JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi vil ikke ha et A- og B-lag i omsorgen

– Folk som gjør den samme jobben må få de samme betingelsene. Vi vil ikke ha et A- og B-lag i omsorgen sa forhandlingsleder Kjellfrid Blakstad i Fagforbundet.

2012091417251520131216200937

per.flakstad@fagforbundet.no

Oppslutningen var stor rundt den politiske støttemarkeringen fredag ettermiddag. Utenfor Oslo rådhus i forbindelse med konflikten ved de private sykehjemmene. Mange foreninger i Fagforbundet Oslo og i Akershus hadde møtt opp med fanene sine. Også andre LO-forbund viste sin støtte. Det samme gjorde Oslo-avdelingen til Sykepleierforbundet.

Ingen svertekampanje

– Kravene om likebehandling med kollegene i de kommunale sykehjemmene er overmodne og burde ha vært innfridd for lengst. Dette er en rettferdig streik som støttes av hele fagbevegelsen, av flere politiske partier og også av mange pårørende til beboere på de private sykehjemmene, sa Mari Sanden som er leder i Fagforbundet Oslo.

Hun avviste at streiken er en politisk svertekampanje mot konkurranse utsetting av omsorgstjenester til private selskaper.

– Dette er ingen politisk streik eller svertekampanje. Vi ønsker på ingen måte å sverte arbeidsplassene til våre samvittighetsfulle og dyktige medlemmer som gjør en kjempejobb på de private sykehjemmene. Vi ønsker bare at de ikke skal bli urettferdig behandlet i forhold til sine kolleger i det offentlige på den måten de blir nå.

–Vi kommer aldri til å akseptere at denne urettferdigheten får lov å fortsette, sa Mari Sanden.

Ikke A- og B-lag

– Streiken gjelder fire prosent av de ansatte i omsorgssektoren. Det vi ønsker å oppnå er at denne lille delen av de ansatte skal få de samme mulighetene, den samme lønna, de samme ulempetilleggene og de samme pensjonsavtalene som de 96 prosent andre, sa forhandlingsleder Kjellfrid Blakstad som sitter i Fagforbundets politiske ledelse.

– Vi ønsker ikke et A-lag og et B-lag blant de pleie- og omsorgsansatte når det gjelder arbeidsbetingelser, fortsatte hun.

Solidaritet i praksis

Også representanter for Arbeiderpartiet, SV og Rødt i Oslo holdt appeller:

– Vi støtter dere fullt ut. Den solidaritetsstreiken som nå er varslet i Oslo viser solidaritet i praksis, sa Truls Wickholm fra Ap. Han syntes det var drøyt av NHO Service å karakterisere streiken som en politisk svertekampanje.

– Streiken handler om rettferdig lønn og pensjon. Verken mer eller mindre.

– Selvsagt er det politikk å konkurranseutsette sykehjem eller drive omsorgen kommunalt, men i det spørsmålet er jo NHO selv på banen. De reiser rundt og holder kurs for Høyre- og Frp-politikere i kommunene om hvor mye billigere og bedre det skal bli bare private selskaper får drive sykehjemmene, sa Wickholm.

– Den kampen dere kjemper er viktig for oss alle. Hvis NHO lykke i at privat ansatte skal ha lavere lønn og dårligere pensjon, vil andre bli rammet av offentlig konkurranse og privatisering senere. Et slikt samfunn vil vi ikke ha, sa Per Østvold fra SV.

– Petter Furulund har gått ut og påstått at privat ansatte har like gode pensjonsavtaler og kalt streiken for en svertekampanje. Han blir mer og mer lik «Komiske Ali» fra Saddam Hussains regime, sa Bjørnar Moxnes fra Rødt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy