JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De ligger helt i tet

De norske VM-deltakerne i helsearbeiderfaget leser og øver daglig før avreise til WorldSkills i London i oktober. Treneren deres mener de er blant de beste.

2011092813340120131214165425

karin.svendsen@fagforbundet.no

Edel Susanne Hetland og Solbjørg Byberg trener tre ganger i uka. De andre dagene leser de hver for seg. Treneren deres, Yvonne Soggemoen, følger dem tett.

Bak seg har de flere mesterskap, sju uker i USA med språktrening og praksis på et sykehjem i Brooklyn, New York, samt ei uke sammen med treneren på Stavanger universitetssykehus.

Foran seg har de VM i London.

Rutinerte utøvere

De to helsefagarbeiderne fra Rogaland er etter hvert blitt rutinerte konkurransedeltakere. Etter fylkesmesterskapet og NM har de vært med i EM i Portugal. Før de reiser til London og VM i oktober, har de også lagt bak seg nordisk prøvemesterskap hvor de møter vinnerne fra de nasjonale konkurransene i Sverige, Finland og Danmark.

– Vi har nok mer konkurranseerfaring enn de fleste. Det er en styrke, mener Hetland og Byberg.

En fordel er at rutine kan redusere usikkerhet i en presset situasjon. En annen fordel er at de to norgesmesterne har filmer fra tidligere konkurranser. Og de bruker en del tid til å studere både seg selv og konkurrentene fra tidligere mesterskap.

Nå eller aldri

Yvonne Soggemoen, pedagogisk sykepleier og trener for de norske VM-kandidatene, motiverer til kontinuerlig fokus på målet.

– Det er nå eller aldri. Det er bare å stå på helt fram, sier hun. Og jentene er enig.

– Hva er målet?

– Det er å bli blant de tre beste, svarer Hetland og Byberg.

Treneren er ikke i tvil om at det er et realistisk mål.

– Jentene ligger helt i toppskiktet, konstaterer hun.

Fagforbundet Seksjon helse og sosial har engasjert seg og sponset de ulike mesterskapene i helsearbeiderfaget siden starten i 2007. Seksjonen har blant annet dekket reise og opphold i USA for VM-kandidatene. Yvonne Soggemoen er engasjert av Fagforbundet og Helsedirektoratet for å følge jentene.

14 lag vil delta i VM (WorldSkills) i helsearbeiderfaget i London fra 5. til 8. oktober. Ifølge Yvonne Soggemoen er ikke bare antall land doblet siden forrige VM. Også rammebetingelser og utvikling av selve konkurransen er betydelig forbedret siden WorldSkills i Calgary i 2009. Les mer på www.worldskillslondon2011.com

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy