vegard.velle@fagforbundet.no
Byrådet i Oslo presenterte onsdag budsjettforslaget for 2013 hvor det, ifølge byrådet selv, satser på skole, miljø og omsorg. Men både poster som kunnskap og utdanning, bydelene, eldre og sosiale tjenester og miljø og samferdsel er på kuttlisten. Mest kuttes det fra bydelene, med 316 millioner kroner.
Nedkjæringer i bydelene betyr at ikke lovpålagte tjenester vil bli rammet, barnehagetilbudet, helsestasjonene og frivillig kultur- og idrettsaktivitet
Også kultur og næring og byutvikling står på kuttlisten som er på totalt 450 millioner kroner. Samtidig kommer det fram i budsjettet at det nye Deichmanske bibliotek vil få en kostnad på 2,6 milliarder kroner. Det innebærer en kostnadssprekk på 340 millioner kroner.
Brutale kutt
Arbeiderpartiet i Oslo er ikke imponert over budsjettet, og mener kuttene i bydelsbudsjettene betyr brutale kutt i tjenester som ikke er lovpålagte.
– Dette kommer til å gå ut over barn, ungdom og eldres hverdag, sier Libe Rieber-Mohn, Arbeiderpartiets gruppeleder til ANB-NTB.
Stormannsgalskap
Heller ikke Oslo Frp sier de ikke kan akseptere at det er de eldre og svakeste i Oslo som får regningen for at Høyre, Venstre og KrF prioriterer monumentale kulturbygg.
– Nå må byrådet slutte med denne stormannsgalskapen og prioritere det viktigste først, sier gruppeleder for Oslo Frp, Carl I. Hagen.
De eldre ofres
Fagforbundet i Oslo er spesielt opptatt av at tilbudet til de eldre vil bli verre.
- Vi vet allerede i dag at terskelen for å få sykehjemsplass er for høy, noe som øker belastningen på hjemmetjenesten. Fagforbundet Oslo frykter for kvaliteten i eldreomsorgen, og særlig hjemmebaserte tjenester, når den skal løses med enda færre kroner, sier nestleder i Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin.
Privatiseringskåte
Byrådet ønsker også å overføre fullmakt om å konkurranseutsette sykehjem fra bystyret til byrådet.
Det er dramatisk om de får fullmakt til å sette alle sykehjemmene ut på anbud uten behandling i bystyret. Sammen med en storstilt økning av private barnehager, samt varsler om å se på privatisering av Energigjenvinningsetaten og koillektivtrafikken, så viser dette at vi har det mest privatiseringsivrige byrådet noensinne, sier Roger Dehlin.
Fagforbundet reagerer også på bruken av offentlig-privat samarbeid (OPS), og mener dette er en lite lønnsom måte å bygge ut det kommunale tilbudet på. Budsjettet vedtas endelig i bystyret 5. desember (ANB-NTB).
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen