Tvungen lønnsnemnd for andre gang
Etter at streiken blant helsearbeidere på kommersielle sykehjem ble stoppet med tvungen lønnsnemnd, avgjør Rikslønnsnemnda for andre gang lønns- og arbeidsvilkårene til de ansatte.
monica.schanche@fagforbundet.no
Første gang myndighetene grep inn i en streik på pleie- og omsorgsoverenskomsten var i 2002. Streiken var bare et par timer gammel før regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd, ifølge Unni Rasmussen, leder i Fagforbundets forhandlingsavdeling.
– Det var tidligere Norsk Helse og Sosialforbund (NHS) som hadde inngått tariffavtale med NHO Service. Avtalen gjaldt opprinnelig bare for hjelpepleiere på Risenga sykehjem i Asker, forteller Rasmussen.
Fordi NHS og Norsk Kommuneforbund planla å gå sammen i et nytt forbund, forhandlet de i fellesskap om ny overenskomst i 2002.
– Organisasjonene fremmet krav om at overenskomsten skulle omfatte flere yrkesgrupper. Videre krevde vi lønnsbestemmelser, sykelønn og pensjon på linje med Hovedtariffavtalen for kommunesektoren, forteller Rasmussen.
Forhandlingene endte med brudd, mekling, streik og tvungen lønnsnemnd – akkurat som nå.
– Streiken ble stoppet helt i begynnelse av desember i 2002, og kjennelsen fra Rikslønnsnemnda falt den 28. januar 2003, opplyser Rasmussen.
Angrep på rettigheter
LOs nestleder Tor Arne Solbakken er arbeidstakernes representant i Rikslønnsnemnda. Fagbladet møtte ham på en nasjonal konferanse mot sosial dumping nylig. Der la han ikke skjul på hva han mener om grunnen til streiken.
– Arbeidstakere i servicesektoren opplever at NHO, Frp og Venstre har gått til angrep på deres rettigheter. LO vil ikke ha tariffhopping og undergraving av lønns- og pensjonsforhold, som vi nylig har erfart førte til en fire ukers streik på sykehjemmene til NHO-service, sa Solbakken.
Tariffestet pensjon på LO-kongressen
– Å få pensjon inn i tariffavtalen for dem som ikke har det blir et viktig tema på LO-kongressen til våren, spår LOs Tor Arne Solbakken..
– Hvor lang tid vil det ta før Rikslønnsnemnda avgjør ny tariffavtale for de ansatte i kommersielle sykehjem?
– Stortinget må først vedta lov om tvungen lønnsnemnd. Deretter vil Rikslønnsnemnda innkalle partene til å legge fram sine syn før vi fatter en kjennelse. Men foran i køen står olje- og vekterstreiken som ble stanset med tvungen lønnsnemnd tidligere i sommer, sier Solbakken.