Jonas Gahr Støre åpnet med å legge vekt på verdien av det faglige politiske samarbeidet med fagbevegelsen.
– Det vil alltid finnes krefter i samfunnet som ønsker at kampen for faglige rettigheter ikke skal vinne fram, sa utenriksministeren.
Folk og samfunn i nordområdene er et av hovedtemaene på Kommunalkonferansen i år.
– Det er ikke forskjell på politikk i nord og i sør, men det fins særlige muligheter og utfordringer vi må gripe i nord, sa utenriksministeren.
– Stadig flere ser mot nord, og her bor vi, fortsatte han, og viste til Kina og Sør-Koreas forskningsstasjoner på Svalbard som eksempler på den økende globale interessen for nordområdene.
Klima, Russland og ressurser
– Vi må ta strategisk ansvar for at vi er en havnasjon, sa Støre, som trakk fram tre grunner til forandring i nordområdene. Den første er klimaendringer; temperaturen stiger raskere i nord enn andre steder.
– En frosset region politisk og klimatisk tines nå opp og settes i sving.
Den andre pådriveren er Russland, ifølge Støre, hvor utviklingen har gått fra kald krig til samarbeid, og til sist trakk han fram de store ressursene i regionen, både fornybare og ikke-fornybare.
– Tromsø er en arktisk kunnskapshovedstad, sa Støre om byen som i kveldssol og varme høstfarger viste seg med sin vakreste prakt for anledningen.
Sju visjoner
Til slutt listet Støre opp sju visjoner for nordområdepolitikken.
– Det avtegner seg en ny energiregion i Europa.
– Det utvikles en ny industriæra i nord.
– Regionen er et foregangsområde for helhetlig havforvaltning.
– Polhavet blir tilgjengelig i større grad.
– Norge kan utvikle en global kunnskapsbank for havene som kan gjøres anvendbar i klimadebatten.
– Det skapes et sterkt og nyskapende samfunn som skal sikre urfolks rettigheter.
– Området blir et nytt geopolitisk sentrum.
45.000 medlemmer i nord
Grethe Fossli, leder av LOs nordområdeutvalg viste til LOs handlingsprogram i sitt åpningsinnlegg.
– LO mener at nordområdene må være et av Norges viktigste strategiske satsingsområder i årene som kommer. En offensiv næringspolitikk vil muliggjøre utviklingen av dette området og ivareta norsk suverenitet, sa Fossli.
Jan Davidsen tok opp tråden fra sin kollega i LO.
–Vi må ha et oppegående næringsliv for å ha grunnlag for en god offentlig sektor, men befolkning og næringsliv er også avhengig av en god offentlig sektor for å kunne drive virksomheten sin, sa Davidsen.
– Finanskrisa og klimakrisa er bakteppe like mye når vi snakker om nordområdene som andre regioner, fortsatte han.
Han minnet forsamlingen om at Fagforbundet med sine 45.000 medlemmer i Nordland, Troms og Finnmark kan være med på å styre utviklingen i riktig retning.
– Det er klart vi må være med og påvirke politikken. Vi må bruke vår evne til å gjøre noe med de store endringene som er i gang, avsluttet han.
Kommunalkonferansen fortsetter ut uka med seminarer om samhandlingsreformen, fagarbeidernes situasjon i kommunene og eurokapitalismens krise. Siste dag er satt av til diskusjoner rundt mangfold og inkludering.
Kommunalkonferansen 2012 er den 19. konferansen i rekka.
Rundt 200 personer deltar på konferansen.
Forbundene i LO kommune er Fagforbundet, Fellesorganisasjonen, EL&IT Forbundet, Musikernes fellesorganisasjon og Skolenes landsforbund. Lederne for de fem forbundene deltar på konferansen.
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye