JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyrebyrådet rammer eldre og svake i Oslo

Neste års budsjettforslag for Oslo viser brutale kutt i tjenester som ikke er lovpålagte.

2012092616321320131216201804

vegard.velle@fagforbundet.no

Byrådet i Oslo presenterte onsdag budsjettforslaget for 2013 hvor det, ifølge byrådet selv, satser på skole, miljø og omsorg. Men både poster som kunnskap og utdanning, bydelene, eldre og sosiale tjenester og miljø og samferdsel er på kuttlisten. Mest kuttes det fra bydelene, med 316 millioner kroner.

Nedkjæringer i bydelene betyr at ikke lovpålagte tjenester vil bli rammet, barnehagetilbudet, helsestasjonene og frivillig kultur- og idrettsaktivitet

Også kultur og næring og byutvikling står på kuttlisten som er på totalt 450 millioner kroner. Samtidig kommer det fram i budsjettet at det nye Deichmanske bibliotek vil få en kostnad på 2,6 milliarder kroner. Det innebærer en kostnadssprekk på 340 millioner kroner.

Brutale kutt

Arbeiderpartiet i Oslo er ikke imponert over budsjettet, og mener kuttene i bydelsbudsjettene betyr brutale kutt i tjenester som ikke er lovpålagte.

– Dette kommer til å gå ut over barn, ungdom og eldres hverdag, sier Libe Rieber-Mohn, Arbeiderpartiets gruppeleder til ANB-NTB.

Stormannsgalskap

Heller ikke Oslo Frp sier de ikke kan akseptere at det er de eldre og svakeste i Oslo som får regningen for at Høyre, Venstre og KrF prioriterer monumentale kulturbygg.

– Nå må byrådet slutte med denne stormannsgalskapen og prioritere det viktigste først, sier gruppeleder for Oslo Frp, Carl I. Hagen.

De eldre ofres

Fagforbundet i Oslo er spesielt opptatt av at tilbudet til de eldre vil bli verre.

- Vi vet allerede i dag at terskelen for å få sykehjemsplass er for høy, noe som øker belastningen på hjemmetjenesten. Fagforbundet Oslo frykter for kvaliteten i eldreomsorgen, og særlig hjemmebaserte tjenester, når den skal løses med enda færre kroner, sier nestleder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.

Privatiseringskåte

Byrådet ønsker også å overføre fullmakt om å konkurranseutsette sykehjem fra bystyret til byrådet.

Det er dramatisk om de får fullmakt til å sette alle sykehjemmene ut på anbud uten behandling i bystyret. Sammen med en storstilt økning av private barnehager, samt varsler om å se på privatisering av Energigjenvinningsetaten og koillektivtrafikken, så viser dette at vi har det mest privatiseringsivrige byrådet noensinne, sier Roger Dehlin.

Fagforbundet reagerer også på bruken av offentlig-privat samarbeid (OPS), og mener dette er en lite lønnsom måte å bygge ut det kommunale tilbudet på. Budsjettet vedtas endelig i bystyret 5. desember (ANB-NTB).

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy