JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Palestina satser på FN-sporet

- Hele det palestinske folket håper nå på et gjennomslag i FN, sier Siham Barghouti, kulturminister for den palestinske selvstyremyndigheten. Denne uka besøkte hun Oslo.

2011091613431520131216170141

sidsel.hjelme@fagforbundet.no

Neste uke skal FNs generalforsamling etter planen behandle et forslag om å anerkjenne Palestina som selvstendig stat og fullverdig FN-medlem. Dette var tema for et møte i regi av Fagforbundet og Norsk Folkehjelp torsdag ettermiddag.

Ny status

Siham Barghouti, kulturminister for den palestinske selvstyremyndigheten, innledet om palestinernes strategi for selvstendighet.

- 20 år med forhandlinger uten resultater har vært tungt. Nå må vi innse at dette ikke fører oss nærmere en palestinsk stat. Over 150 nasjoner har sagt at de vil støtte oss under behandlingen i FNs generalforsamling. Om vi får anerkjennelse, vil det gi oss en ny status. Vi vil ikke lenger være et okkupert landområde, men en okkupert stat. Dermed må også Genevekonvensjonen implementers, sa Baghouti.

Blindspor?

Enkelte mener det er et blindspor for palestinerne å satse på anerkjennelse i FN-systemet. Forsker Andreas Indregaard fra tenketanken International Crisis Group har jobbet med Palestinaspørsmål i mange år.

Han påpeker som Barghouti den dype frustrasjonen blant palestinerne etter 20 års forhandlinger uten resultat. Men FN-sporet er ikke nødvendigvis bedre, mener han.

- Det er grunn til å tro at palestinernes forventninger ikke blir innfridd i FN. For å få full anerkjennelse må saken behandles i Sikkerhetsrådet, og USA har varslet at de vil legge ned veto. I FNs generalforsamling er det ingen vetomuligheter, og der kan de kanskje få gjennomslag for at Palestina går fra å være observatør til å være ikke-meldem med observatørstatus.

Likevel er det en hårfin balanse, påpeker Indregaard.

Til å gråte over

LO sendte tidligere denne uken brev til Utenriksdepartementet der de ber om at palestinernes sak får støtte. I Fagforbundet har engasjementet og støtten til Palestina stått sentralt i mange år. Jan Davidsen besøkte områdene første gang for 20 år siden, og inntrykkene sitter fortsatt sterkt i.

- Det er forferdelig å se og oppleve hvordan folk mishandles her eneste dag, og tenke på hvor lenge dette har pågått. Det er så man kan få lyst til å legge seg ned og grine. For meg har det veid tungt å kunne bidra til å gjøre noe med dette gjennom Fagforbundets samarbeid med Norsk Folkehjelp, sa Davidsen under sitt innlegg.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy