete og målrettede tiltak for å redusere uønsket deltid, sier Klemet Rønning-Aaby som er leder for LO Kommune.

Men han hadde ønsket at regjeringen hadde gått enda lenger i å gi ansatte som arbeider ufrivillig deltid rettigheter i forhold til hele stillinger.

- Vårt krav har hele tiden vært at heltid bør være en rettighet og deltid en mulighet. Det står vi fortsatt på. Og jeg tror det må enda sterkere lut til enn det som foreslås i denne melding før vi kommer til å se godt synlige resultater i for eksempel helsevesenet, sier han.

Samtidig understreker Rønning-Aaby at det er positivt at regjeringen tar problemstillingen på alvor og viser at den ønsker å gjøre noe med ufrivillig deltid.

- Dette er en god start, og så er det viktig at regjeringen følger opp, sier han.

Fortrinnsrett

I dag er det slik at få får benyttet seg av den eksisterende fortrinnsretten fordi det finnes et unntak i loven i arbeidsgivers favør – man kan unngå fortrinnsretten dersom det er «til vesentlig ulempe for bedriften».

– Det har vært antydet at dagens lovverk ikke fungerer. Vi må sørge for at denne bestemmelsen virker etter intensjonene, sier Bjurstrøm til ANB.

Plikt og justering

Hun vil også innføre en plikt for arbeidsgiver til å drøfte heltid- og deltidsbruken med de tillitsvalgte. Ministeren håper at partene lokalt kan bli enige og organisere seg ut av den høye deltidsbruken.

Bjurstrøm ønsker også å utrede en ordning der ansatte har rett til en arbeidskontrakt i tråd med de timene man faktisk jobber.

– Vi vet at veldig mange i dag jobber såkalt mertid utover den stillingsbrøken man er ansatt i. Når man gjør det over en viss tid, så er det rimelig at man kan få stillingen omgjort til en tilsvarende utvidet stilling, sier Hanne Bjurstrøm.

- Det ministeren forslår er alt etablert rettspraksis, sier lederen i Fagforbundet Lillehammer, Helge G. Galtrud

- Aktive fagforeninger bruker alt i dag opp til flere Høyesterettsdommer for å kreve slik ansettelse for "ringevikarer", og fireårsregelen i arbeidsmiljøloven for folk med mer langvarige vikariater/ engasjementer.

I Lillehammer kommune har vi faste rutiner for at arbeidsgiver en gang for året skal gjenomgå alle ansatte for å sjekke ut om noen har krav på større stilling. Grunnen til at det er innført slike rutiner, er at fagforeningene stadig kom med krav på enkeltpersoner. Nå tar vi en opprydding minst en gang for året, sier Galtrud

Defensivt

Arbeidsgiverforeningen Spekter er skuffet over meldingen.

- Norge trenger arbeidstidsordninger som er bedre tilpasset behovet til den enkelte virksomhet. Jeg er skuffet over at regjeringen ikke tenker nytt rundt arbeidstidsutfordringene, sier viseadministrerende direktør i Spekter, Anne-Kari Bratten.

Hun mener det største problemet er at de fleste i deltidsstillinger jobber frivillig deltid, og at utfordringen er å lage arbeidstidsordninger og arbeidslivsreguleringer som bidrar til at flere ønsker å jobbe i fulle stillinger.

Lov er eneste vei

HK-nestleder Peggy Hessen Følsvik er glad for at regjeringen i stortingsmeldingen fokuserer på å få ned den høye andelen ufrivillig deltidsarbeid. Men hun holder likevel fast på forbundets krav om en lovfesting.

– Alt som bidrar til å få flere over på heltidsstillinger hilser vi velkomment, og vi skal være med på det. Likevel vil jeg understreke at vårt standpunkt står fast: Lovfesting av retten til heltid er den eneste veien å gå hvis vi skal komme noen vei innenfor vår sektor, sier hun til HK-Nytt.

Følsvik ser at det er gode intensjoner bak regjeringens forslag, men mener at for eksempel lokale drøftinger ikke vil gi så stor virkning innenfor handelen.

– Med rundt 20 prosent organisasjonsgrad i bransjen, er det ikke så mange tillitsvalgte å drøfte med, påpeker hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy