JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mener fylkeskommune bryter EU-prinsipper

EFTAs overvåkingsorgan, ESA, (EFTA Surveillance Agency) har konkludert med mangelfull åpenhet i forbindelse med tildeling av rutebilkontrakter i Aust-Agder.

2012091813282320131216201205

Agderposten skriver om saken at ESA mener Norge har brutt EØS-avtalen ved at Aust-Agder fylkeskommune inngikk avtaler med Nettbus Sør AS og fire andre busselskaper uten konkurranseutsetting.

Ved å inngå og forlenge bussavtalene uten noen form for konkurranseutsetting eller offentliggjøring har norske myndigheter brutt EØS-avtalens bestemmelser om ikke-diskriminering og gjennomsiktighet mellom landene i EØS-området, fastslår ESA.

Mulig sak i EFTA-domstolen

Samferdselsdepartementet jobber nå med å koordinere sitt svar til ESA sammen med andre berørte departementer og fylkeskommunen. Norge har fått utsettelse til 11. oktober for å svare. Hvis Norge står på sitt kan det bety en mulig sak i EFTA-domstolen.

–Vi mener inngåelsen av kontraktene er gjort i strid med EØS-reglene. At Norge bestrider at dette er gjort i strid med reglene, har ikke endret vårt syn på saken, sier informasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i ESA i et intervju i Agderposten.

I en pressemelding publisert på Den nasjonale portalen for offentlige anskaffelser i Norge (Doffin), står det at Aust-Agder fylkeskommune besluttet å inngå kontrakt med sju selskaper for passasjertransport med buss i 2007 og 2008.

Selskapene som fikk kontrakt, var de selskapene som sto for transporten under eksisterende kontrakter. De nye kontraktene skulle gjelde fram til utgangen av 2012 – med en opsjon på ytterligere fire år maksimum. Allerede i 2010 benyttet fylkeskommunen opsjonen og inngikk kontrakter med selskapene for forlengelse fram til utgangen av henholdsvis 2014 og 2016.

Ingen av forlengelsene ble konkurranseutsatt eller kunngjort i noen form, står det i pressemeldingen.

Risikerer erstatningskrav

Ifølge Agderposten behandler ESA også en sak mot norske myndigheter om ulovlig statsstøtte på bakgrunn av de samme busskontraktene.

Evje-selskapet Konkurrenten.no har krevd at ESA innleder etterforskning for brudd på statsstøttereglene i EØS-avtalen. Brudd på statssøttereglene kan lede til tilbakebetalingskrav dersom busselskapene har blitt overbetalt av fylkeskommunen.

ESA har beregnet verdien av kontraktene til 1,7 milliarder kroner. Ifølge Agderposten er saken dermed beløpsmessig en av de største anbudssakene som ESA har behandlet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy