JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vitenskap på gulvet

Hvor rent er det her? Med tabeller og ny kunnskap, skrider deltakerne på Insta 800-kurset til verket. Gulvet i kurslokalet granskes.

2011092114472120131214165132

ola.tommeras@fagforbundet.no

En slags renholdervitenskap utspiller seg på parketten. Kursdel­takerne blir enige om at bruken av lokalet skulle tilsi kvalitetsnivå tre av fem. Det tilsier at de tillater maksi­malt ni urenheter i form av løst smuss, støv eller flekker innenfor kontrollområder på 0,25 kvadratmeter, dersom området er lett tilgjengelig. Tolv flekker der gulvet er van­skelig tilgjengelig.

Kursdeltakerne har allerede brukt flere timer på å gjennomgå de mange begrepene og definisjonene. Nå skal de teste det i praksis.

Tøffe kurs

– Jeg må innrømme at første gang jeg kom hjem etter et Insta-kurs, så skjønte jeg ingenting. Jeg var helt tom i hodet, sier kursleder Gøril Mehmeti.

Nå underviser hun kollegene i kvalitetsstandarden NS Insta 800 sammen med Inger Hanssen fra Fagforbundets Instateam. De fleste deltakerne er renholdsledere. Noen har vært på kurs tidligere, og er tilbake for oppfriskning. De er enig med Gøril Mehmeti i at når man først har kommet seg gjennom stoffet, så blir hverdagen mye mer effektiv og målrettet.

– Det er spennende, men tøft. Det er et omfattende materiale, sier Mehmeti.

Så bra som mulig

– Vi er opptatt av at renholdet skal være så bra som mulig, og at utført renhold vurderes korrekt, sier husøkonom Ellen Fjermestad ved Smestadhjemmet. Hun har vært på Insta-kurs tidligere, men vil friske opp gamle kunnskaper og oppdateres etter siste revidering av standarden.

– Arbeidsplassen vår har vært nær ved å bli konkurranseutsatt. Det gjør oss veldig bevisst på å levere det beste renholdet, og at vi har standardiserte målinger som dokumenterer det, sier hun.

– Flere kommuner tar tilbake renholdet i egenregi etter å ha innført Insta 800. De opplever at det blir rimeligere og bedre enn å sette det ut, kommenterer Mehmeti.

I utvikling

– Det er en engangsinvestering å sende renholdere og renholdsledere på kurs. Mye blir enklere når vi først har lært det, og alle får de samme begrepene å forholde seg til, sier hun.

Fagforbundet har jobbet i en årrekke for å etablere standarden i norske kommuner. Mange, både offentlige og private firmaer, har valgt Insta 800, men fortsatt er det mange kommuner som ikke har noen standardkrav til hvordan renholdet skal utføres.

En nordisk standard for å måle kvalitet på renhold.

Er blitt til gjennom samarbeid mellom arbeidsgivere, renholdsbedrifter, arbeidstakerorganisasjoner og brukergrupper. Insta 800 er eneste standard som er ­offentlig godkjent.

Målet er et enklere og bedre samarbeid gjennom felles forståelse av å måle kvalitet på renholdet.

Standarden beskriver fem kvalitetsnivåer i detalj, samt metoder for objektive målinger av antall og forskjellig typer urenheter.

Fagforbundet har jobbet for utbredelse av Insta 800 i flere år, og har instakontakter over hele landet. Disse holder kurs for renholdsledere og renholdere.

Erfaringen viser at standardiseringen motvirker konkurranseutsetting med ­dumping av renholdet til laveste pris når renholdskvaliteten kan beskrives og dokumenteres.

Siste revidering av Insta 800 ble gjort like før sommeren i år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy