JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Historisk vedtak om deltid i Trondheim

Som første kommune i landet tilbyr Trondheim sine deltidsansatte den samme stillingsprosenten som de faktisk jobber. Kristin Sæther som er leder i Fagforbundet Trondheim jubler over det historiske vedtaket.

2011083114173420131216164932

per.flakstad@fagforbundet.no

- Dette kommer til å gi mange, og da mener jeg mange, av våre medlemmer betydelig større faste stillinger. I tillegg vil vedtaket bidra til å øke grunnbemanningen i blant annet helsesektoren, sier Kristin Sæther til Fagbladet.

Utreder lov

Svært mange deltidsansatte tar ekstravakter for å spe på inntekten. Nå har bystyret i Trondheim vedtatt at de har rett på større stillinger dersom de har jobbet ut over avtalt arbeidstid de siste 15 månedene.

Vedtaket har også nådd arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som er svært positiv. Hun roser Trondheim som en kommune som er villig til å gå i bresjen for å redusere ufrivillig deltid blant sine ansatte.

- Hvis du over lengre tid har jobbet mer enn stillingsprosenten tilsier, forteller det at arbeidsgiver har et større behov for din arbeidskraft. Da må du også få den tryggheten og sikkerheten som en større stilling innebærer, sier Bjurstrøm til Klassekampen.

Hun varsler at departementet vurderer vil utrede muligheten for å lage en lov som sikrer deltidsansatte som systematisk jobber ut over avtalt arbeidstid rett på større stillinger.

Innfrir krav fra fagbevegelsen

Det var i utgangspunktet Rødt i Trondheim som fremmet forslaget i bystyret, og det ble vedtatt med stemmene til Ap, SV, Sp Miljøpartiet, Pensjonistpartiet, Demokratene og Venstre.

Kristin Sæther er glad for at Rødt i Trondheim er inne i den rødgrønne alliansen.

- Det gir de rødgrønne partiene et enda bredere styringsgrunnlag foran valget, sier hun.

Økt grunnbemanning og å redusere ufrivillig deltid har vært to viktige krav i manifestet som LO Trondheim, sammen med LO Kommune, Utdanningsforbundet og Sykepleieforbundet i Trondheim laget i forkant av valget. Kristin Sæther synes det er imponerende at dagens rødgrønne flertall i bystyret har innfridd disse kravene allerede før folk går til stemmeurnene om knapt 14 dager.

Fornøyd

- Økonomien gjorde at kommunen hadde svært lite handlingsrom for noen år siden, i 2008 og 2009. Da var det tendenser til amper stemning. Men nå når handlingsrommer er blitt større, ser vi at det rødgrønne flertallet leverer som de har lovet.

- Det er vi veldig godt fornøyd med, sier Kristin Sæther.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy