Nytt sjokk for Yalda og familien
For fire uker siden vant Yalda og familien Gazul-Bahadori over UNE i retten. I dag valgte UNE å anke avgjørelsen, bare knappe timer før fristen gikk ut.
Ti år gamle Yalda Bahadori har bodd nesten hele livet i Tromsø. Hennes mor, Maria Gazul, er fra Moldova mens far, Jabar Bahadori, er fra Afghanistan. Norske utlendingsmyndigheter ønsker å sende far tilbake til Afghanistan og Yalda og mor til Moldova.
I siste liten
Familien var utvisningsklare i januar, men ildsjeler i Tromsø samlet inn penger for å føre sak mot staten ved UNE. I august falt dommen i Oslo tingrett. Familien seiret på alle fronter. Retten påpekte en rekke saksbehandlingsfeil i UNE.
Få trodde at dommen ville bli anket. Torsdag kveld vilel fristen for å anke gå ut, men helt på tampen - bare timer før - leverte UNE anken.
- Umenneskelig
- Det er umenneskelig. Endelig kunne familien begynne å tenke på framtiden, få seg jobb og delta i samfunnet etter ti år på flukt. At de benytter seg av ankeretten på den aller siste dagen før fristen gikk ut, er rett og slett inhumant, sier leder av Fagforbundet Troms, Britt Ås, som har fulgt familiens kamp på nært hold siden januar.
- Det betyr at de må sette livet på vent i om lag to år til. Det er tungt, men vi skal vinne saken i lagmannsretten også, sier hun.
Minst halvannet år
Advokat Arild Humlen har ført saken for familien. Han har ført en rekke saker for asylsøkere og familier med lengeværende barn, og har bred erfaring med UNE. I august måned uttalte han at han trodde denne dommen ville bli stående.
- UNE anker i et unødvendig stort omfang, så således overrasker det ikke. Det er derimot overraskende i forhold til at dette er en veldig konkret sak som ikke gir spesiell betydning for andre saker, og der retten har vist til en rekke saksbehandlingsfeil. Det er også overraskende og inhumant at de leverer en anke helt på tampen av fristen, kommenterer han.
Humlen påpeker at myndighetene ikke kan oppnå stort annet med denne anken enn at familien må sette livet på vent i ytterligere to år.
- Saksbehandlingen til lagmannsretten tar om lag halvannet år. Myndighetene oppnår i grunnen ikke annet enn å fjerne disse personenes mulighet til å forsørge seg. Det er helt tydelig at UNE ikke har tatt noen humane hensyn i forhold til denne avgjørelsen, sier Humlen.
Blir splittet
Maria Gazul og Jabar Bahadori flyktet fra Moldova for 12 år siden, etter at Jabar ble banket opp, knivstukket og havnet på sykehus på grunn av deres muslimsk/kristne ekteskap. I det sterkt konservativt kristne landet Moldova aksepteres ikke ekteskap mellom muslimer og kristne.
UNE henviser Maria og Jabar til å søke familiegjenforening fra Moldova, noe de selv betegner som urealistisk.
I anken melder UNE at de vil føre andre ekspertvitner med kunnskap om Moldova ved behandlingen i lagmannsretten.