Ny hverdag for fagbevegelsen

Fagforbundets tillitsvalgte frykter framtida under en regjering med Høyre i førersetet og der Frp sannsynligvis får en hånd på rattet. – Men vi må uansett fortsette å jobbe for medlemmenes lønn og rettigheter, sier de.

2013091015353820131216234937

per.flakstad@fagforbundet.no

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

– Vi må bare innse at vi tapte valget, og at vi får en regjeringen de neste fire åra som blir langt vanskeligere å samarbeide med, sier Kristin Sæther, som er leder for Fagforbundet Trondheim.

Hun er glad for å bo i Trondheim som fortsatt styres av et rødgrønt flertall, og mener det er viktig å begynne å mobilisere mot neste kommunevalg allerede nå.

– Det er ute i kommunene at mye av den praktiske politikken foregår. Med en borgerlig regjering blir det derfor ekstra viktig å få et rødgrønt flertall i så mange kommuner som mulig, sier hun.

Med valgresultatet vil både velferdsstaten og arbeidslivet endre seg. Kampen for arbeidstakernes rettigheter skjerpes, heter det i en uttalelse fra Fagforbundets landsstyre som hadde møte rett etter valget.

Dialog

– Resultatet er skuffende, sier fylkesleder Vidar Stang i Telemark. Samtidig mener han det blir viktig for Fagforbundet å brette opp ermene og gå i konstruktiv dialog med den nye regjeringen for å ivareta medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår.

– Dette er den jobben medlemmene forventer at vi skal gjøre, og vi må gjøre den uansett hvem som styrer landet.

En av de viktigste utfordringene for fagbevegelsen blir å bidra til å holde arbeidsløsheten nede.

– Dette klarte den rødgrønne regjeringen gjennom hele finanskrisa, og jeg mener det er alfa og omega for Norge at folk fortsatt har en jobb å gå til, sier fylkeslederen.

En annen utfordring blir å møte et massivt press på konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester de neste årene.

– Her må forbundet virkelig mobilisere slik at lokalforeningene får den støtten som trengs når privatiseringskampen står i deres kommune, sier Vidar Stang.

Må øke medlemstallet

– Dette blir en ny hverdag der vi ikke lenger har en regjering som vil samarbeide med oss, men heller motarbeider mye av det vi står for. Noe av det viktigste for å ha fortsatt tyngde bak kravene våre, blir å opprettholde og øke medlemstallet, sier fylkesleder i Hordaland, Roger Heimli.

– Vi skal selvsagt stå på for medlemmene våre, men en ny regjering, som gikk til valg på konkurranse om offentlige tjenester og svekkede rettigheter for arbeidstakere, gir nye utfordringer. Da blir det svært viktig å ha så mange medlemmer som mulig for å kunne ivareta rettighetene deres, mener Heimli.

Nest verst tenkelige

– Det verste som kunne ha skjedd var at Høyre og Frp fikk rent flertall og kunne dannet regjering uten Venstre og KrF. Slik gikk det heldigvis ikke, men valgresultatet er vel det nest verst tenkelige, sier Mari Sanden, leder for Fagforbundet Oslo.

Hun har 17 års erfaring i å samarbeide med en blå byregjering der også Frp har deltatt, og sier at det er viktig å opptre ansvarlig og konstruktivt for å ivareta medlemmenes interesser, men at det ikke er lett å forholde seg til en myndighet som ofte ønsker å gjøre ting helt annerledes enn fagbevegelsen.

– Noe som var litt gledelig, var at Arbeiderpartiet ble det største partiet i Oslo, og det gir selvsagt inspirasjon til å mobilisere fram mot kommunevalget om to år, sier Mari Sanden.

Håper på Ap mot venstre

– Dette kommer til å bli tøffe år der vi i fagbevegelsen må kjempe hardt for hver lille ting vi ønsker å oppnå, sier Britt Ås, fylkesleder i Troms.

Hun tror de rødgrønne partiene kommer til å fortsette samarbeidet i opposisjon, men mener det er naturlig at de blir mer opptatt av egne saker enn de kunne være i regjering.

– Jeg håper også at Arbeiderpartiet i opposisjon går enda lenger mot venstre, slik at vi mot stortingsvalget i 2017 får klarere skiller mellom høyre- og venstrepolitikk, slik som før valget i 2005, sier Britt Ås.

Mobiliserte godt

Alle fem mener fagbevegelsen og Fagforbundet mobiliserte godt under valgkampen.

– Vi kunne ikke gjort så mye annerledes. Vi brukte hver eneste time vi hadde, sier Mari Sanden.

– Fagforbundet mobiliserte godt i Hordaland, men resultatet viser at vi ikke nådde fram til mange nok, sier Roger Heimli.

Alle fem er enige om at mobiliseringen mot både kommunevalget om to år og neste stortingsvalg starter allerede nå.

«Vi skal snu valgnederlag til ny seier. Det har vi gjort før, og det skal vi gjøre igjen.» Statsminister Jens Stoltenberg @jensstoltenberg på Twitter valgkvelden

«LO er LO og har den samme styrken uansett hvem som sitter i regjering. Og vi skal samarbeide med en regjering uansett hvilken side i politikken den er på.» LO-leder Gerd Kristiansen til frifagbevegelse.no

«Vårt mål er fortsatt å være den politisk ledende kraften i Norge, også fra opposisjon.» Partileder og fortsatt statsminister Jens Stoltenberg på Arbeiderpartiets valgvake

«En ny regjering må modernisere arbeidsmiljøloven, som fortsatt er tilpasset arbeidslivet på 70-tallet og ikke dagens, moderne arbeidsliv. NHO ønsker en forsiktig oppmykning av loven, særlig innenfor arbeidstidsbestemmelsene.» Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO

«@jensstoltenberg er situasjonens herre – en god taper som langt fra er slått ut.» Magne Lerø, Ukeavisen ledelse @magnelero på Twitter

«Erna Solberg har vunnet statsministerposten. Men en sterk og offensiv Siv Jensen betyr trøbbel for regjeringsprosjektet hennes- og for sentrumspartiene.» Erling Rimehaug, samfunnsredaktør i Vårt Land på verdidebatt.no

«De to borgerlige partier er nærmest modstandere af Fremskrittspartiet og har den stik modsatte politik på flere punkter.» Lars Hovbakke Sørensen, lektor i historie ved Københavns Universitet til politiken.dk

«A little more than two years after a far-right, anti-immigrant militant killed 77 people, many of them teenagers, Norwegian voters ousted their center-left government on Monday, paving the way for the conservative leader, Erna Solberg, to assemble a governing coalition that may include an anti-immigration party.» Katrin Bennhold, kommentator i New York Times på nytimes.com

«Valget ga et krystallklart resultat. Men det er helt uklart hvordan Erna Solberg kan forvalte seieren.» Harald Stanghelle, politisk redaktør i Aftenposten

«Det eneste som er helt sikkert, er at vi får den første regjeringen i historien der Frp er med. Det blir en skjør konstruksjon.» Arne Strand, sjefredaktør i Dagsavisen

«Borgerlig seger i Norge, framgång för fackföreningsfientligt parti.» Björn Lindahl, Arbeidsliv i Norden arbeidslivinorden.org

«Siv Jensen i dildokjole med innøvd latter blir for sterkt. Tar kvelden. Blir fire års satirefest.» Erlend Loe @erlendloe på Twitter

MEST LEST:

Bjørn A. Grimstad

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

Haukeland universitetssjukehus

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

NOK ER NOK:  Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

NOK ER NOK: Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

Ambulansetjenesten Steigen

Fikk nok av hjemmevakt: Seks av ti ansatte i ambulansetjenesten sa opp jobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy