JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Setter renholdsstandard i Hedmark

RENHOLDSSTANDARD: Bedre egenkontroll gjør renholderne tryggere i jobben, mener Bjørn Otto Ødegård og Mona Nordsveen i Fagforbundet Hedmark.

RENHOLDSSTANDARD: Bedre egenkontroll gjør renholderne tryggere i jobben, mener Bjørn Otto Ødegård og Mona Nordsveen i Fagforbundet Hedmark.

Bjørn Kvål

Som ung renholder var Mona Nordsveen skeptisk til både mopp og fagbrev. Nå bidrar 66-åringen til ny standard for renhold i Hedmark.

2015030312000020230821171436

tips@fagforbundet.no

Kommuner, fylkeskommunen og statlige etater i Hedmark er blant de ivrigste til å ta i bruk den nordiske renholdsstandarden NS-Insta 800 – kvalitetssystemet som setter standard for rengjøringskvalitet, og som bedømmer arbeidet som utføres.

Frykter overvåkning

– En del renholdere er skeptiske. De tror at dette er vanskelig å sette seg inn i, og at det vil bidra til å overvåke dem. Noen er like skeptiske som jeg var da sjefen min sa vi skulle gå over til å bruke mopp. Og at vi skulle ta fagbrev, sier Nordsveen.

I 43 år har hun vasket på sykehuset på Hamar. I dag er hun Insta -kontakt i Fagforbundet Hedmark. Det betyr at hun er reisende i renholdsstandarden.

Sammen med seksjonsleder Bjørn Otto Ødegård i Fagforbundet Hedmark holder de informasjonsmøter for renholdere, avdelingsledere og arbeidsgivere

Gikk foran

I Hedmark ble Insta introdusert i 2011 gjennom Fagforbundet, selv om Sykehuset Innlandet allerede hadde tatt det i bruk. Nordsveen var godt kjent med det fra sin renholderjobb på sykehuset og støttet opp om synet til ledelsen i Fagforbundet: Dette måtte ut til de ansatte og deres arbeidsgivere.

– Med en standard for renhold og kontroll forankret i Insta, vil det bli like vilkår hvis renhold skal konkurranseutsattes. Og da vil arbeidsgiverne se at deres renholdere gjør en god jobb som det ikke lønner seg å sette ut, sier Ødegård.

– Ikke noe å spare

På et informasjonsmøte for renholdere i Kongsvinger kommune i januar sa kommunens eiendomssjef Uno Frivoll seg langt på vei enig i dette.

– Jeg er bedt av politikerne om å legge fram en vurdering rundt konkurranseutsetting av renhold. Men min innstilling er at vi driver effektivt. Jeg ser ikke hva vi kan spare økonomisk eller hvor kvalitet skal forbedres med andre tilbydere, sier han.

Trenger mer tid

Kongsvinger innførte Insta i 2012. Systemet er imidlertid ikke rullet fullt ut blant de 47 ansatte som foretar renhold av alle kommunale bygg i Kongsvinger. Det har tatt tid å skolere de ansatte.

May Britt Olsson, avdelingsleder for vaskeri og renhold i Kongsvinger kommune, mener Insta vil skape faglig trygget hos de ansatte.

– Vi setter en standard på kvalitet som kan være nyttig hvis konkurranseutsetting blir aktuelt. Samtidig lager vi nå periodiske planer for blant annet støvtørking og polering, og vi får felles syn på når vinduer skal vaskes. Tidligere var det like mange meninger som ansatte – altså 47 oppfatninger, sier hun.

Olsen mener at selv om ansatte og ledere er informert om Insta og det er holdt kurs, så tar det noe tid før alle føler de får styring på det nye systemet.

Skaper trivsel

På samlingen på Kongsvinger deltok rundt 30 renholdere de drøye to timene Fagforbundets Ødegård og Nordsveen informerte om Insta. Nordsveen la vekt på at for henne og kollegene på sykehuset i Hamar førte systemet til økt arbeidsglede. Sykefraværet gikk ned. Og usikkerheten om de hadde vasket godt nok ble borte.

Ødegård og Nordsveen har holdt en rekke informasjonsmøter om Insta i Hedmark, for eksempel for Fagforbundets region Nord-Østerdalen med sju kommuner. Fem kommuner i Hedmark var i høst i ferd med å ta det i bruk. Sykehusene, Forsvarsbygg Rena leir, Eidskog og Åsnes kommuner, fylkeshuset på Hamar og Hedmark Trafikk bruker Insta.

– Flere er i startgropa, men informasjonen må ut for å bygge ned skepsis, sier Ødegård.

NS-INSTA 800

• Nordisk kvalitetssystem som fastsetter og bedømmer rengjøringskvalitet.

• Blant annet Fagforbundet, Statsbygg og Fylkeskommunal eiendomsforum står bak NS- Insta 800-gruppen i Norge.

• Gir felles referanse for kvalitet, gir gjennomtenkt driftsplan for renhold, bevisstgjør og synliggjør ansvar.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy