ingeborg.rangul@fagforbundet.no
– I Sogndal arbeider vi for å få til en sømløs tjeneste på tvers av etatene for å gi en helhetlig tjeneste med god kvalitet. Det er blant annet etablert tverrfaglige grupper
der ansatte kan ta opp bekymringssaker anonymt eller åpent med foreldrenes samtykke, sier kommunalsjef Inger Pedersen.
Jobber sammen
Sogn barnevern er et relativt stort kontor med til sammen 9,3 stillinger. Det sikrer at ingen av saksbehandlerne har for tette bånd til brukerne.
En sømløs tjeneste krever at «ditt» og «mitt» blir til «vårt» og at alle tar ansvar. Kommer lille «Anne» ofte i barnehagen med blåmerker rundt håndleddene eller muggent brød i matpakka, eller skulker «Ole» skolen, har alle et ansvar for å gripe inn og melde fra.
Sogn barnevern har ikke åpen dør slik som i Naustdal. Det er helsestasjonen som er lavterskeltilbudet. I tillegg har skolene og barnehagene sin kontaktperson i barnevernet, og de har sin helsesøsterkontakt.
Trygt å melde fra
Sogn barnevern driver aktiv informasjonsvirksomhet om barnevernets arbeid i de fire kommunene som er med i samarbeidet.
I Sogndal kommune blir blant annet etater som er i kontakt med barn, ungdom og foreldre informert om hvordan de detaljert skal gå fram hvis de har mistanke om barn eller ungdom som ikke har det bra.
– Vi har også hatt opplæring om taushetsplikten. Denne typen tiltak har hjulpet, og vi ser en økning i antall meldinger til barnevernet. Ansatte er blitt mer trygge på hvordan de skal gå fram, sier Pedersen.
I Luster kommune blir det jobbet aktivt inn mot skoler og barnehager. De deltar i prosjektet Sammen for barn og unge i regi av KS og Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Målet med dette lokale prosjektet er å bedre det forebyggende arbeidet og å få et større fokus på samordning av tjenestene. Luster arbeider også med å lage en prosedyrehåndbok for alle som jobber med barn og unge.
Leikanger skal satse på utadrettet informasjon. Denne kommunen har færrest meldinger til barnevernet. Balestrand, som er helt ny i det interkommunale samarbeidet, skal ha møter og seminarer med skoler og barnehager nå i høst.
– Det skal føles trygt for barnehager og skoler å melde fra, sier Pedersen.
Tryggere ansatte
Bakgrunnen for det interkommunale samarbeidet mellom de fire kommunene var at de hadde få fagpersoner, høy gjennomtrekk og sårbarhet ved fravær.
– De ansatte har hele tida ønsket dette samarbeidet. De kjenner problemene på kroppen. Tilbakemeldingene vi får, er at vi nå har et større fagmiljø og tryggere saksbehandlere. Kompetanseheving står også på timeplanen, sier kommunalsjef Inger Pedersen.
Sogndal, Leikanger, Luster og Balestrand har felles barnevernstjeneste; Sogn barnevern. Sogndal kommune er vertskommune og utfører de oppgavene som de tre andre har delegert.
Administrasjonssjefene i de ulike kommunene skal ha melding om alle vedtak som fattes om organisering eller andre forhold som gjelder utøvelsen av tjenesten.
40 prosent av driftsutgiftene er delt likt; 60 prosent er delt etter folketallet. De faktiske utgiftene i enkeltsaker dekkes av egen kommune fullt ut.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte