JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Smeller til for å få NHO på banen

Tirsdag kan flere tusen kommuneansatte gå til sympatistreik for de 79 som streiker i private sykehjem.

2012091115433520131216200637

Det er 20 dager siden streiken startet, og støttemarkeringer har det allerede vært mange av i hele landet. Både en samlet fagbevegelse og folk flest finner det urimelig at privatansatte i sykehjemssektoren skal ha dårligere pensjon enn i det offentlige.

Tirsdag blir konflikten virkelig synlig. Det er meldt sympatistreik for opptil 160.000.

Lovlig virkemiddel

- Sympatiaksjon i kommunal sektor er et lovlig virkemiddel, sier leder av Fagforbundet, Jan Davidsen.

Han påpeker at det er begrenset hvor mange som kan tas ut i streik i de private sykehjemmene.

- Streiken har synliggjort hvordan mange sykehjem balanserer på en knivsegg i forhold til bemanning. Det er veldig få som kan tas ut før det er fare for liv og helse, påpeker han.

Nekter å forhandle

Situasjonen er fortsatt like fastlåst etter 20 dager med streik. I morgen utvides antall streikende til 117.

- Lykkes vi med å få tilstrekkelig oppmerksomhet med sympatiaksjoner, så kan det medvirke til å skape rom for forhandlinger. Vi ønsker å finne en løsning, sier Davidsen til Fagbladet.no.

Så langt har NHO nektet å forhandle om pensjonsavtaler. Det er uenighet om tall, det er uenighet om det skal forhandles. Konflikten er fastlåst.

Venter på NHO

- Det er normalt at det er fastlåst når det går til konflikt, men NHO kjenner godt våre argumenter. De kjenner våre krav, sier Davidsen.

Han finner det urimelig at det ikke skal forhandles om pensjon.

- Dette har blitt en prinsippsak på NHO-siden, men innenfor andre områder er pensjon en del av tarifforhandlingene, påpeker han.

Selve hovedparolen

- Streiken dreier seg om vår hovedparole, nemlig likebehandling i arbeidslivet. Våre konkrete eksempler viser tydelig forskjellsbehandlingen mellom offentlige og private ansatte på sykehjemmene, sier Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy