De ligger helt i tet

De norske VM-deltakerne i helsearbeiderfaget leser og øver daglig før avreise til WorldSkills i London i oktober. Treneren deres mener de er blant de beste.

2011092813340120131214165425

karin.svendsen@fagforbundet.no

Edel Susanne Hetland og Solbjørg Byberg trener tre ganger i uka. De andre dagene leser de hver for seg. Treneren deres, Yvonne Soggemoen, følger dem tett.

Bak seg har de flere mesterskap, sju uker i USA med språktrening og praksis på et sykehjem i Brooklyn, New York, samt ei uke sammen med treneren på Stavanger universitetssykehus.

Foran seg har de VM i London.

Rutinerte utøvere

De to helsefagarbeiderne fra Rogaland er etter hvert blitt rutinerte konkurransedeltakere. Etter fylkesmesterskapet og NM har de vært med i EM i Portugal. Før de reiser til London og VM i oktober, har de også lagt bak seg nordisk prøvemesterskap hvor de møter vinnerne fra de nasjonale konkurransene i Sverige, Finland og Danmark.

– Vi har nok mer konkurranseerfaring enn de fleste. Det er en styrke, mener Hetland og Byberg.

En fordel er at rutine kan redusere usikkerhet i en presset situasjon. En annen fordel er at de to norgesmesterne har filmer fra tidligere konkurranser. Og de bruker en del tid til å studere både seg selv og konkurrentene fra tidligere mesterskap.

Nå eller aldri

Yvonne Soggemoen, pedagogisk sykepleier og trener for de norske VM-kandidatene, motiverer til kontinuerlig fokus på målet.

– Det er nå eller aldri. Det er bare å stå på helt fram, sier hun. Og jentene er enig.

– Hva er målet?

– Det er å bli blant de tre beste, svarer Hetland og Byberg.

Treneren er ikke i tvil om at det er et realistisk mål.

– Jentene ligger helt i toppskiktet, konstaterer hun.

Fagforbundet Seksjon helse og sosial har engasjert seg og sponset de ulike mesterskapene i helsearbeiderfaget siden starten i 2007. Seksjonen har blant annet dekket reise og opphold i USA for VM-kandidatene. Yvonne Soggemoen er engasjert av Fagforbundet og Helsedirektoratet for å følge jentene.

14 lag vil delta i VM (WorldSkills) i helsearbeiderfaget i London fra 5. til 8. oktober. Ifølge Yvonne Soggemoen er ikke bare antall land doblet siden forrige VM. Også rammebetingelser og utvikling av selve konkurransen er betydelig forbedret siden WorldSkills i Calgary i 2009. Les mer på www.worldskillslondon2011.com

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy