vegard.velle@fagforbundet.no
Jeg svarte ja og fikk valget mellom å være bistandsarbeider eller palestiner. Siden jeg ante hva som ville komme og hadde litt dårlig tid, valgte jeg bistandsarbeider.
Samtlige 97 landsstyredeltakere i Fagforbundet og mange av de ansatte måtte gjennom checkpoint Gaza på vei inn til Fagforbundets kontorer. Bakgrunnen er Fagforbundets omfattende og flerårige solidaritetsprosjekt for palestinerne. Nå skulle medlemmene få en liten smak av hva det vil si å være en palestiner som skal på jobb i eget okkupert land. Hver morgen på vei til jobb blir de kontrollert og trakassert av israelske sikkerhetsvakter og soldater.
Jeg kaldsvettet
Og ganske riktig, ”palestinerne” med sine røde id-kort måtte pent stille seg bak bistandsarbeiderne. De ble oversett og måtte vente lenger i køen, i opptil tre kvarter skulle det vise seg ved checkpoint Fagforbundet. Ikke fikk vi svar på spørsmålene våre, og bryskt ble vi utspurt om id-kort, om hvem vi kjente, om sjefen vår og om politisk tilhørighet. Vi følte oss mistenkeliggjorte. Jeg kaldsvettet og syntes det var ubehagelig.
– Vi forsøker å få folk til å føle seg som de gjør på grensen mellom Israel og Gaza. Soldatene er instruert til å få deltakerne under rollespillet til å føle at de har gjort noe galt, selv om de ikke har gjort det. De skal få folk til å bli usikre, forteller rollespillets regissør Tonje Gotschalksen. Hun fikk hjelp til gjennomføringen av frivillige i Fagforbundet, Norsk Folkehjelp, Palestinakomiteen, Ship to Gaza og andre Palestina-aktivister.
Men det var Ingunn Eriksen, rådgiver i Fagforbundet, som hadde ideen til rollespillet.
– Vi merket at flere ble nervøse. En person fortalte at han bet seg i leppa under hele seansen. En annen skalv synlig. En tredje prøvde å bestikke vaktene, forteller Eriksen.
Ubehagelig
Rollespillet var en vekker for deltakerne. Under følger noen av deltakernes reaksjoner.
– Det var en tålmodighetsprøve og en tankevekker, forteller Tore Brudeseth, landsstyremedlem fra Møre og Romsdal.
– Jeg syntes det var ubehagelig, men tror vi kan ha nytte av en slik vekker av og til. Jeg tenkte på palestinerne, som må gjennomgå slik behandling år etter år. Det gir grunn til ettertanke for oss, som kan komme og gå som vi vil, sier Solveig Løvik Norevik, landsstyremedlem fra Sogn og Fjordane.
– Det var rart å ha et fortrinn og kunne gå forbi de andre hele tiden, forteller ”bistandsarbeider” Brit Gulli Rones, landsstyremedlem fra Nord-Trøndelag.
– Det var ubehagelig å miste kontrollen og føle at andre styrte deg, forteller ”palestiner” Randi Helene Aronsen, leder i Fagforbundets kontrollkomité.
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Per Flakstad
KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.
Vidar Eriksen
Streik eller enighet om pensjon? Det er spørsmålet når Fagforbundet møter Spekter hos Riksmekleren i dag.
Leif Martin Kirknes