JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen stoppet sykehjem-streiken

Nå avgjør Rikslønnsnemnda hva som blir gjeldende tariffavtale i private, kommersielle sykehjem.

2012091919220020131216201341

Rikslønnsnemnda innkaller snarest Fagforbundet og NHO service slik at de kan argumentere for sine synspunkter. På dette grunnlaget fatter nemnda sin kjennelse, som blir gjeldende tariffavtale. Fagforbundet vet ikke når kjennelsen kommer, men erfaringsmessig kan det ta et par måneder.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm grep onsdag kveld inn i streiken blant Fagforbundets medlemmer i private kommersielle sykehjem. - Beklagelig, mener forhandlingsleder for Fagforbundet, Kjellfrid Blakstad.

Bjurstrøm kalte inn partene i konflikten, Fagforbundet og NHO Service. Der opplyste hun at regjeringen stopper streiken med tvungen lønnsnemnd. Begrunnelsen er at det kan oppstå fare for liv og helse.

Helsetilsynets vurdering

Fagforbundets siste uttak var i dag, og ved arbeidstidens start var 173 medlemmer i streik på totalt 13 sykehjem. Bjurstrøm opplyser at de baserer avgjørelsen på vurderingen fra Helsetilsynet tidligere i dag, der det vurderes at det nå kan være fare for liv og helse.

Bjurstrøm oppfordrer de streikende til å gjenoppta arbeidet så snart som mulig.

Beklagelig inngripen

- Det er beklagelig at regjeringen er nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, sier Kjellfrid Blakstad, leder av Fagforbundets delegasjon i forhandlingene med NHO Service.

- Det er ikke Fagforbundet som truer liv og helse, men NHO Service og de private, kommersielle eierne av sykehjemmene. Bemanningen på disse sykehjemmene er så lav, at det er vanskelig å ta folk ut i en lovlig streik uten at det blir fare for liv og helse, sier Blakstad.

Lik behandling

Kravet fra Fagforbundet har vært likebehandling mellom ansatte i offentlige og private sykehjem. Kravet har vært en anstendig lønn og tilsvarende pensjon.

- Våre medlemmer krever ikke mer enn ansatte i offentlige og ideelle sykehjem har, sier Blakstad.

Rettferdig kamp

Hun håper at både regjeringen forstår at pensjonskrav helt naturlig hører hjemme i tarifforhandlinger, og at kravet til de streikende er berettiget.

– Dette er en rettferdig kamp, som, sier Kjellfrid Blakstad.

Rikslønnsnemndas medlemmer

Rikslønnsnemnda består av nøytrale medlemmer og personer som representerer arbeidsgiverne og arbeidstakerne. De faste nøytrale medlemmene er sorenskriver Stein Husby, direktør Anne-Britt Evensen Norum og professor Steinar Strøm. LOs faste representant er nestleder i LO, Tor-Arne Solbakken. Arbeidsgivernes representant er forhandlingsdirektør i NHO, Rolf Negård.

– Man må stille spørsmål om bemanningen ved disse sykehjemmene er forsvarlig, når Helsedirektoratet, selv med et beskjedent streikeuttak, vurderer at det medfører fare for liv og helse, sier nestleder Tor-Arne Solbakken i LO.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy